Fond rizikového kapitálu - přehled, investoři a typy

Fond rizikového kapitálu je typ investičního fondu, který investuje do počátečních společností, které nabízejí vysoký potenciál návratnosti, ale také přicházejí s vysokou mírou rizika. Fond spravuje společnost s rizikovým kapitálem a investory jsou obvykle instituce nebo jednotlivci s vysokým čistým jměním. Jednotlivec s vysokou čistou hodnotou (HNWI). vysoce likvidní aktiva, jako jsou hotovost a hotovost. Níže je uveden základní přehled typické struktury fondu rizikového kapitálu:

Fond rizikového kapitálu

Co je společnost rizikového kapitálu?

Firma s rizikovým kapitálem plní ve fondu dvojí roli a slouží jako investor i jako správce fondu. Jako investor obvykle vkládá 1% - 2% svých vlastních peněz, což ostatním investorům prokazuje, že se zavázali k úspěchu fondu.

Jako správce fondu jsou zodpovědní za identifikaci investičních příležitostí, inovativních obchodních modelů nebo technologií a ti, kteří mají potenciál generovat vysokou návratnost investic Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) je měřítkem výkonu používaným k hodnocení návratnost investice nebo porovnání efektivity různých investic. pro fond.

Role ve společnosti rizikového kapitálu

Mezi typické role ve společnosti s rizikovým kapitálem patří:

  1. Generální partneři: Odpovídá za všechna investiční rozhodnutí fondu a obvykle investuje svůj kapitál do fondu.
  2. Venture Partners: Zdrojové investiční příležitosti a jsou vypláceny na základě uzavřených obchodů
  3. Ředitelé: Střední úroveň, pozice zaměřená na investice. Se zkušenostmi v oblasti investičního bankovnictví nebo jinými zkušenostmi souvisejícími s investiční strategií fondu
  4. Spolupracovníci: Junior zaměstnanci s určitými zkušenostmi v oblasti investičního bankovnictví nebo poradenství v oblasti řízení
  5. Rezidentní podnikatel: Odborníci v tomto odvětví, kteří jsou dočasně najímáni jako poradci nebo konzultanti ve společnosti rizikového kapitálu, často na pomoc s náležitou péčí nebo s novými nápady na spuštění.

Kompenzace firmy rizikového kapitálu

Firmy s rizikovým kapitálem dostávají výplaty prostřednictvím dvou toků příjmů: poplatků za správu a úročených úroků.

Poplatky za správu jsou roční platby provedené investory společnosti s rizikovým kapitálem k pokrytí jejích provozních nákladů. Poplatek se obvykle pohybuje kolem 2%.

Prováděný zájem je výkonnostní pobídka vyplácená společnosti s rizikovým kapitálem, kdykoli fond dosáhne zisku, a obvykle se pohybuje kolem 20% z celkového rozdělení zisku. Částka se poté rozdělí mezi zaměstnance firmy s rizikovým kapitálem, přičemž většina jde na generální partnery.

Druhy fondů rizikového kapitálu

Fondy rizikového kapitálu se často zaměřují na odvětví, tržní segment, fázi financování, geografii nebo na jejich kombinaci. Fond může například investovat pouze do amerických biotechnologických společností nebo do počátečních fází spouštění v různých průmyslových odvětvích. Nakonec přijde rozhodnutí o tom, kde je firma s rizikovým kapitálem nejzkušenější a které oblasti jsou za současných tržních podmínek nejatraktivnější.

Životní cyklus fondu rizikového kapitálu

Fondy začínají obdobím získávání kapitálu, kdy firma s rizikovým kapitálem hledá investory pro nový fond. V závislosti na reputaci firmy, tržních podmínkách a strategii fondu může proces trvat měsíce nebo dokonce roky. Jakmile je dosaženo cílové částky financování, fond je uzavřen pro nové investory.

Poté společnost rizikového kapitálu zahájí tříleté až pětileté investiční období, ve kterém správce fondu přidělí kapitál investičním společnostem a vytvoří portfolio. Důraz se přesouvá na správu portfolia a poskytování potřebných zdrojů investičním společnostem, aby se zvýšila pravděpodobnost ziskového odchodu.

Celkový životní cyklus fondu rizikového kapitálu trvá přibližně sedm až deset let, počínaje okamžikem, kdy je fond uzavřen, a končí po ukončení všech obchodů a případné zisky jsou přerozděleny investorům.

Návratové strategie generování a opuštění

Na rozdíl od úročených dluhopisů nebo akcií vyplácejících dividendy lze návratnost investic do rizikového kapitálu generovat pouze při opuštění pozice. Tři nejběžnější způsoby ukončení jsou:

1. Přímý prodej akcií

Fond prodává svůj podíl v investiční společnosti jinému investorovi nebo prodává své akcie zpět samotné investiční společnosti.

2. Akvizice

Při akvizici koupí investiční společnost jiná společnost, obvykle velká, a tím odkoupí fond rizikového kapitálu.

3. Počáteční veřejná nabídka (IPO)

Při počáteční veřejné nabídce (IPO) se investiční společnost stane veřejnou a fond rizikového kapitálu prodá své akcie v tomto procesu.

Investiční rizika

I když výnosy z fondů rizikového kapitálu mohou být lukrativní, s každou investicí je spojeno značné riziko. Většina startupů selhává a může mít za následek značné ztráty fondu - potenciálně celkovou ztrátu. Čím dříve je investiční fáze, tím větší je riziko, protože méně vyspělé, neprokázané podniky nebo technologie jsou náchylnější k neúspěchu.

Diverzifikace Diverzifikace Diverzifikace je technika alokace zdrojů portfolia nebo kapitálu na různé investice. Cílem diverzifikace je zmírnění ztrát je klíčem k řízení celkového rizika investic rizikového kapitálu. Spíše než soustředit se na jednu nebo dvě investice, investují firmy rizikového kapitálu často do více podniků, aby rozložily svá rizika.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Slavní správci fondů Slavní správci fondů Následující článek uvádí seznam některých správců fondů, kteří byli považováni za výjimečné. Tento seznam zahrnuje investory, kteří vytvořili fondy nebo spravovali velmi ziskové fondy. Mezi správce fondů patří Peter Lynch, Abigail Johnson, John Templeton a John Bogle.
  • Manažer portfolia Manažer portfolia Manažer portfolia spravuje investiční portfolia pomocí šestikrokového procesu správy portfolia. V této příručce se dozvíte přesně, co správce portfolia dělá. Manažeři portfolia jsou profesionálové, kteří spravují investiční portfolia s cílem dosáhnout investičních cílů svých klientů.
  • Metriky ocenění při spuštění Metriky hodnocení při spuštění (pro internetové společnosti) Metriky ocenění při spuštění pro internetové společnosti. Tato příručka popisuje 17 nejdůležitějších metrik oceňování elektronického obchodování pro internet, které se začínají oceňovat
  • Top 10 soukromých kapitálových společností Top 10 soukromých kapitálových společností Kdo je 10 nejlepších soukromých kapitálových společností na světě? Náš seznam deseti největších PE společností, seřazený podle celkového získaného kapitálu. Společné strategie v rámci P.E. zahrnují pákový odkup (LBO), rizikový kapitál, růstový kapitál, nouzové investice a mezaninový kapitál.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found