Investice do akcií s dividendami vs akcií bez dividend

Investice do akcií s dividendami a akcií bez dividend mají výhody a nevýhody. Dividendy jsou pravidelné platby společností vlastníkům jejích akcií. Jsou pro společnost prostředkem, jak sdílet část svých příjmů s těmi, kteří vlastní majetkový podíl ve společnosti. Dividendy jsou pro akcionáře výhodné, protože představují další návratnost investic. Investoři je často považují za podobné úrokům z dluhopisů. Výplaty dividend jsou součástí celkové návratnosti investic Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) je měřítkem výkonu používaným k hodnocení návratnosti investice nebo porovnání efektivity různých investic. v akciích, které investor obdrží.

Většina společností, které pravidelně vyplácejí dividendy, tak činí čtvrtletně (čtyřikrát ročně). Na akcii se vyplácí dividenda. Například pokud jednotlivec vlastní 20 akcií akcií ve společnosti, která vyplácí dividendy 4 $ ročně, pak každý rok obdrží výplatu dividend 80 $ (20 akcií x 4 $ na akcii = 80 $).

S dividendami vs bez dividend

Souhrn:

  • Dividendy jsou jedním ze způsobů, jak vyplatit akcionářům návratnost jejich investice; platby lze provádět v hotovosti, dalšími akciemi ve společnosti nebo možností koupit další akcie se slevou.
  • Společnosti, které nabízejí dividendy, poskytují investorům pravidelný příjem, jak se cena akcií pohybuje na trhu nahoru a dolů.
  • Společnosti, které nenabízejí dividendy, obvykle reinvestují výnosy do růstu samotné společnosti, což může nakonec vést k většímu zvýšení ceny akcií a hodnoty pro investory.

Jak fungují dividendy?

Společnosti obvykle zasílají výplaty dividend na zprostředkovatelské účty svých akcionářů. Společnost také nemusí vyplatit hotovostní dividendu, ale místo toho nabídnout akcionářům další akcie.

Jednou z možností s dividendami je reinvestiční program dividend Plán reinvestice dividend (DRIP) Plán reinvestice dividend (DRIP nebo DRP) je plán nabízený společností akcionářům, který jim umožňuje automaticky reinvestovat jejich hotovostní dividendy do dalších akcií společnosti na datum výplaty dividendy. Dividendové reinvestiční plány jsou obvykle bez provize a nabízejí slevu z aktuální ceny akcií. - Zkráceně DRIP - což umožňuje akcionářům automaticky reinvestovat své dividendové výnosy do nákupu více akcií. Akcionáři často získávají další výhodu díky skutečnosti, že DRIPs jim umožňují koupit další akcie za sníženou cenu a / nebo bez provize.

Možnosti dividend každé společnosti - pokud nabízejí dividendy - se liší. Vždy však platí, že představenstvo společnosti musí každou výplatu dividend schválit. Po schválení společnost upozorní akcionáře na datum, kdy bude dividenda vyplacena, kolik je dividenda a jaké je datum ex-dividendy Datum ex-dividendy Datum ex-dividendy je investiční termín, který určuje, kteří akcionáři jsou způsobilí pro přijímat deklarované dividendy. Když společnost oznámí dividendu, představenstvo stanovilo rozhodné datum, kdy dividendy mají nárok pouze akcionáři zapsaní v účetních knihách společnosti k tomuto datu. je (datum, které určuje způsobilost akcionáře pro výplatu dividendy).

Datum ex-dividendy má pro investory zásadní význam, protože určuje, kdy akcionář musí vlastnit akcie, aby mohl obdržet výplatu dividendy. Pokud investor nekoupí akcie do data ex-dividendy, nebude mít nárok na výplatu dividendy. Pokud však investor akcie prodá, jakmile uplyne datum ex-dividendy, ale ještě předtím, než je dividenda skutečně vyplacena, má stále nárok na výplatu dividendy, protože akcie vlastnil před a v den ex-dividendy.

Investování do akcií, které nabízejí dividendy

Je zřejmé, že investování do akcií s dividendami je pro akcionáře výhodné. Důvodem je, že investoři jsou schopni získávat pravidelný příjem ze svých kapitálových investic a zároveň držet akcie, aby dále profitovaly z zhodnocení ceny akcií. Dividendy jsou peníze v ruce, zatímco akcie rostou a klesají na trhu.

Společnosti, které každoročně zaznamenávají pravidelné výplaty dividend, mají tendenci být spravovány efektivněji, protože si je společnost vědoma toho, že musí svým investorům poskytovat hotovost čtyřikrát ročně. Společnosti, které mají dlouhou historii provádění výplat dividend, jsou obvykle dobře zavedené společnosti s velkým kapitálem (např. General Electric). Jejich ceny akcií nemusí nabízet obrovské procentní zisky, které lze vidět na cenách akcií mladších společností, ale mají tendenci být stabilní a poskytovat stabilní návratnost investic v průběhu času.

Investování do akcií bez dividend

Proč by tedy někdo chtěl investovat do společnosti, která ne vyplácet dividendy? Investování do akcií bez dividend může mít ve skutečnosti značné pozitiva. Společnosti, které neplatí dividendy z akcií, obvykle reinvestují peníze, které by jinak mohly platit dividendy, do expanze a celkového růstu společnosti. To znamená, že v průběhu času se jejich ceny akcií pravděpodobně zhodnotí na hodnotě. Když nastane čas, aby investor prodal své akcie, může dobře vidět vyšší míru návratnosti své investice, než jaké by dosáhl investováním do akcií vyplácejících dividendy.

Společnosti, které nenabízejí dividendy, také někdy investují potenciální hotovost na výplatu dividend do takzvaného „zpětného odkupu akcií“ na otevřeném trhu. Pokud je na otevřeném trhu k dispozici méně akcií, je zisk společnosti na akcii (EPS) zisk na akcii (EPS) zisk na akcii (EPS) klíčovou metrikou používanou k určení podílu společného akcionáře na zisku společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie - teoreticky - poroste. Zpětné odkupy akcií snížením celkového počtu nesplacených akcií na trhu také zvýší procento akcií, které každý akcionář vlastní.

Jako jednoduchý příklad považujte společnost s celkovým počtem 200 akcií v oběhu. Provedou zpětný odkup 100 akcií, takže zbývá jen 100 akcií. Akcionář, který vlastní 10 akcií, by pak vlastnil 10% majetkový podíl ve společnosti, zatímco před zpětným odkupem představovalo jejich 10 akcií pouze 5% majetkový podíl.

Kam investovat? -Vklady s dividendami vs. akcie bez dividend

Investice do akcií s výplatou dividend mají relativní výhody a nevýhody oproti akciím, které dividendy nevyplácejí. Jak již bylo uvedeno, většina pravidelných výplatců dividend jsou velké zavedené společnosti, u nichž je nepravděpodobné, že by ukončily svoji činnost. V průběhu času se na jejich výnosy lze obvykle spolehnout, aby se přesně shodovaly s celkovou výkonností trhu. Na medvědích trzích se obvykle drží lépe než akcie, které nevyplácejí dividendy, a jsou obvykle vystaveny menší volatilitě.

Investor, který kupuje pouze akcie vyplácející dividendy, však může z hlediska dosažení dobře diverzifikovaného portfolia trochu zaostat, a do té míry může být vystaven většímu riziku. Samotné investice do dividendových akcií mohou znamenat ztrátu potenciálně vysoké návratnosti investic od technologických a biomedicínských společností, které obvykle dividendy nevyplácejí, raději reinvestují výdělky do výzkumu a vývoje nových produktů.

Nakonec je nejlepší odpovědět na otázku, zda investovat do dividendových nebo nedividendových akcií, a to zvážením vašich individuálních finančních cílů a plánování a vaší celkové investiční strategie, s přihlédnutím k faktorům, jako je vaše tolerance vůči riziku. Pokud se chcete zaměřit na vytvoření solidního toku příjmů z dividend, několik investičních společností nabízí ETF a podílové fondy, které se zaměřují na investice výhradně do společností s historií rozdělování velkých dividend.

Vaše ideální portfolio akcií však může nabídnout kombinaci některých společností, které vyplácejí dividendy, a některých, které ne. A to může být nejlepší přístup: to znamená zaměřit se na sestavení portfolia akcií společností, které považujete za dobrou investici, bez ohledu na současný postoj společnosti k vyplácení dividend (který se koneckonců může změnit na kdykoli).

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Dividendová politika Dividendová politika Dividendová politika společnosti určuje výši dividend vyplácených společností jejím akcionářům a frekvenci vyplácení dividend
  • Diverzifikace Diverzifikace Diverzifikace je technika alokace zdrojů portfolia nebo kapitálu na různé investice. Cílem diverzifikace je zmírnění ztrát
  • Dividenda vs Zpětný odkup / odkup akcií Dividenda vs Odkup / odkup akcií Akcionáři investují do veřejně obchodovaných společností za účelem zhodnocení kapitálu a příjmu. Existují dva hlavní způsoby, jak společnost vrací zisky svým akcionářům - hotovostní dividendy a zpětné odkupy akcií. Důvody strategického rozhodnutí o zpětném odkupu dividend a akcií se u jednotlivých společností liší
  • Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota vynikajících akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found