Funkce PPMT - vzorec, příklady, jak používat funkci PPMT

Funkce PPMT je zařazena do kategorie Finanční funkce aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel. Funkce vypočítá splátku jistiny za půjčku nebo investici na základě pravidelných, stálých splátek a pevné úrokové sazby pro dané časové období.

Ve finanční analýze je funkce PPMT užitečná pro pochopení hlavních složek celkových plateb provedených za přijatý úvěr.

Vzorec

= PPMT (sazba, za, nper, pv, [fv], [typ])

Funkce PPMT používá následující argumenty:

  1. Hodnotit (povinný argument) - Toto je úroková sazba za období.
  2. Za (povinný argument) - Datum splatnosti dluhopisu, tj. datum, kdy dluhopis vyprší.
  3. Nper (povinný argument) - Celkový počet platebních období.
  4. Pv (povinný argument) - Toto je současná hodnota půjčky / investice. Jedná se o celkovou částku, která nyní má řadu budoucích plateb.
  5. F v (nepovinný argument) - Určuje budoucí hodnotu půjčky / investice na konci plateb. Pokud je vynechán, [fv] přebírá výchozí hodnotu 0.
  6. Typ (nepovinný argument) - Určuje, zda je platba provedena na začátku nebo na konci období. Může nabývat hodnoty 0 nebo 1. Pokud je 0, znamená to, že platba je provedena na konci období, a pokud 1, je platba provedena na začátku. Pokud vynecháme argument [typ], bude mít výchozí hodnotu 0, což označuje platby provedené na konci období.

Jak používat funkci PPMT v aplikaci Excel?

Jako funkci listu lze PPMT zadat jako součást vzorce v buňce listu. Abychom pochopili použití této funkce, zvažte příklad:

Příklad 1

Musíme vypočítat splátku jistiny za 1. a 2. měsíc u půjčky ve výši 50 000 USD, která má být splacena v plné výši po 5 letech. Úroky jsou účtovány se sazbou 5% ročně a splátky půjček se vyplácejí na konci každého měsíce. Použitý vzorec poskytuje odkaz na příslušné buňky.

Funkce PPMT

Získáváme výsledky níže:

Funkce PPMT - Příklad 1

Pro měsíc 2 jsme použili vzorec níže:

Funkce PPMT - Příklad 1a

Získáváme výsledky níže:

Funkce PPMT - Příklad 1b

Výše uvedená funkce PPMT vrací hodnotu 735,23 $ (zaokrouhleno na 2 desetinná místa). Ve výše uvedeném příkladu:

  1. Prováděli jsme měsíční platby, takže je nutné převést roční úrokovou sazbu 5% na měsíční sazbu (= 5% / 12) a počet období z let na měsíce (= 5 * 12).
  2. Protože předpovědní hodnota je nula a musíme provádět měsíční platby, vynechali jsme argumenty FV a type.
  3. Dostaneme zápornou hodnotu, která znamená odchozí platby.

Několik věcí, které si musíte pamatovat na funkci PPMT:

  1. # ČÍSLO! error - Vyskytuje se, pokud je daný na argument menší než 0 nebo je větší než zadaná hodnota nper.
  2. HODNOTA! error - Nastane, pokud některý z daných argumentů není numerický.
  3. Může dojít k chybě, pokud při výpočtu měsíčních nebo čtvrtletních plateb zapomeneme převést úrokovou sazbu nebo počet období na měsíce nebo čtvrtletí. U měsíční sazby musíme rozdělit roční sazbu o 12, nebo o 4 u čtvrtletní sazby.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme za přečtení finančního průvodce důležitými funkcemi aplikace Excel Funkce Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel! Tím, že si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně urychlíte svou finanční analýzu. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found