Funkce QUARTILE - vzorec, příklady, jak používat kvartil

Funkce QUARTILE je zařazena do kategorie Statistické funkce aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel. Funkce vrátí kvartil dané datové sady.

Jako finanční analytik Označení Průvodce k označení finančních služeb. Tato část zahrnuje všechna hlavní označení ve financích od CPA po FMVA. Tato prominentní označení pokrývají kariéru v oblasti účetnictví, financí, investičního bankovnictví, FP&A, treasury, IR, rozvoje společností a dovedností, jako je finanční modelování, QUARTILE lze použít například ke zjištění konkrétního procenta příjmů v populaci. Tato funkce je velmi užitečná při analýze výnosů.

Vzorec

= QUARTILE (pole, kvart)

Funkce používá následující argumenty:

  1. Pole (povinný argument) - Toto je rozsah polí nebo buněk číselných hodnot, pro které chceme hodnotu kvartilu.
  2. Kvart (povinný argument) - Označuje, která hodnota bude vrácena. Je to celé číslo mezi 0 a 4, představující požadovaný kvartil.

Jak používat funkci QUARTILE v aplikaci Excel?

Jako funkci listu lze QUARTILE zadat jako součást vzorce v buňce listu. Abychom pochopili použití této funkce, zvažte několik příkladů:

Příklad 1

Předpokládejme, že dostaneme následující údaje o příjmech:

Funkce QUARTILE

QUARTILE může vrátit minimální hodnotu, první kvartil, druhý kvartil, třetí kvartil a maximální hodnotu. Funkce přijímá pět hodnot pro argument kvart, jak je uvedeno níže:

Funkce QUARTILE - Příklad 1

Použité vzorce jsou níže:

Funkce QUARTILE - Příklad 1a

Podobně jsme použili 1 jako kvartový argument pro 25. percentil, 2 pro 50. percentil, 3 pro 75. percentil a 4 pro maximální hodnotu.

Získáváme výsledky níže:

Funkce QUARTILE - Příklad 1b

Příklad 2

Pokud chceme zvýraznit buňky podle kvartilu, můžeme použít podmíněné formátování pomocí vzorce, který používá funkci QUARTILE. Předpokládejme, že máme následující údaje:

Funkce QUARTILE - Příklad 2

Pokud chceme zvýraznit minimální kvartil, můžeme použít podmíněné formátování. Vzorec, který se má použít, je:

Funkce QUARTILE - Příklad 2a

Výsledek získáme níže:

Funkce QUARTILE - Příklad 2b

Pokud chceme, můžeme zvýraznit každou buňku na základě kvartilu, do kterého patří. Za tímto účelem nastavíme čtyři pravidla podmíněného formátování:

  1. = A1> QUARTILE (A1: E5,3)
  2. = A1> = KVARTILNÍ (A1: E5,2)
  3. = A1> = KVARTILNÍ (A1: E5,1)
  4. = A1> = QUARTILE (A1: E5,0)

Funkce QUARTILE je automatická a vypočítá 1. kvartil se vstupem 1, 2. kvartil se vstupem 2 a 3. kvartil se vstupem 3. Se vstupem 0 vrátí funkce minimální hodnotu v data.

Musíme uspořádat pravidla podmíněného formátování tak, aby fungovala stejným směrem. První pravidlo zvýrazňuje hodnoty větší než 3. kvartil. Druhé pravidlo zvýrazňuje hodnoty větší než 2. kvartil, třetí pravidlo zvýrazňuje data větší než 1. kvartil a poslední pravidlo zvýrazňuje data větší než minimální hodnota.

Je třeba pamatovat na funkci QUARTILE

  1. # ČÍSLO! error - Vyskytuje se, pokud:
    1. Daná hodnota litru je 4
    2. Dané pole je prázdné
  2. #HODNOTA! error - Vyskytuje se, pokud je daná hodnota kvartu nečíselná.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce důležitými funkcemi aplikace Excel! Tím, že si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně zlepšíte své finanční modelování. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Seznam funkcí aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, předpovědí, propojení těchto tří prohlášení, analýzy DCF a dalších
  • Kurzy finančního modelování

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found