Zásady zbytkové dividendy - přehled, příklad, výhody

Podnik se zbytkovou dividendovou politikou má v daném okamžiku nulový přebytek hotovosti. Veškerá volná hotovost musí být buď reinvestována do podnikání, nebo přerozdělena mezi akcionáře.

Nedokonalosti na kapitálovém trhu Kapitálové trhy Kapitálové trhy jsou směnárenský systém, který převádí kapitál od investorů, kteří v současné době nepotřebují své prostředky, jednotlivcům a je pro společnost vzácné dodržovat čistou zbytkovou dividendovou politiku. Většina podniků místo toho dodržuje zásady plynulé dividendy, které vyžadují pravidelné dividendy, které vykazují určitou korelaci s minulými i současnými výdělky firmy.

Co je to dividenda?

Akcionáři dostávají za investice do společnosti dividendu, což je část současných zisků. Mohou dostávat dividendy mnoha různými způsoby, včetně přijímání dalších akcií nebo plateb v hotovosti. Představenstvo společnosti rozhoduje o tom, kolik z dividend společnost vyplatí, a řídí se určitou dividendovou politikou Dividendová politika Dividendová politika společnosti určuje výši dividend vyplácených společností jejím akcionářům a frekvenci, s jakou jsou dividendy jsou vypláceny při rozdělování zisků společnosti.

Mnoho investorů považuje dividendy za atraktivní, protože poskytují pravidelný tok příjmů. Obvykle jsou dividendy vypláceny čtvrtletně (v souladu se zprávami společnosti o příjmech), ale v některých případech se společnost může rozhodnout vyplatit zvláštní nebo nepravidelnou dividendu.

Zbytková dividendová politika vs. plynulá dividendová politika

Níže uvedený graf ukazuje dividendy vyplácené dvěma společnostmi za období 10 let. Společnosti vykazují stejné výnosy a investice, ale řídí se různými dividendovými politikami.

Zbytková dividendová politika

Společnost, která dodržuje hladkou dividendovou politiku, vyplácí každý rok 10letého období jako výplatu dividend 110 milionů USD. Společnost, která dodržuje reziduální dividendovou politiku, provádí výplaty dividend ve stejném časovém období. V roce 2015 vyplatila dividendy pouze ve výši 50 milionů USD, zatímco v roce 2016 vyplatila dividendy ve výši 170 milionů USD.

Je třeba také poznamenat, že v roce 2009 společnost sledující plynulou dividendovou politiku utratila 20 milionů USD na investice a 110 milionů USD na výplaty dividend, přestože vykázala pouze čistý příjem 100 milionů USD. Dalších 30 milionů dolarů na výplatě dividend muselo být financováno buď z minulých výnosů z podnikání, nebo z krátkodobých půjček Krátkodobá půjčka Krátkodobá půjčka je druh půjčky, která se získává na podporu dočasné osobní nebo obchodní kapitálové potřeby. Jelikož se jedná o typ úvěru, jedná se o částku vypůjčeného kapitálu a úroky, které je třeba zaplatit k danému datu splatnosti, což je obvykle do jednoho roku od získání úvěru. z banky. To je v souladu s empirickými důkazy, které naznačují, že podniky mají tendenci upřednostňovat hladký výplatní profil dividend a v případě potřeby k financování těchto dividend používají finanční instituce.

Teoreticky je zbytková dividendová politika efektivnější než plynulá dividendová politika. Pokud podnik v jakémkoli okamžiku nenajde žádné další ziskové investice, měl by vrátit veškerou volnou hotovost, která je akcionářům k dispozici, aby akcionáři mohli hotovost použít k investování do dalších projektů, o nichž se domnívají, že budou ziskové.

Politika zbytkové dividendy tedy zajišťuje, že hotovost je efektivně rozdělena směrem k výnosným investicím. Podle plynulé dividendové politiky může vedení podniku investovat volnou hotovost do nerentabilních nebo zbytečně riskantních projektů pouze proto, že jsou k dispozici finanční prostředky.

Model zbytkové dividendy

Dividendy = Čistý příjem - (Cílový kapitálový poměr x Celkový kapitálový rozpočet)

Ilustrativní příklad modelu zbytkové dividendy

Zvažte podnik s kapitálovým rozpočtem 8 000 000 $. Podnikání sleduje rozdělení dluhu na kapitál 60–40, které si přejí udržet. Společnost předpovídá čistý příjem ve výši 5 000 000 USD. Společnost také vykazuje celkový kapitál ve výši 3 200 000 USD (celkový kapitál = 40% z 8 000 000 USD = 3 200 000 USD). Vyplacená zbytková dividenda je 1 800 000 $ (5 000 000 - 3 200 000 $). Společnost vykazuje výplatní poměr 36% (1 800 000 USD / 5 000 000 USD). Zvažte následující alternativní případy:

Případ A

Čistý příjem klesne na 3 000 000 $. Vzhledem k tomu, že celkový kapitál podniku činí 3 200 000 USD, je zachována celá částka. Vyplacené dividendy a poměr výplaty dividend jsou oba 0.

Případ B

Čistý příjem stoupá na 8 000 000 $. Vzhledem k tomu, že celkový kapitál podniku činí 3 200 000 $, je 4 800 000 $ (8 000 000 $ - 3 200 000 $ = 4 800 000 $) vyplaceno jako dividendy. Výplatní poměr dividend je 60% (4 800 000 USD / 8 000 000 USD).

Výhody a nevýhody reziduální dividendové politiky

Zbytková dividendová politika obvykle vyžaduje méně nových emisí akcií a nižší flotační náklady. Variabilní dividendová politika však může investorům vysílat konfliktní signály. Představuje také zvýšenou úroveň rizika pro investory, protože dividendový příjem zůstává nejistý.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel označuje instituci, která jedná jako prostředník mezi dvěma stranami za účelem usnadnění finanční transakce. Mezi instituce, které se běžně označují jako finanční zprostředkovatelé, patří komerční banky, investiční banky, podílové fondy a penzijní fondy.
  • Důležitá data dividendy Důležitá data dividendy Abychom porozuměli akciím vyplácejícím dividendy, je důležitá znalost důležitých dat dividendy. Dividenda má obvykle podobu distribuce hotovosti, která se vyplácí z výnosů společnosti investorům.
  • Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) je diskontní sazba, díky níž je čistá současná hodnota (NPV) projektu nulová. Jinými slovy, jedná se o očekávanou složenou roční míru návratnosti, která se získá na projektu nebo investici.
  • Stabilní dividendová politika Stabilní dividendová politika Podnik se stabilní dividendovou politikou vyplácí stabilní dividendu každé dané období, bez ohledu na volatilitu na trhu. Přesná výše vyplácených dividend závisí na dlouhodobých výnosech společnosti.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found