Úvěruschopnost - definice, kreditní skóre, hodnocení úvěru

Jednoduše řečeno, bonita je taková, jak „hodná“ nebo zaslouží si uznání. Pokud si věřitel věří, že dlužník včas splní svůj dluhový závazek, je dlužník považován za bonitního. Pokud by vypůjčitelka sama vyhodnotila svou úvěruschopnost, vedlo by to ke střetu zájmů. Proto sofistikovaní finanční zprostředkovatelé Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel označuje instituci, která jedná jako prostředník mezi dvěma stranami za účelem usnadnění finanční transakce. Mezi instituce, které se běžně označují jako finanční zprostředkovatelé, patří komerční banky, investiční banky, podílové fondy a penzijní fondy. provádět hodnocení u jednotlivců, korporací a svrchovaných vlád s cílem určit související riziko a pravděpodobnost splacení.

Bonita

Souhrn:

  • Jednoduše řečeno, bonita je taková, jak „hodná“ nebo zaslouží si uznání. Pokud si věřitel věří, že dlužník včas splní svůj dluhový závazek, je dlužník považován za bonitního.
  • Finanční instituce používají úvěrové ratingy ke kvantifikaci a rozhodování, zda je žadatel způsobilý pro úvěr.
  • Úvěrové hodnocení se také používá k fixaci úrokových sazeb a úvěrových limitů pro stávající dlužníky.

Pomocí úvěrových hodnocení

Finanční instituce používají úvěrové hodnocení Úvěrový rating Úvěrový rating je názor konkrétní úvěrové agentury týkající se schopnosti a ochoty subjektu (vláda, podnik nebo jednotlivec) plnit své finanční závazky úplně a ve stanovených termínech splatnosti. Úvěrový rating také znamená pravděpodobnost selhání dlužníka. vyčíslit a rozhodnout, zda má žadatel nárok na úvěr. Úvěrové hodnocení se také používá k stanovení úrokových sazeb a úvěrových limitů pro stávající dlužníky. Vyšší úvěrový rating znamená nižší rizikovou prémii pro věřitele, což pak odpovídá nižším výpůjčním nákladům dlužníka. Obecně platí, že čím vyšší kreditní hodnocení, tím lepší.

Úvěrová zpráva poskytuje komplexní přehled o celkovém dluhu dlužníka, aktuálních zůstatcích, úvěrových limitech a historii případných selhání a bankrotů. Vzhledem k vysoké úrovni asymetrií informací na trhu se věřitelé spoléhají na finanční zprostředkovatele, kteří vypůjčovatelům sestavují a přiřazují úvěrové hodnocení a pomáhají odfiltrovat špatné dlužníky nebo „citrony“.

Nezávislé třetí strany se nazývají ratingové agentury. Ratingové agentury přistupují k úvěrovým údajům potenciálních zákazníků a pomocí sofistikovaných systémů hodnocení úvěrů kvantifikují pravděpodobnost, že dlužník splatí dluh. Věřitelé obvykle za služby platí, ale dlužníci mohou také požadovat jejich kreditní skóre, aby mohli posoudit jejich způsobilost na trhu.

Omezený soubor hodnotitelů úvěrů se považuje za spolehlivý a je to způsobeno požadovanou úrovní odbornosti a konsolidace údajů, která není veřejně dostupná. Takzvané ratingové agentury „Big Three“ jsou a Fitch, Moody’s a Standard & Poor’s. Tyto agentury hodnotí korporace a svrchované vlády v rozsahu „AAA“ nebo „prime“ až „D“ nebo „v selhání“ v sestupném pořadí podle bonity.

Poskytují se také výhledová hodnocení, která označují budoucí úvěrové hodnocení, a mohou být „pozitivní“, „stabilní“ nebo „negativní“. „Pozitivní“ hodnocení znamená, že agentura doufá, že zvýší své hodnocení, a naopak, zatímco „stabilní“ nebude znamenat žádnou změnu.

Úvěruschopnost - kreditní skóre pro jednotlivce

Od žadatele o kreditní kartu nebo půjčku na bydlení může být požadováno, aby ve své bance předložil své kreditní skóre. Kreditní skóre vyjadřují stejná data jako hodnocení, s výjimkou číselných údajů. Běžným standardem je skóre FICO Skóre FICO Skóre FICO, běžněji známé jako kreditní skóre, je tříciferné číslo, které se používá k posouzení pravděpodobnosti, že osoba splácí úvěr, pokud je dané osobě poskytnuta kreditní karta nebo pokud jim věřitel půjčí peníze. Skóre FICO se také používá k určení úrokové sazby pro jakýkoli rozšířený úvěr, který konsoliduje údaje z úvěrových zpravodajských kanceláří - konkrétně Experian, Equifax a TransUnion - a vypočítává skóre jednotlivce.

Váhy jsou přiřazeny klíčovým aspektům úvěruschopnosti, které se pak používají k určení celkového skóre. Zahrnují výchozí historii jednotlivce, délku uvedené historie, celkovou vypůjčenou částku atd. Skóre FICO se pohybuje od 300 do 850, které jsou seskupeny do bloků „Vynikající“, „Dobré“, „Spravedlivé“ a „Špatné“. Skóre nad 650 obvykle symbolizuje dobrou kreditní historii. Dlužníci se skóre pod 650 čelí obtížnému přístupu k financím, a pokud ano, obvykle to není za příznivých úrokových sazeb.

Skóre FICO

Bonita - Úvěrové hodnocení pro suverénní státy

V případě suverénních dlužníků, tj. Národních a státních vlád, jsou ratingy přiřazovány k označení síly ekonomiky. Institucionální účinnost, devizové rezervy, ekonomické struktury, fiskální flexibilita, měnová politika a vyhlídky na růst jsou některé z klíčových faktorů používaných k určení jejich ratingu. Suverénní hodnocení ovlivňuje schopnost země půjčit si na mezinárodní úrovni, protože zahraniční investoři získají představu o riziku spojeném s vládními cennými papíry.

Špatně hodnocená, nerozvinutá země může čelit problémům, protože bude možná nutné platit vyšší kapitálové náklady, zatímco si půjčovat na sociální výdaje. Špatně hodnocené země budou navíc muset slíbit vyšší míru návratnosti státních dluhopisů, aby přesvědčily investory, aby je koupili. Naopak země s vyšším hodnocením může být pro zahraniční investory atraktivnější, což může vést k cyklu vyššího ekonomického růstu a dalšího zvyšování úvěruschopnosti.

Suverénní hodnocení kolísá kvůli politickým změnám. Například po oznámení referenda o brexitu v roce 2016 ratingová agentura Moody’s změnila výhled Spojeného království v rámci přípravy na delší období nejistoty. Agentury také působí jako varovné systémy během globálního hospodářského útlumu, protože mohou snížit hodnocení zemí a odrazovat investory od riskantních akcí.

Účinnost velké trojky však byla zpochybněna poté, co varovaly investory před přípravou na asijskou finanční krizi v roce 1997. Opatrné snížení ratingu navíc může zhoršit ekonomickou stabilitu země. Například během evropské krize státního dluhu v roce 2010 krizi zhoršila hodnocení S&P pro Řecko a Portugalsko.

Úvěruschopnost - úvěrové hodnocení cenných papírů

Ratingy nejsou vydávány pouze jednotlivým subjektům, ale také krátkodobým a dlouhodobým dluhovým závazkům. Mezi typy dluhů patří cenné papíry zajištěné aktivy a hypotéky Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) je dluhový cenný papír, který je zajištěn hypotékou nebo inkasem hypotéky. MBS je cenný papír krytý aktivy, s nímž se obchoduje na sekundárním trhu a který umožňuje investorům těžit z hypotečního podnikání a zajištěných dluhových závazků Zajištěná dluhová povinnost (CDO) Zajištěná dluhová povinnost (CDO) je syntetický investiční produkt, který představuje různé půjčky seskupené dohromady a prodané věřitelem na trhu. Držitel zajištěného dluhového závazku může teoreticky získat vypůjčenou částku od původního dlužníka na konci výpůjčního období. .

Agentury Velké trojky byly v roce 2008 vysoce kritizovány kvůli tomu, že nedokázaly přesně vyhodnotit expozici rizikových hypoték v USA, což nakonec vyvolalo globální finanční krizi 2008–2009 Globální finanční krize 2008–2009 Globální finanční krize 2008–2009 odkazuje do obrovské finanční krize, které svět čelil v letech 2008 až 2009. Finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích a institucích po celém světě, přičemž miliony Američanů byly hluboce zasaženy. Finanční instituce začaly klesat, mnoho z nich bylo pohlceno většími subjekty a vláda USA byla nucena nabídnout výpomoc. Z výše uvedených důvodů jsou agentury odpovědné za ztráty vzniklé v důsledku nesprávných nebo nepřesných hodnocení. Důraz je také kladen na transparentnost, protože jednotliví agenti se mohou pokusit zkreslit kreditní zprávu.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní finanční zdroje níže:

  • Analýza úvěrového rizika Analýza úvěrového rizika Analýzu úvěrového rizika lze považovat za rozšíření procesu přidělování úvěrů. Poté, co jednotlivec nebo podnik požádá banku nebo finanční instituci o půjčku, půjčující instituce analyzuje potenciální přínosy a náklady spojené s půjčkou.
  • Plat analytika komerčního úvěru Plat analytika komerčního úvěru Plat platu analytika komerčního úvěru závisí na několika faktorech. Zahrnují vzdělání, získané certifikace, dovednosti a počet let
  • Klíčoví hráči na kapitálových trzích Klíčoví hráči na kapitálových trzích V tomto článku uvádíme obecný přehled klíčových hráčů a jejich příslušných rolí na kapitálových trzích. Kapitálové trhy se skládají ze dvou typů trhů: primárního a sekundárního. Tato příručka poskytne přehled všech hlavních společností a povolání na kapitálových trzích.
  • Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání (PD) je pravděpodobnost selhání dlužníka při splácení půjčky a používá se k výpočtu očekávané ztráty z investice.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found