Emoční inteligence - důležitost EQ v obchodním vedení

Emoční inteligence (EI), známá také jako Emotional Quotient (EQ), je schopnost řídit své emoce Síťování a budování vztahů (část 2) Tento článek je součástí řady užitečných tipů, které vám pomohou najít úspěch ve své kariéře a souhrn vašich životních zkušeností. Zatímco technické dovednosti nás přimějí najmout na náš preferovaný post, měkké dovednosti nám pomáhají efektivně komunikovat a spolupracovat na pracovišti. Měkké dovednosti, jako je umět vycházet s ostatními lidmi a emoce ostatních. Termín emoční inteligence se poprvé objevil v článku z roku 1964 Michaela Beldocha a získal si popularitu v roce 1995 v knize napsané vědeckým novinářem Danielem Golemanem. Dnes se o emoční inteligenci ve vědeckých a obchodních komunitách často hovoří a důsledně se srovnává s inteligenčním kvocientem (IQ). EQ je pro lídry v podnikání nesmírně důležitý. Vlastnosti vedení Vlastnosti vedení se vztahují k osobním kvalitám, které definují efektivní vůdce. Vedení označuje schopnost jednotlivce nebo organizace vést jednotlivce, týmy nebo organizace k plnění cílů a záměrů. Vedení hraje důležitou funkci v řízení, jak bude tento průvodce argumentovat.

Kvocient emoční inteligence (EQ)

Charakteristika emoční inteligence

V Golemanově knize s názvem „Emoční inteligence - proč může záležet na více než IQ“, vydané v roce 1995, se k charakterizaci EI používá rámec složený z pěti prvků.

1. Sebevědomí

Míra, do jaké jedinec může porozumět svým vlastním a ostatním emocím, je hlavní složkou emoční inteligence. Sítě a budování vztahů k sebeuvědomění a budování vztahů (část 3) Tento článek je součástí řady užitečných tipů, které vám pomohou najít úspěch v vytváření sítí a budování vztahů ve vaší společnosti. Pokud se chceme ve své kariéře posunout kupředu, budování vztahů je prvním krokem k cestě k úspěchu. zahrnuje schopnost rozpoznat emoce a jejich účinky.

2. Samoregulace

Míra, do jaké může jednotlivec ovládat své emoce a impulsy. Lidé, kteří se samoregulují, se mohou vyhnout tomu, aby jejich negativní emoce vedly k dlouhodobému negativnímu účinku, tj. Nedělaly impulzivní, neopatrná rozhodnutí a přemýšlely dříve, než začnou jednat.

3. Motivace

Míra, do jaké je jedinec schopen motivovat se a dosáhnout svých cílů. Ti, kteří jsou motivovaní, jsou motivováni úspěchem, odhodláni, optimističtí a přebírají iniciativu.

4. Empatie

Míra, do jaké je jedinec schopen identifikovat se a porozumět hlediskům a potřebám ostatních. Empatický člověk má často vysokou úroveň emoční inteligence a je schopen rozpoznat pocity lidí kolem sebe, i když tyto pocity nemusí být snadno patrné.

5. Sociální dovednosti

Míra, do jaké je jedinec schopen komunikovat s ostatními a budovat a udržovat vztahy.

Čím více je jedinec schopen zvládnout každou z těchto oblastí, tím vyšší je jeho emoční inteligence.

Důležitost emoční inteligence

Pro podnikové vůdce Vlastnosti vedení Vlastnosti vedení se vztahují k osobním kvalitám, které definují efektivní vůdce. Vedení označuje schopnost jednotlivce nebo organizace vést jednotlivce, týmy nebo organizace k plnění cílů a záměrů. Vedení hraje v managementu důležitou funkci, pro úspěch je nezbytné mít vysoké EQ. Vraťme se k pěti prvkům kvocientu emoční inteligence (EQ) a jejich důležitosti pro charakterizaci úspěšného vůdce.

1. Sebevědomí

Být vědomi sebe sama znamená získat jasný obraz o svých silných a slabých stránkách. Vedoucí pracovníci rozumějí svým vlastním schopnostem a jsou schopni využít své silné stránky a současně zlepšit své slabosti.

2. Samoregulace

Vedoucí jsou schopni se efektivně regulovat a ovládat své emoce a impulsy. Například vůdci nedělají unáhlená emocionální rozhodnutí, slovně útočí na ostatní nebo kompromitují své vlastní hodnoty. Vedoucí se považují za odpovědné, jsou klidní a chápou své hodnoty.

3. Motivace

Vedoucí jsou motivováni a formulují cíl, ke kterému se důsledně snaží. Drží se na vysoké úrovni a v případě potřeby převezmou iniciativu.

4. Empatie

Vlastnit empatii je klíčové pro řízení týmu nebo organizace. Struktura společnosti Struktura společnosti se týká organizace různých oddělení nebo obchodních jednotek ve společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví. Vedoucí pracovníci si našli čas na rozvoj a porozumění lidem v jejich týmu. Rozpoznávají řeč těla a pocity druhých a jsou schopni podle toho jednat v každé situaci.

5. Sociální dovednosti

Vedoucí pracovníci komunikují efektivně a jsou dobří v identifikaci a řešení konfliktů. Vedoucí inspirují ostatní tím, že jdou příkladem a když si zaslouží, chválí ostatní.

Z výše uvedeného seznamu můžete vidět, že prvky jsou velmi podobné důležitým rysům vedení. Vlastnosti vedení Vlastnosti vedení označují osobní vlastnosti, které definují efektivní vůdce. Vedení označuje schopnost jednotlivce nebo organizace vést jednotlivce, týmy nebo organizace k plnění cílů a záměrů. Vedení hraje v řízení důležitou funkci. Vedoucí pracovníci musí řádně porozumět svým emocím a dopadu svých činů na lidi kolem sebe.

Emoční inteligence vs inteligenční kvocient (EQ vs IQ)

Emoční inteligenční kvocient (EQ) a inteligenční kvocient (IQ) jsou často v kontrastu - což je důležitější? Existují argumenty pro a proti každé straně, ale všeobecná shoda je, že obě jsou důležité.

Původně bylo IQ považováno za hlavní determinant úspěchu. Kritici však v minulosti poukazovali na to, že IQ nezaručuje úspěch v životě. Spolu s IQ byl proto jako determinant úspěchu představen koncept emočního kvocientu. Ve skutečnosti v obchodním světě mnoho společností zavedlo povinné školení emoční inteligence a při procesu přijímání využívá testy emoční inteligence. Emoční inteligence je důležitou vlastností pro vedoucí pracovníky a manažery.

Emoční kvocientInteligenční kvocient
ObdobíSchopnost řídit, identifikovat, hodnotit a kontrolovat emoce jednoho a ostatníchSchopnost porozumět a aplikovat informace na logické uvažování, dovednosti, prostorové myšlení atd.
Používá se k identifikaci:Vedoucí a týmoví hráčiVysoce nadaní nebo schopní jedinci

Úspěch je výsledkem mnoha faktorů. Je důležité nepodkopávat IQ a EI, protože oba hrají důležitou roli při ovlivňování celkového úspěchu.

Testy na emoční inteligenci

Existuje několik testů, které mohou jednotlivci pomoci určit jeho úroveň emoční inteligence. Dva nejoblíbenější testy emoční inteligence jsou:

  1. Test Mayer-Salovey-Caruso
  2. Skóre modelu Daniel Goleman

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce k lepšímu porozumění EQ a IQ. Níže jsou uvedeny další zdroje od Finance, globálního poskytovatele označení Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA), certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari.

  • Poslechové dovednosti Poslechové dovednosti Efektivní poslechové dovednosti znamenají schopnost projevit zájem o diskutované téma a porozumět poskytnutým informacím. V dnešní společnosti je schopnost efektivně komunikovat stále důležitější.
  • Mezilidské dovednosti Mezilidské dovednosti Mezilidské dovednosti jsou dovednosti potřebné k efektivní komunikaci, interakci a práci s jednotlivci a skupinami. Lidé s dobrými mezilidskými dovednostmi jsou silnými verbálními i neverbálními komunikátory a jsou často považováni za „dobré s lidmi“.
  • Vedení příkladem Vedení příkladem Vedení je proces, ve kterém jedinec ovlivňuje chování a postoje ostatních lidí. Jít příkladem pomáhá ostatním lidem vidět, co leží
  • Osobní značka Osobní značka Naše osobní značka je to, co lidé považují za naši identitu, za koho nás vidí a jaké vlastnosti a věci si s námi spojují. Odhaluje, kdo jsme, co nabízíme a co si vážíme. Když pracujeme ve společnosti, naši kolegové o nás vytvářejí vnímání na základě toho, jak se jim prezentujeme.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found