Sestavení na zakázku - přehled, jak to funguje, výhody

Assemble-to-order je výrobní strategie, podle které se výrobce zásobuje dílčími díly a zásobami a sestavuje díly do konečného produktu, když zákazník zadá objednávku. Tato strategie se opírá o schopnost společnosti rychle sestavit a dodat zboží.

Sestavte na objednávku

Jak to funguje

Ve strategii sestavení na zakázku výrobce předpovídá objednávky zboží. Produkty a služby Produkt je hmotný předmět, který je uveden na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotný předmět, který vychází z na základě historických údajů, makroekonomických trendů a celkového stavu trhu. Na základě prognóz výrobce objedná a naskladní dílčí montážní díly hotového zboží.

Zákazník poté zadá objednávku, kterou lze přizpůsobit, protože zboží není hotové. Na základě konkrétní objednávky výrobce sestavuje dílčí montážní díly do hotového výrobku, který je dodáván zákazníkovi.

Strategie sestavení na zakázku je v podstatě kombinací na objednávku a make-to-stock výrobní strategie.

1. Na objednávku

Strategie výroby na zakázku zahrnuje objednávání dílů a jejich sestavování na základě konkrétních objednávek zadaných zákazníky a dodání konečného zboží zákazníkovi trvá déle.

2. Make-to-stock

Strategie „make-to-stock“ zahrnuje naskladnění zásob konečného statku na základě prognóz poptávky. Náklady na skladování velkého množství neprodaného inventáře však bývají vysoké - a také riziko.

Metoda sestavení na zakázku kombinuje obě výše uvedené strategie a vytváří efektivnější způsob doručování zboží na míru, aniž by vznikly dodatečné náklady na skladování hotového inventáře.

Výhody strategie sestavení na zakázku

1. Nižší kapitálové náklady

Snížením skladovacích a skladových potřeb strategie sestavení na zakázku podstatně snižuje kapitálové náklady, jako je skladování a investice do materiálů a surovin. Umožňuje výrobci přijmout štíhlý obchodní model s menšími utopenými náklady Potopené náklady Potopené náklady jsou náklady, které již nastaly a nelze je žádným způsobem vrátit. Potopené náklady jsou nezávislé na jakékoli události a neměly by být brány v úvahu při investování nebo rozhodování o projektu. .

2. Přizpůsobitelnost objednávek

Výrobci často čelí rostoucí poptávce po zboží na míru od zákazníků a tyto potřeby nelze uspokojit, pokud se zásobí hotovým zbožím. Strategie sestavení na zakázku umožňuje zákazníkům objednat si produkt na míru tím, že udržuje na skladě různé dílčí součásti, které lze sestavit a vytvořit tak jedinečný hotový výrobek.

3. Rychlé dodací lhůty, dokonce is přizpůsobením

Způsob sestavení na zakázku umožňuje rychlejší dodací lhůty tím, že udržuje všechny díly připravené a zabere čas pouze pro finální montáž. Optimalizací konečných časů montáže mohou výrobci dodat zboží na míru relativně rychleji, než kdyby využívali strategii výroby na zakázku.

Nevýhody strategie sestavení na objednávku

1. Nespolehlivost předpovědí

Výrobci využívající zásoby sestavení na zakázku na dílčích sestavách na základě historických údajů o prodeji použitých k předpovědi poptávky. Prognózy však nezohledňují poptávkové šoky, ke kterým může v průběhu času dojít. Může to vést k nedostatku dílů na skladě v případě neobvykle vysoké poptávky a přebytku dílů v případě neobvykle nízké poptávky.

2. Správa dílů podsestavy

Výrobci musí sledovat a vykonávat kontrolu nad zásobami dílců podsestavy, což může zvýšit provozní náklady a vést k nižší efektivitě. Je důležité sledovat stav zásob, aby se dosáhlo hladkého a efektivního dodavatelského řetězce. Dodavatelský řetězec Dodavatelský řetězec je celý systém výroby a dodávky produktu nebo služby, od samého počátečního stádia získávání surovin až po finální časy vyšší poptávky.

3. Závislost na kvalitě finální montáže

Metoda sestavení na zakázku klade největší důraz na proces finální montáže, protože to určuje kvalitu hotového výrobku. Výrobci proto musí zajistit, aby pracovníci, kteří pracují na konečné montáži, byli vyškoleni a efektivní, aby byli zákazníci spokojeni.

Příklady strategie sestavení na zakázku

  • Zvažte nadnárodní společnost, která prodává přizpůsobitelné koktejly. Aby se zabránilo naskladnění hotových koktejlů, které mohou časem zahynout, používá společnost strategii sestavení na objednávku, kdy se zásobují všechny ingredience, ale sestavují hotový produkt (tj. Smoothie), když zákazník zadá objednávku. Společnosti jako Body Energy Club (USA) a Booster Juice (Kanada) se spoléhají na takový obchodní model.
  • Společnost Dell Technologies sleduje obchodní model sestavení na zakázku pro osobní počítače a notebooky, přičemž umožňuje zákazníkům vybrat si z řady možností pro každou část počítače, včetně procesorů, monitorů, procesorů a dalšího softwaru a hardwaru. Jakmile zákazník zadá objednávku, počítač je sestaven a odeslán k dodání.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Backorder Backorder K nevyřízené objednávce dochází, když spotřebitel, jednotlivec nebo společnost, zakoupí položku a položka je „na skladě“. Na skladě dochází k poptávce
  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.
  • Smršťování zásob Smršťování zásob Ke zmenšování zásob dochází, když je počet produktů na skladě menší než počet zaznamenaný v seznamu zásob. K odchylce může dojít z důvodu
  • Hodnotový řetězec Hodnotový řetězec Hodnotovým řetězcem jsou všechny činnosti a procesy ve společnosti, které pomáhají přidávat hodnotu konečnému produktu. V dnešním obchodním prostředí společnosti napříč

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found