Ocenění - definice, příklady, typy ocenění

Ocenění je nárůst hodnoty aktiva v průběhu času. Termín je široce používán v několika oborech, včetně ekonomie, financí a účetnictví. Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví vysvětluje „proč“ stojící za účetnictvím - důvody, proč jsou transakce vykazovány určitými způsoby. Tato příručka vám pomůže pochopit hlavní principy, které stojí za teorií finančního účetnictví.

V účetnictví se zhodnocení vztahuje na pozitivní úpravu provedenou na původně zaúčtovanou hodnotu aktiva Finanční aktiva Finanční aktiva odkazují na aktiva, která vyplývají ze smluvních dohod o budoucích peněžních tocích nebo z vlastnictví kapitálových nástrojů jiné účetní jednotky. Klíč . Účetní navíc stanovili další kritéria pro definování konceptu:

  • Nová hodnota aktiva je vyšší než jeho odepisovatelná cena.
  • Hodnota aktiva se zvyšuje v důsledku určitých tržních nebo ekonomických podmínek.
  • Zvýšení hodnoty aktiva není výsledkem vylepšení nebo přidání k aktivu.

Definice uznání

Ve financích je zhodnocení zásadním konceptem. Možnost zvýšení hodnoty aktiva v průběhu času vybízí investory k nákupu finančních aktiv, aby dosáhli zisku.

Ocenění může ovlivnit různé typy aktiv, včetně finančních aktiv (např. Akcií), měn a nemovitostí Nemovitosti Nemovitosti jsou nemovitosti, které se skládají z pozemků a vylepšení, mezi něž patří budovy, příslušenství, silnice, stavby a inženýrské sítě. Vlastnická práva dávají vlastnické právo k půdě, vylepšením a přírodním zdrojům, jako jsou minerály, rostliny, zvířata, voda atd. Může nastat u hmotných aktiv i u nehmotných aktiv. Například hodnota ochranných známek společnosti se může zvýšit v důsledku vyššího uznání značky mezi jejími zákazníky.

Existuje několik důvodů, aby aktiva ocenila nebo zvýšila hodnotu:

  • Zvýšená poptávka po aktivu
  • Snížená nabídka aktiva
  • Inflace
  • Změny úrokové sazby

Ocenění vs. odpisy

Ocenění je přímým opakem odpisování Odpisové metody Mezi nejběžnější typy odpisových metod patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti. , pokles hodnoty aktiva v průběhu času. Většina aktiv může zhodnocovat nebo odepisovat. Aktiva s konečnou dobou životnosti (např. Stroje a zařízení) jsou však spíše náchylná k odpisům než ke zhodnocování. Na druhé straně se očekává, že aktiva, jako jsou finanční aktiva a nemovitosti, budou spíše zhodnocovat, než odepisovat.

Ocenění vs. zisk

Ocenění je často zaměňováno se ziskem. Oba pojmy souvisejí se zvýšením hodnoty aktiva. Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že první není skutečným zvýšením hodnoty aktiva. Když je aktivum, jehož hodnota se zvýšila, prodáno, společnost uzná zisk.

Podle účetních standardů zisky z aktiv společnosti často vykazují. Na druhou stranu, zhodnocení aktiva může, ale nemusí být uvedeno v účetní závěrce. Pokud se společnost rozhodne vykázat zvýšení hodnoty aktiva, může tak učinit prostřednictvím přecenění aktiva. V takovém scénáři společnost ohlásí nerealizovaný zisk, který se bude rovnat zvýšené hodnotě.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Goodwill Goodwill V účetnictví je goodwill nehmotným aktivem. Koncept dobré vůle vstupuje do hry, když je společnost, která chce získat jinou společnost, ochotna zaplatit cenu výrazně vyšší, než je reálná tržní hodnota čistých aktiv společnosti. Prvky, které tvoří nehmotné aktivum dobré vůle
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) je měřítkem výkonu používaným k vyhodnocení návratnosti investice nebo porovnání efektivity různých investic.
  • Druhy aktiv Druhy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují běžné, dlouhodobé, fyzické, nehmotné, provozní a neprovozní. Správně identifikovat a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found