Cyklický průmysl - přehled, jak identifikovat, výkon

Cyklický průmysl označuje typ odvětví, jehož schopnosti generování výnosů jsou spojeny s hospodářským cyklem. Jinými slovy, cyklické odvětví je odvětví, jehož výkonnost koreluje s hospodářským cyklem.

Cyklický průmysl

Porozumění hospodářskému cyklu

Abychom porozuměli cyklickému odvětví, je nutné porozumět hospodářskému cyklu. Komplexní přehled hospodářského cyklu najdete zde Obchodní cyklus Obchodní cyklus je cyklus fluktuací hrubého domácího produktu (HDP) kolem jeho dlouhodobého přirozeného růstu. Vysvětluje expanzi a pokles ekonomické aktivity, které ekonomika v průběhu času prožívá. . Stručně řečeno, hospodářský cyklus je cyklus fluktuací ekonomické aktivity (obecně měřený změnou hrubého domácího produktu za určité období).

Cyklická odvětví jsou tedy průmyslová odvětví, která si v období hospodářského rozmachu vedou dobře a v období hospodářského útlumu špatně. Lze jej porovnat s proticyklickými průmyslovými odvětvími - průmyslovými podniky, které dosahují dobrých výsledků v období hospodářského útlumu a špatně v obdobích ekonomické expanze.

Obchodní cyklus

Identifikace cyklických průmyslových odvětví prostřednictvím chování spotřebitelů při nákupu

Chcete-li zjistit, zda je odvětví cyklické, či nikoli, aniž byste se ponořili do účetní závěrky Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě založeny na společnosti, klíčovým výchozím bodem by bylo pochopit chování spotřebitelů při nákupu. Odvětví bude pravděpodobně cyklické, pokud spotřebitelé během hospodářského poklesu podstatně omezí množství zboží a služeb zakoupených od tohoto odvětví.

Klasickým příkladem je letecký průmysl. Spotřebitelé bývají konzervativnější a opatrnější, pokud jde o výdaje na letenky během hospodářských poklesů (kdy je jejich disponibilní příjem obecně nižší).

Naopak, farmaceutický průmysl je příkladem necyklického průmyslu, protože existuje poptávka po farmaceutických výrobcích (zásadní zboží), ať už je ekonomika ve fázi expanze nebo poklesu.

Následující odvětví jsou běžně klasifikována jako cyklická:

  • Auto komponenty
  • Konstrukce
  • Polovodič
  • Ocel
  • Letecká linka
  • Hotely, restaurace a volný čas
  • Textilní, oděvní a luxusní zboží

Je také důležité si uvědomit, že v rámci cyklických průmyslových odvětví mohou být některá cyklická než jiná. Fakt je ilustrován v níže uvedeném příkladu.

Identifikace cyklických odvětví z finančních výkazů

Ponořování se do finančních výkazů společnosti a provádění analýz výnosů nejvyšší úrovně jsou běžnými metodami pro analytiky k vyhodnocení cyklickosti odvětví. Všechno ostatní stejné, průmyslová odvětví, u nichž dochází k většímu zhoršení jejich příjmů, budou pravděpodobně cyklická než ta, která vykazují nižší úroveň zhoršení. Zvažte následující.

Analytik má za úkol určit, která ze dvou společností - společnost A (která působí v průmyslu A) nebo společnost B (která působí v průmyslu B) - působí v cykličtějším odvětví. Tabulka níže ukazuje výňatek z meziročního YoY (Year over Year) YoY znamená Year over Year a je typem finanční analýzy používané pro srovnání dat časových řad. Užitečné pro měření růstu, odhalování změn trendů v horních tržbách od FY 2021 do FY 2022 společností A a B. Předpokládejme, že na začátku FY 2022 nastala recese.

Identifikace cyklických odvětví z finančních výkazů

Vezmeme-li v úvahu pouze meziroční změnu výnosů (tj. Bez ohledu na velikost společnosti, specifické problémy společnosti, geografickou expozici atd.), Která společnost bude pravděpodobně cykličtější?

Odpovědět: Ukazuje se, že společnost B s meziročním zhoršením tržeb o 75% je cykličtější než společnost A.

Výkonnost cyklických průmyslových odvětví

Jak je uvedeno, cyklický průmysl má během hospodářského poklesu tendenci špatně fungovat. Příčina je přičítána nižší úrovni disponibilního příjmu spotřebitelů, kteří mají tendenci být opatrnější ohledně svých výdajů.

Společnosti, které působí v cyklickém průmyslu, vidí, že se jejich výkonnost zhoršuje výrazněji než společnosti, které působí v necyklickém průmyslu. Je důležité si uvědomit, že to neznamená, že necyklická průmyslová odvětví jsou svědky silného výkonu v období hospodářského útlumu - výkon necyklických průmyslových odvětví je během hospodářského útlumu méně nepříznivě ovlivněn.

Například americké společnosti působící v necyklických průmyslových odvětvích zasáhly během globální finanční krize 2008–2009 Globální finanční krize Globální finanční krize 2008–2009 odkazuje na obrovskou finanční krizi, které svět čelil v letech 2008–2009. finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích a institucích po celém světě, přičemž miliony Američanů byly hluboce zasaženy. Finanční instituce začaly klesat, mnoho z nich bylo pohlceno většími subjekty a vláda USA byla nucena nabízet výpomoc, ale ne v rozsahu společností působících v cyklických průmyslových odvětvích. Níže uvedený graf poskytnutý společností Societe Generale porovnává výkonnost automobilového sektoru (cyklického) a nápojového sektoru (necyklického) za období 15 let (1998–2013). Všimněte si, že automobilový sektor si během finanční krize vedl výrazně slabší než nápojový sektor.

US Automobile vs nápoj Výkon / období recese

Cyklický průmysl v období hospodářského útlumu

Společnosti, které působí v cyklických průmyslových odvětvích, řeší ekonomické poklesy snížením své nákladové základny. Lze toho dosáhnout několika způsoby, jako je propouštění zaměstnanců, snižování zaměstnaneckých bonusů, nižší výdaje na marketing a reklamu atd. Například není neobvyklé, že zaměstnanci v cyklických společnostech vidí svůj roční bonus snížený během období hospodářského útlumu .

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, který má každému pomoci stát se prvotřídním úvěrovým analytikem. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Životní cyklus podnikání Životní cyklus podnikání Životní cyklus podnikání je postup podnikání v několika fázích v průběhu času a je nejčastěji rozdělen do pěti fází: zahájení, růst, vytržení, splatnost a pokles.
  • Defenzivní průmyslová odvětví Defenzivní průmyslová odvětví Defenzivní průmyslová odvětví zahrnují podniky, které jsou relativně stabilní nebo relativně imunní vůči ekonomickým výkyvům, tj. Ekonomické expanze a recese.
  • Ekonomická deprese Ekonomická deprese Ekonomická deprese je událost, kdy je ekonomika ve stavu finančních otřesů, často je výsledkem období negativní aktivity založené na míře hrubého domácího produktu (HDP) země. Je to mnohem horší než recese, s výrazným poklesem HDP, a obvykle trvá mnoho let.
  • Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt (HNP) je měřítkem hodnoty veškerého zboží a služeb produkovaných obyvateli a podniky země. Odhaduje hodnotu konečných produktů a služeb vyráběných obyvateli země bez ohledu na místo výroby.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found