Udržitelnost - definice, tři pilíře a pět domén

Udržitelnost je v zásadě schopnost zajišťovat potřeby současné generace s využitím dostupných zdrojů, aniž by způsobovala budoucím generacím problém se zajištěním jejich vlastních potřeb. Koncept se nevztahuje pouze na životní prostředí, které je dnes považováno za nejnaléhavější pilíř udržitelnosti, ale také na další aspekty, včetně lidí a ekonomiky. Tržní hospodářství Tržní hospodářství je definováno jako systém, kde je výroba zboží a služeb jsou stanoveny podle měnících se přání a schopností trhu. Toto je důležitá součást analýzy PEST Analýza PEST Analýza PEST je strategický rámec pro hodnocení externího prostředí podniku. Zaměřuje se na politické, ekonomické, sociální, technologické faktory a analýzu ESG ESG (Environmentální, sociální a vládní) Environmentální, sociální a vládní (ESG) jsou kritéria, která dohromady tvoří rámec pro hodnocení dopadu udržitelnosti a.

Udržitelnost

Tři pilíře udržitelnosti

Tři pilíře udržitelnosti jsou planeta nebo životní prostředí, sociální nebo lidé a zisk nebo ekonomika.

1. Planeta

Pojďme nejprve diskutovat o prvním pilíři, kterým je planeta, a jako příklad si vezměme zemědělství. Představte si kousek země, která se po desetiletí pěstuje pro palmový olej. V ideálním případě by zemědělci měli mezi úrodami pauzovat, protože kvalita půdy bude v případě jejího nadměrného využití ohrožena. Pokud bude nadměrně využívána, bude trvat několik let, než bude země opět užitečná, což znamená, že budoucí generace ji nebudou moci nějakou dobu využívat.

2 lidé

Udržitelnost lidí, na druhou stranu, zahrnuje upřednostnění blahobytu dané skupiny pracovníků společnosti. Řekněme například, že Target poskytuje svým zaměstnancům dvakrát ročně školení dovedností, které mohou v budoucnu využít. Dovednosti, které získají, mohou být užitečné pro operace Targetu v budoucnu.

Může také zahrnovat poskytování flexibilnější pracovní doby a příznivějšího pracovního prostředí pro pracovníky. Díky tomu jsou KPI pracovní síly Pracovní síly Jak můžeme sledovat pracovní sílu? Vlády a ekonomové obvykle odkazují na tři hlavní klíčové ukazatele výkonu (KPI), aby mohli šťastněji posoudit sílu pracovní síly v zemi, což nakonec povede k produktivnější společnosti.

3. Zisk

Pokud jde o ekonomiku, která se označuje jako zisk, znamená udržitelnost využití konkrétního souboru zdrojů odpovědným způsobem, který jim umožní dlouhodobé využívání. Dále to znamená vydělávat peníze a rozvíjet společnost, aniž by to mělo negativní dopad na další dva pilíře, lidi a planetu nebo životní prostředí.

Například dieselová elektrárna pracuje 24 hodin denně ve městě a používá dieselové motory, které emitují černý kouř a produkují velmi rušivý zvuk. Přestože vydělává díky nepřetržitému provozu, kouř, který vydává, jistě znečišťuje ovzduší, zatímco hluk může obyvatelům způsobovat dlouhodobé poruchy. Udržitelnost by měla znamenat vyvážení zisku a jeho dopadu na okolí.

Skvělá věc na udržitelnosti je, že pokud bude postaráno o lidi a planetu, budou také dosaženy zisky.

Pět domén udržitelnosti

Pět domén udržitelnosti

Výše uvedený diagram ilustruje, jak se dosahuje udržitelných komunit, a zahrnuje překrývání různých domén, včetně tří pilířů udržitelnosti, a to planety (životní prostředí), lidí (sociokulturní) a zisku (ekonomický). Pokud chybí, pak nebude dosaženo udržitelné komunity.

Například komunita již má spokojenou skupinu obyvatel, protože má na dosah téměř vše, co potřebuje, jako jsou pracovní příležitosti, parky a potraviny, ale nemá stabilní komunikační linky pro připojení k internetu a pevné a mobilní telefony. Technologická doména zde chybí. Komunita proto není udržitelná, protože bez komunikačních linek nebude žádná interakce ani příležitost k růstu a spolupráci s ostatními komunitami.

V dalším příkladu zvažte stejnou komunitu se spoustou pracovních příležitostí od vzkvétajících společností, spokojených lidí nebo obyvatel a působivý dopravní systém. Komunitě však chybí veřejná politika, která bude chránit její obyvatele před jednou z rozvíjejících se společností, která nedodržuje přijatelné standardy nakládání s odpady. Nakonec bude komunita zničena a její zdroje budou vyčerpány.

Žádná komunita proto nemůže být udržitelná, pokud některá z domén chybí.

Výzvy udržitelnosti v oblasti financí a investic

Vztah mezi ziskem a ostatními pilíři udržitelnosti je jasný a velmi snadno pochopitelný. Pro mnoho společností nebo podniků to však může být náročné, protože to může znamenat, že z důvodu dopadů na životní prostředí a lidi nebude možné dosáhnout maximálního zisku. Co by organizace měly udělat, je upravit své ziskové cíle a investovat do programů, které budou podporovat udržitelnost.

Vraťme se k výše uvedenému příkladu o dieselové elektrárně, která nedodržuje přijatelné standardy likvidace odpadu, společnost může investovat do provádění výzkumu Výzkum a vývoj (R&D) Výzkum a vývoj (R&D) je proces, kterým společnost získává nové znalosti a využívá je ke zdokonalování stávajících produktů a zavádění nových do svých operací. Výzkum a vývoj je systematické šetření s cílem zavést inovace do aktuální nabídky produktů společnosti. jak může minimalizovat svůj odpad. Měli by pochopit, že dodržování udržitelnosti může dlouhodobě znamenat lepší výdělky a že výdělky v příštích několika letech a desetiletích jsou stejně důležité jako výdělky v příštím čtvrtletí.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Corporate Social Responsibility (CSR) Corporate Social Responsibility (CSR) Corporate Social Responsibility (CSR) odkazuje na strategie, které společnosti provádějí v rámci správy a řízení společností a které jsou navrženy tak, aby
  • Normativní ekonomie Normativní ekonomie Normativní ekonomie je myšlenkový směr, který věří, že ekonomie jako předmět by měla předávat prohlášení o hodnotě, úsudky a názory na hospodářské politiky, prohlášení a projekty. Vyhodnocuje situace a výsledky ekonomického chování jako morálně dobré nebo špatné.
  • Pareto Efficiency Pareto Efficiency Pareto Efficiency, pojem běžně používaný v ekonomii, je ekonomická situace, ve které je nemožné udělat jednu stranu lepší, aniž by se druhá strana zhoršila.
  • Strategická analýza Strategická analýza Strategická analýza se týká procesu provádění výzkumu ve společnosti a jejím provozním prostředí za účelem formulování strategie. Definice

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found