Právní monopol - definice, odůvodnění a praktický příklad

Právní monopol, známý také jako zákonný monopol, je firma, která je zákonem chráněna před konkurencí. Jinými slovy, legální monopol je firma, která dostává vládní mandát fungovat jako monopol.

Legální monopoly lze vytvořit prostřednictvím:

  • Veřejná franšíza
  • Vládní licence
  • Patent Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. nebo autorská práva

Právní monopol

Odůvodnění právního monopolu

Právní monopol je situace, kdy vláda uděluje firmě výhradní poskytovatele zboží a / nebo služby výměnou za právo být sledován a regulován.

Připomeňme si nevýhody monopolu:

  • Vyšší ceny a nižší produkce
  • Vykořisťování spotřebitelů a šikana
  • Špatná kvalita a služby
  • Potenciální omezení inovací

Právní monopol je schopen napravit některé z výše popsaných nevýhod. Legální monopoly vznikají, když vláda usoudí, že umožnění jediné firmy jako jediného poskytovatele služeb (nebo produktu) by bylo v nejlepším zájmu občanů.

V právním monopolu je vláda schopna regulovat ceny. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží po stanovenou dobu. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). a poskytovat obyvatelům široce dostupné služby / zboží, dohlížet na provoz firmy a v ideálním případě posunout monopol tak, aby jednal v nejlepším zájmu spotřebitelů.

Hlavní nevýhoda právního monopolu

Jak bylo uvedeno výše, právní monopol napravuje řadu nevýhod monopolu. Největší nevýhodou tohoto monopolu je však nedostatečná motivace ke zlepšování nabízeného produktu nebo služby a potenciální omezení inovací. Monopoly nepotřebují inovovat své produkty / služby nebo poskytovat výjimečné služby zákazníkům, protože na trhu neexistují konkurenti.

Příklad právního monopolu

AT&T Corp. je klasickým příkladem právního monopolu, který do roku 1982 fungoval jako jeden.

S vynálezem telefonu v roce 1876 Alexandrem Grahamem Bellem se firma, kterou vynálezce vytvořil (nyní AT&T), dokázala etablovat jako monopol do roku 1907. Díky službě společnosti využívané všemi občany ve Spojených státech mnozí věřili, že vláda by vstoupila a převzala AT&T, aby zabránila firmě získat příliš mnoho moci.

V roce 1913 dosáhlo ministerstvo spravedlnosti dohody s AT&T a firmě bylo umožněno v příštích sedmi desetiletích působit jako monopol. Důvodem bylo, že vláda věřila, že je zásadní mít spolehlivé telefonní služby dostupné na celostátní úrovni.

V 70. letech Federální komunikační komise povolila omezenou soutěž v dálkových telefonních službách. V roce 1974 podala společnost MCI a další poskytovatelé služeb na dálku protimonopolní žalobu proti společnosti AT&T. V roce 1982 dosáhly všechny zúčastněné strany dohody, která vyžadovala, aby se společnost AT&T zbavila svých provozních společností. Vláda se tím domnívala, že není nutné, aby si AT&T udržovala svůj monopolní status, a monopol, který AT&T držel sedm desetiletí, skončil v roce 1982.

Klíčové jídlo

  • Právní monopol se používá k popisu firmy, která získala vládní mandát, aby fungovala jako monopol.
  • Je regulován a sledován vládou.
  • Jedná v zájmu spotřebitelů stanovením cen v dostupném rozmezí pro širokou veřejnost.
  • Jednou z hlavních nevýhod jakéhokoli monopolu je nedostatečná konkurence, která často vede k nedostatečné motivaci ke zlepšování nabízeného produktu nebo služby.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Absolutní výhoda Absolutní výhoda V ekonomii se absolutní výhoda týká schopnosti jakéhokoli ekonomického subjektu, jednotlivce nebo skupiny, produkovat větší množství produktu než jeho konkurenti. Představený skotským ekonomem Adamem Smithem ve své práci z roku 1776 „Vyšetřování povahy a příčin bohatství národů“
  • Překážky vstupu Překážky vstupu Překážky vstupu jsou překážky nebo překážky, které novým společnostem ztěžují vstup na daný trh. Mezi ně mohou patřit technologické výzvy, vládní předpisy, patenty, počáteční náklady nebo požadavky na vzdělání a licence.
  • Duopoly Duopoly Duopol je druh oligopolu, který se vyznačuje dvěma primárními korporacemi působícími na trhu nebo v odvětví, které vyrábějí stejné nebo podobné zboží a služby. Klíčovými složkami duopolu je to, jak se firmy vzájemně ovlivňují a jak se navzájem ovlivňují.
  • Měnová politika Měnová politika Měnová politika je hospodářská politika, která řídí velikost a tempo růstu peněžní zásoby v ekonomice. Je to mocný nástroj k regulaci makroekonomických proměnných, jako je inflace a nezaměstnanost.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found