Analýza atribuce - přehled, komponenty, význam

Analýza atribuce, známá také jako „návratová atribuce“ nebo „atribuce výkonu“, je hodnotící nástroj používaný k vysvětlení a analýze výkonnosti portfolia v porovnání s konkrétním srovnávacím indexem Dow Jones Industrial Average (DJIA) The Dow Jones Industrial Average (DJIA), also frequently označovaný jako „Dow Jones“ nebo jednoduše „Dow“, je jedním z nejpopulárnějších a nejuznávanějších indexů akciového trhu. Používá se k identifikaci zdrojů nadměrných výnosů z aktivních investičních rozhodnutí firmy nebo správce fondu.

Analýza atribuce

Součásti analýzy atribuce

Analýza atribuce porovnává návratnost generovanou konkrétním portfoliem s návratností portfolia, které bylo srovnáváno pro hodnocení. Zahrnuje srovnání různých složek portfolia, které jsou výsledkem investičních rozhodnutí učiněných správcem portfolia Správce portfolia Správci portfolia spravují investiční portfolia pomocí šestistupňového procesu správy portfolia. V této příručce se dozvíte přesně, co správce portfolia dělá. Manažeři portfolia jsou profesionálové, kteří spravují investiční portfolia s cílem dosáhnout investičních cílů svých klientů. .

Nejdůležitějšími faktory pro efektivní analýzu atribuce jsou alokace portfolia, výběr aktiv / zabezpečení a interakce těchto efektů - jak je uvedeno v modelu BHB (Brinson, Hoover a Beebower) - což je jedna z běžně používaných metod atribuce výkonu.

1. Efekt alokace

Efekt alokace se týká výnosů generovaných přidělováním vah portfolia konkrétním segmentům, sektorům nebo průmyslovým odvětvím. Například portfolio se může skládat z 20% přidělených na aktiva v technologickém sektoru, 50% do sektoru veřejných služeb a 30% do sektoru dopravy. Váhy jsou poté porovnány s referenčním portfoliem.

  • Pokud portfolio váží sektor vyšší než benchmark, je popisováno jako nadváha
  • Pokud portfolio váží o sektor nižší než benchmark, je označováno jako podvážené

V ideálním případě je cílem správce portfolia nebo investora s rozhodovací pravomocí přikládat větší váhu odvětvím, která fungují dobře (tj. Převažovat nad odvětvími), a přikládat nižší váhu odvětvím, které jsou špatnými investicemi (tj. Podvážit odvětví).

Aby bylo možné kvantifikovat účinek rozhodnutí o alokaci, porovnávají se váhy a výnosy sektoru v portfoliu s těmi v referenčním portfoliu a aritmetický rozdíl ve výnosech je účinek rozhodnutí správce portfolia týkající se alokace aktiv Alokace aktiv Alokace aktiv odkazuje na strategii ve kterém jednotlivci rozdělují své investiční portfolio mezi různé rozmanité kategorie, aby minimalizovali investice.

2. Efekt výběru

Efekt výběru odkazuje na dopad výběru konkrétních akcií nebo cenných papírů v segmentu na celkovou návratnost portfolia.

  • Efekt pozitivního výběru nastane, když je výnos portfolia z konkrétního segmentu větší než srovnávací výnos ze stejného segmentu.
  • Negativní efekt výběru nastane, když je výnos portfolia z konkrétního segmentu nižší než srovnávací výnos ze stejného segmentu.

Vzhledem k tomu, že analýza porovnává výnosy z ekvivalentních segmentů v portfoliu s benchmarkem, jsou nadbytečné (nebo ztracené) výnosy přisuzovány výběrům v rámci segmentů, které provádí správce portfolia.

Upozornění: Je důležité si uvědomit, že výběr akcií nesouvisí s alokací, protože na něj nemá vliv váha segmentu, ale pouze rozhodnutí týkající se konkrétních cenných papírů, které jsou zahrnuty do portfolia.

3. Účinek interakce

Efekt interakce je kombinací efektu výběru a alokace. Pokud alokace portfolia převáží a překoná srovnávací hodnotu, je účinek interakce pozitivní a naopak. Efekt interakce je v podstatě kumulativní účinek vytvořený alokací aktiv, výběrem zabezpečení a dalšími investičními rozhodnutími provedenými správcem portfolia.

Je však důležité poznamenat, že interakční efekt nelze snadno připsat, protože jde spíše o matematický důsledek alokačních a výběrových efektů, než o aktivně provedené investiční rozhodnutí.

Efekt aktivní správy

Efekt aktivního řízení odkazuje na součet efektů alokace, výběru a interakce. Je to v zásadě rozdíl mezi výnosy portfolia a srovnávacími výnosy a přebytek (nebo jeho nedostatek) je přičítán správci portfolia a jeho rozhodnutím.

Co dělá referenční hodnotu platnou?

Platné srovnávané portfolio má následující vlastnosti:

  • Měřitelný
  • Investovatelné
  • Odpovídající
  • Vlastnil
  • Jednoznačný
  • Odráží současné investiční prostředí

Důležitost analýzy atribuce

Pro správce portfolia - Efektivní nástroj pro hodnocení strategií

Analýzu atribuce lze použít k oddělení efektů výběru a alokace. Efekt výběru odráží kvalitu a schopnost vybrat správné cenné papíry ve správný čas. Umožňuje manažerům přemýšlet o celém procesu rozhodování o investicích a dává jim příležitosti ke zlepšení.

Používá se také k hodnocení výkonu zaměstnanců při správě majetku. Správa majetku Správa majetku je proces vývoje, provozu, údržby a prodeje majetku nákladově efektivním způsobem. Tento termín, který se nejčastěji používá ve financích, se používá ve vztahu k jednotlivcům nebo firmám, které spravují aktiva jménem jednotlivců nebo jiných subjektů. firma. Pokud analytik nebo zaměstnanec doporučil nadvážení konkrétního sektoru nebo nákup konkrétní akcie, lze výnosy připsat jejich výkonnosti a lze je použít k jejich odměně a další motivaci.

Pro investory - Efektivní nástroj k hodnocení výkonnosti správců fondů

Pro investory a klienty správců portfolia je analýza atribuce důležitou metodou k posouzení toho, jak si manažer portfolia vedl a zda dodržoval své investiční strategie a styly.

Například správce portfolia možná podvážil správný sektor, ale vybral akcie s vysokou návratností, což ukazuje, že jsou lepší ve výběru než v alokaci. Podobně může správce portfolia souhlasit s vytvořením portfolia, které je proti averzi k riziku. Zkoumání strategií alokace a výběru může zvýšit transparentnost a ujistit investory, že je implementována strategie averze k riziku.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Aktivní výnos Aktivní výnos Aktivní výnos se týká zisků nebo ztrát z portfolia, které přímo souvisejí s rozhodnutími manažera portfolia. Aktivní návrat může
  • Poměr obratu portfolia Poměr obratu portfolia Poměr obratu portfolia je míra, v jaké aktiva ve fondu nakupují a prodávají správci portfolia. Jinými slovy, obrat portfolia
  • Míra návratnosti Míra návratnosti Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je spojena s počáteční cenou investice vyjádřenou v procentech. Tato příručka učí nejběžnější vzorce
  • Strategická alokace aktiv (SAA) Strategická alokace aktiv (SAA) Strategická alokace aktiv odkazuje na dlouhodobou strategii portfolia, která zahrnuje výběr alokací tříd aktiv a vyvážení alokací

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found