Bankovní běh - dozvíte se o likviditě a příčinách bankovních běhů

K běhu banky dochází, když mnoho zákazníků vybírá všechny své peníze současně ze svých vkladových účtů u bankovní instituce. Bankovní (Sell-Side) Kariéra Banky, známé také jako Dealers nebo souhrnně jako Sell-Side, nabízejí širokou škálu rolí, jako jsou investice bankovnictví, kapitálový výzkum, prodej a obchodování ze strachu, že instituce je nebo by se mohla dostat do platební neschopnosti. Situace se odehrává v bankovních systémech s částečnými rezervami, kde si banky udržují jen malou část svých aktiv. Finanční aktiva Finanční aktiva se vztahují k aktivům, která vyplývají ze smluvních dohod o budoucích peněžních tocích nebo z vlastnictví kapitálových nástrojů jiného subjektu. Klíč jako hotovost. Vzhledem k tomu, že více zákazníků vybírá své peníze, existuje pravděpodobnost jejich selhání, což způsobí další výběry do bodu, kdy bance dojde hotovost. Nekontrolovaný bankovní chod může vést k bankrotu, a pokud je zapojeno více bank, vytváří paniku v celém odvětví, která může vést k ekonomické recesi.

běh banky

K běhu banky dochází spíše kvůli panice zákazníků, než kvůli skutečné platební neschopnosti banky. Příkladem seberealizujícího proroctví je běh banky, který vychází z veřejného strachu a který tlačí banku do skutečného bankrotu. Jak více lidí vybírá peníze, zvyšuje se riziko bankrotu, což spouští ještě více výběrů. Banka může omezit počet výběrů na zákazníka nebo pozastavit všechny výběry jako způsob řešení paniky. Banka může také získat více hotovosti od jiných bank nebo od centrální banky, aby zvýšila svoji hotovost po ruce.

První banka běží

Krach amerických akciových trhů v roce 1929 způsobil, že veřejnost byla náchylná k pověstem o blížící se finanční krizi. Došlo k poklesu investic a spotřebitelských výdajů, což vedlo ke zvýšení nezaměstnanosti a poklesu průmyslové výroby. Vlna bankovních panik zhoršila situaci a úzkostliví vkladatelé spěchali vybírat své bankovní vklady. Současné výběry přinutily banky likvidovat půjčky a prodat svá aktiva, aby výběry splnily.

První bankovní operace začala v Nashvillu v Tennesse v roce 1930 a to vyvolalo vlnu bankovních transakcí na jihovýchodě, když zákazníci spěchali k výběru svých vkladů. Banky drží jen zlomek svých celkových vkladů, zbytek vkladů je půjčován jiným klientům. Kvůli nedostatku hotovosti byly banky nuceny likvidovat půjčky a prodávat aktiva za nejnižší ceny, aby doplnily hromadné výběry. Další bankovní operace následovaly v letech 1931 a 1932. Bankovní operace byly nejrozšířenější ve státech, jejichž zákony ukládaly bankám provozovat pouze jednu pobočku, což zvýšilo riziko selhání.

Největší obětí bankovní krize byla Bank of the United States v prosinci 1930. Zákazník vstoupil do newyorské pobočky banky a požádal o odprodej svých akcií. Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. v bance. Banka mu však poradila, aby akcie neprodal, protože to byla dobrá investice. Zákazník opustil banku a začal šířit zvěsti, že banka odmítla prodat své akcie a že čelí platební neschopnosti. Během několika hodin se zákazníci banky seřadili mimo banku a provedli výběry v celkové výši 2 miliony USD v hotovosti.

Zotavení z běhu banky

Po nástupu do funkce v roce 1933 jako 32. prezident Spojených států vyhlásil Franklin D. Roosevelt státní bankovní svátek. Tento svátek umožnil federální inspekci všech bank, aby se zjistilo, zda jsou dostatečně solventní, aby mohli pokračovat v provozu. Prezident také vyzval Kongres USA, aby přijal novou bankovní legislativu, která by pomohla nemocným finančním institucím.

V roce 1933 přednesl prezident Roosevelt projevy, které byly vysílány v rádiu, a ujistil americké občany, že vláda nebude chtít vidět další případy selhání bank. Ujistil veřejnost, že banky budou chránit své vklady, jakmile obnoví provoz, a že je bezpečnější ponechat peníze v bance, než je ponechat pod matrací. Akce a slova Roosevelta znamenala začátek procesu obnovy, kdy by občané bankám znovu důvěřovali.

Zákon o bankovnictví z roku 1933 vedl k založení Federální korporace pro pojištění vkladů (FDIC). Zákon dal orgánu pravomoc dohlížet, regulovat a poskytovat pojištění vkladů komerčním bankám. Orgán byl rovněž odpovědný za prosazování zdravých bankovních postupů mezi bankami a udržování důvěry veřejnosti ve finanční systém. Aby se zabránilo spuštění banky, provádí FDIC tajné operace převzetí a uzavřené banky se znovu otevírají příští pracovní den pod novým vlastnictvím.

Opatření ke zmírnění běhu banky

V situaci, kdy bankovní instituce čelí hrozbě platební neschopnosti v důsledku běhu banky, může ke zmírnění běhu použít následující techniky:

Zpomal

Umělým zpomalením procesu může banka zpomalit běh banky. Během recese ve Spojených státech by banky, které se obávaly spuštění banky, přiměly své zaměstnance a jejich příbuzné, aby si před pokladníky vytvořili dlouhou frontu a prováděli malé a pomalé vklady nebo výběry. To by pomohlo bance koupit čas před zavírací dobou. Tato technika však nemusí v současné technologické éře internetového bankovnictví fungovat. Ideálním řešením by bylo nechat úřady na určité období banku zavřít, aby zákazníci nemohli vybrat všechny své peníze.

Půjčit peníze

Pokud hotovostní rezervy banky nezvládnou počet výběrů hotovosti, může si banka půjčit peníze od jiných bank nebo od centrální banky. Pokud jim bude možné půjčit obrovskou částku peněz, může to zabránit bankrotu banky. Centrální banka jako věřitel poslední instance má odpovědnost půjčovat peníze bojujícím bankám, aby zabránila jejich bankrotu. Také prominentní dodávky hotovosti do banky mohou zákazníky přesvědčit, že není nutné provádět rychlé výběry.

Pojištění vkladů

Poskytování pojištění vkladům zákazníků poskytuje účastníkům záruku, že pokud banka spadne pod svou úroveň, dostanou zpět své peníze. Pojištění vkladů začalo ve Spojených státech po Velké hospodářské krizi, kdy Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) je vládní instituce, která poskytuje pojištění vkladů proti selhání banky. Bylo vytvořeno tělo. Orgán obnovil důvěru veřejnosti v bankovní systém a zajistil, aby zákazníci dostali všechny své peníze zpět, když se banka dostane do platební neschopnosti. Pokud se banka zhroutí, FDIC umožňuje bance s vysokými kapitálovými rezervami získat zranitelnou banku spolu se svými zákazníky. Zákazníci pak mohou přistupovat ke svým vkladům v nové bance. V nejhorších případech může FDIC dražit aktiva zhroucené banky, aby vyplatila vkladatele.

Termínované vklady

Banka může vyzvat své zákazníky, aby prováděli termínované vklady a vydělali určité procento úroků z peněz. Zákazníci si mohou vybrat své peníze až po skončení dohodnutého období, nikoli na vyžádání. Pokud termínované vklady tvoří obrovské procento závazků banky, může banka přežít běh banky, i když zákazníci vyberou jiné vklady. Termínované vklady se obvykle investují do jiných ziskových podniků, které bance přinášejí určitý úrok.

Zjistěte více:

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce bankovními transakcemi. Chcete-li se dozvědět více o bankovním sektoru, Finance nabízí následující zdroje:

  • Co dělají investiční bankéři? Co dělají investiční bankéři? Co dělají investiční bankéři? Investiční bankéři mohou pracovat 100 hodin týdně prováděním výzkumu, finančního modelování a vytváření prezentací. Přestože investiční bankovnictví zahrnuje některé z nejžádanějších a finančně nejzajímavějších pozic v bankovním sektoru, je také jednou z nejnáročnějších a nejobtížnějších kariérních cest, Průvodce IB
  • Federální rezervní systém Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu.
  • Bank of England Bank of England Bank of England (BoE) je centrální banka Spojeného království a model, na kterém je postavena většina centrálních bank po celém světě. Od svého založení v roce 1694 se banka změnila z soukromé banky, která půjčovala peníze vládě, na oficiální centrální banku Spojeného království.
  • Systémové riziko Systémové riziko Systémové riziko lze definovat jako riziko spojené s kolapsem nebo selháním společnosti, průmyslu, finanční instituce nebo celé ekonomiky. Jde o riziko závažného selhání finančního systému, kdy dojde ke krizi, když poskytovatelé kapitálu ztratí důvěru v uživatele kapitálu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found