Skutečná ekonomika - přehled, skutečné proměnné a peněžní systém

Skutečná ekonomika se vztahuje na všechny skutečné nebo nefinanční prvky ekonomiky. Ekonomiku lze popsat pouze pomocí reálných proměnných. Barterová ekonomika je příkladem ekonomiky bez finančních prvků. Veškeré zboží a služby jsou reprezentovány čistě v reálných hodnotách. Barterová ekonomika nevyžaduje přítomnost podkladového měnového systému. Fiat Money Fiat peníze jsou měnou, která postrádá svou vlastní hodnotu a je zavedena jako zákonné platidlo vládním nařízením. Měny byly tradičně založeny na.

Skutečná ekonomika

Skutečné proměnné

Skutečné proměnné jsou proměnné, které pro svou reprezentaci nevyžadují přítomnost podkladového peněžního systému.

1. Výstup

Produkci v ekonomice lze vždy vyjádřit v reálných hodnotách. Všechna následující prohlášení jsou platná a nevyžadují přítomnost peněžního systému.

  • Společnost A vyrábí 10 židlí a 5 stolů za týden.
  • Společnost B vyrobí 100 notebooků za den.
  • Společnost C si od společnosti D půjčí 10 strojů.

2. Mzdy

Mzdy nebo příjmy Odměna Odměna je jakýkoli druh kompenzace nebo platby, které jednotlivec nebo zaměstnanec obdrží jako platbu za své služby nebo práci, kterou vykonávají pro organizaci nebo společnost. Zahrnuje jakýkoli základní plat, který zaměstnanec obdrží, spolu s dalšími typy plateb, které se hromadí v průběhu jejich práce, které v ekonomice mohou být vždy zastoupeny v reálných hodnotách. Všechna následující prohlášení jsou platná a nevyžadují přítomnost peněžního systému.

  • Společnost A vyplácí svým pracovníkům 5 jablek denně.
  • Společnost B platí svým pracovníkům 10 pomerančů za hodinu.
  • Spotřebitel A je placen 2 banány za hodinu.

Peněžní systém

Ačkoli výše uvedené proměnné jsou obvykle reprezentovány pomocí peněžních jednotek, peníze pro jejich reprezentaci nejsou nutné. Peněžní systém nám umožňuje zjednodušit směnu zboží a služeb v ekonomice. Veškeré zboží a služby jsou vyjádřeny v peněžních jednotkách vydělením reálné proměnné cenou reálné proměnné v peněžním vyjádření.

Příklad výstupu

Hodnotu výstupu v ekonomice lze získat vynásobením reálného výstupu s agregovanou cenou výstupu. Zvažte následující tvrzení:

  1. Cena židlí je 10 $ a cena stolů je 20 $. Společnost A proto za týden vyprodukuje židle v hodnotě 100 $ a stoly v hodnotě 100 $.
  2. Cena notebooků je 5 $. Společnost B proto za den vyrobí notebooky v hodnotě 500 $.
  3. Cena strojů je 100 $. Společnost C si proto od společnosti D půjčila stroje v hodnotě 1 000 $.

Příklad mezd

Nominální mzdu lze získat vynásobením reálné mzdy cenovou hladinou.

  1. Cena jednoho jablka je 2 $. Společnost A proto vyplácí svým pracovníkům 10 USD denně.
  2. Cena jednoho pomeranče je 3 $. Společnost B tedy vyplácí svým pracovníkům 30 $ za týden.
  3. Cena jednoho banánu je 1 $. Spotřebitel A proto vydělá 2 $ za hodinu.

Banky a finanční instituce

Růst bank Nejlepší banky v USA Podle americké Federální pojišťovací společnosti pro pojištění vkladů existovalo v USA k únoru 2014 6 799 komerčních bank pojištěných FDIC. Centrální bankou v zemi je Federální rezervní banka, která vznikla po přijetí zákona o Federálních rezervách v roce 1913 a dalších finančních institucí podpořilo ekonomický růst a rozvoj po celém světě. Prostřednictvím bank si potenciální podniky mohou půjčit peníze, které potřebují pro počáteční nastavení a růst.

Banky navíc povolily moderním ekonomikám dosáhnout vyššího stupně specializace než ekonomiky minulé. Růst finanční ekonomiky však zvýšil potenciál čistě finanční krize, což vedlo k poklesu reálných proměnných, jako je výkon a zaměstnanost.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel označuje instituci, která jedná jako prostředník mezi dvěma stranami za účelem usnadnění finanční transakce. Mezi instituce, které se běžně označují jako finanční zprostředkovatelé, patří komerční banky, investiční banky, podílové fondy a penzijní fondy.
  • Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt (HNP) je měřítkem hodnoty veškerého zboží a služeb produkovaných obyvateli a podniky země. Odhaduje hodnotu konečných produktů a služeb vyráběných obyvateli země bez ohledu na místo výroby.
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found