Antimonopolní zákony - přehled, příklady antimonopolních zákonů USA

Antimonopolní akty jsou zákony, které zakazují podnikům provádět určité praktiky, které jsou považovány za protisoutěžní a které omezují obchod. Některé z protisoutěžních praktik mohou zahrnovat cenovou diskriminaci Cenová diskriminace Cenová diskriminace se týká cenové strategie, která účtuje spotřebitelům různé ceny za stejné zboží nebo služby. Různé typy cen, stanovení cen, segmentace trhu a nepřátelské převzetí Nepřátelské převzetí Nepřátelským převzetím při fúzích a akvizicích (M&A) je akvizice cílové společnosti jinou společností (označovanou jako nabyvatel) přímým přechodem na zacílit na akcionáře společnosti, a to buď podáním nabídky nebo hlasováním na základě plné moci. Rozdíl mezi nepřátelským a přátelským. Z účasti na těchto postupech mají prospěch pouze velké společnosti, které se jich účastní, a znevýhodňují malé podniky a spotřebitele, kteří jsou závislí na produktech nabízených na trhu.

 Protimonopolní zákony

Protimonopolní zákony platí pro všechna průmyslová odvětví. Kongres Spojených států přijal od 90. let 19. století různé protimonopolní zákony. Cílem zákonů je podporovat spravedlivou soutěž, chránit spotřebitele a malé podniky a předcházet protisoutěžním obchodním praktikám.

Populární protimonopolní zákony ve Spojených státech

Kongres USA formuloval a přijal různé antimonopolní zákony ve snaze chránit spotřebitele a malé podniky před protisoutěžními obchodními praktikami. Malé podniky tvoří většinu podniků ve Spojených státech. Největší dopad na ně má, když mají velké společnosti povoleno zapojit se do predátorských obchodních praktik. Predátorské ceny Predátorská cenová strategie, termín běžně používaný v marketingu, odkazuje na cenovou strategii, při které je zboží nebo služby nabízeno za velmi nízkou cenu. V průběhu let se protimonopolní zákony neustále vyvíjely, aby držely krok s narušením trhu a chránily před případnými monopoly. Některé z těchto protimonopolních zákonů zahrnují:

1. Protimonopolní zákon Sherman

Shermanův protimonopolní zákon je nejstarší legislativou, která omezuje pravomoci monopolů a kartelů. Zákon navrhl v roce 1890 senátor John Sherman z Ohia, který byl odborníkem na regulaci obchodu. Zákon byl zaměřen na řešení problému mezistátního obchodu regulací trustů, které soustředily moc do rukou několika subjektů.

Návrh zákona byl navržen během „pozlaceného věku“, kdy USA zažily rychlý ekonomický růst, který vedl k monopolům v klíčových průmyslových odvětvích. Například společnostem jako Standard Oil byla vyčítána monopolizace energetického průmyslu a vytlačování malých konkurentů.

Shermanův zákon má tři části. První část zákona zakazuje protisoutěžní praktiky, které omezují obchod. Některé z těchto postupů zahrnují dohody o stanovení cen, kombinace za účelem vytvoření konglomerátů. Konglomerát Konglomerát je jedna velmi velká společnost nebo společnost složená z několika kombinovaných společností, která je tvořena buď převzetím, nebo fúzí. Ve většině případů konglomerát dodává různé zboží a služby, které nemusí nutně souviset. , dohoda o vyloučení dalších konkurentů z určitých segmentů trhu atd.

Druhá část antimonopolního zákona Sherman zakazuje monopolizaci nebo pokusy o monopolizaci a upravuje fúze a akvizice, které koncentrují příliš mnoho moci v rukou několika subjektů. Společnosti musí před dokončením fúze a akvizice získat souhlas od Federální obchodní komise a ministerstva spravedlnosti. Poslední část Shermanova zákona rozšiřuje ustanovení v první a druhé části na oblast Kolumbie a území USA.

2. Claytonský protimonopolní zákon

Claytonský protimonopolní zákon byl přijat jako vylepšení Shermanova zákona z roku 1890. Návrh zákona navrhl americký zákonodárce Henry De Lamar Clayton z Alabamy. Snažil se rozšířit seznam zakázaných protisoutěžních praktik, aby zajistil rovné podmínky pro všechny podniky. Návrh zákona byl přijat v červnu 1914 a podepsán do práva v říjnu 1914 prezidentem Woodrowem Wilsonem.

Mezi protisoutěžní praktiky, které Claytonský protimonopolní zákon zakázal, patří cenová diskriminace, smlouvy o výhradním prodeji, fúze narušující hospodářskou soutěž a místní snižování cen. Na rozdíl od Shermanova zákona se podle Claytonova zákona stala činnost odborů legální. To znamenalo, že praktiky jako demonstrace, bojkoty, stávky v zemědělství a pokojné demonstrace nebudou u soudu považovány za protisoutěžní. Legislativa obsahuje celkem 26 oddílů, přičemž některé oddíly jsou populárnější než jiné.

3. Zákon Hart-Scott-Rodino

Zákon Hart-Scott-Rodino, známý také jako zákon HSR, byl přijat do práva v roce 1976 během funkčního období prezidenta Geralda Forda. Zákon o HSR vyžaduje, aby společnosti před dokončením fúze a akvizice podaly zprávu s oznámením před sloučením u Federální obchodní komise (FTC) a ministerstva spravedlnosti (DOJ).

Zpráva informuje FTC a DOJ o záměru sloučit, aby agentury mohly transakci zkontrolovat a vydat verdikt. Obě federální instituce transakci zkontrolují s cílem zjistit, zda transakce porušuje některý ze stávajících antimonopolních zákonů. Tyto dvě kanceláře mohou transakci schválit nebo zamítnout v závislosti na zjištěních jejich kontroly. Pokud regulační orgány při fúzi zjistí protisoutěžní problém, mohou si vyžádat další informace od zúčastněných subjektů nebo požádat soudní příkaz o zastavení procesu fúze.

4. Zákon Celler-Kefauver

Zákon Celler-Kefauver byl přijat v roce 1950 jako zdokonalení Claytonova zákona z roku 1914. Byl zaveden, aby se zabránilo spojování, která byla provedena s cílem omezit konkurenci mezi podniky v USA. Claytonův zákon konkrétně zakázal horizontální fúze, které omezovaly hospodářskou soutěž nebo k nimž došlo k vytvoření monopolu. Zákon však výslovně nezakázal vertikální fúze. Výsledkem bylo, že velké společnosti zmanipulovaly mezeru v získávání svých dodavatelů a dalších společností v celém dodavatelském řetězci.

Zákon Celler-Kefauver se zaměřil na vertikální fúze i fúze konglomerátní, které výrazně omezily hospodářskou soutěž, a tím znevýhodnily malé podniky v USA. Tento zákon dal FTC a DOJ pravomoc tyto transakce přezkoumat a rozhodnout, zda mají omezit hospodářskou soutěž.

5. Williamsův zákon

Zákon o Williamsovi z roku 1968 představil senátor Harrison Williams z New Jersey a zaměřoval se na fúze a akvizice pomocí nabídek peněžních nabídek. V té době došlo k nárůstu počtu korporačních lupičů provádějících nepřátelské převzetí. Korporátní lupiči využívali nabídky nabídek hotovosti s velmi omezeným časovým rámcem, aby donutili akcionáře prodat svůj podíl v cílové společnosti.

Nabídky nabídek v hotovosti navrhují získat akcie za akcie v hotovosti od akcionářů cílové společnosti. Nabídky byly poskytovány v krátkých časových lhůtách, což hrozilo, že zničí hodnotu akcií držených akcionáři tím, že je donutí v krátké době prodat svůj podíl. Zákon Williams požadoval, aby nabyvatelé poskytli Komisi, Burze cenných papírů a akcionářům cílového subjektu, důležité informace, jako je zdroj finančních prostředků a podmínky nabídky.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Roh trhu Roh trhu Roh trhu je získávání a držení / vlastnictví dostatečných zásob, aktiv nebo komodit, aby bylo možné účinně kontrolovat tržní cenu uvedených položek. To
  • M&A Process Mergers Acquisitions M&A Process Tato příručka vás provede všemi kroky procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady
  • Oligopoly Oligopoly Pojem „oligopol“ označuje odvětví, kde působí pouze malý počet firem. V oligopolu nemá žádná firma velké tržní síly. Žádná jednotlivá firma tedy není schopna zvýšit své ceny nad tuto cenu
  • Fixace ceny Fixace ceny Fixace ceny označuje dohodu mezi účastníky trhu o společném zvyšování, snižování nebo stabilizaci cen za účelem kontroly nabídky a poptávky. Procvičování

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found