Oceňování - definice a důvody oceňování podniku

Ocenění se týká procesu stanovení současné hodnoty Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti diskontované na současnost. Analýza čistých současných hodnot je formou vlastního ocenění a používá se v širokém rozsahu v oblasti financí a účetnictví pro stanovení hodnoty podniku, zabezpečení investice, společnosti nebo aktiva. Toho lze dosáhnout pomocí řady technik. Analytici, kteří chtějí dát společnosti hodnotu, se obvykle dívají na management. Firemní struktura Firemní struktura se týká organizace různých oddělení nebo obchodních jednotek ve společnosti. V závislosti na cílech společnosti a průmyslovém odvětví, budoucích budoucích výnosech, tržní hodnotě aktiv společnosti a její kapitálové struktuře Kapitálová struktura Kapitálová struktura se vztahuje k množství dluhu nebo kapitálu použitého firmou k financování jejího provozuje a financuje svá aktiva. Složení kapitálové struktury firmy.

Ocenění

Ocenění lze také použít při stanovení reálné hodnoty cenného papíru, která závisí na částce, kterou je kupující připraven zaplatit prodejci, za předpokladu, že do transakce vstoupí obě strany.

Během obchodování s cenným papírem na burze budou prodejci a kupující diktovat tržní hodnotu dluhopisu Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. nebo skladem. Vnitřní hodnota Vnitřní hodnota Vlastní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního zabezpečení) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků diskontovaná příslušnou diskontní sazbou. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného. je koncept, který odkazuje na vnímanou hodnotu cenného papíru na základě budoucích výnosů nebo jiných atributů účetní jednotky, které nesouvisí s tržní hodnotou cenného papíru. Práce analytiků při oceňování proto spočívá ve zjištění, zda je aktivum nebo společnost na trhu podhodnocena nebo nadhodnocena.

Ocenění lze provést na aktivech nebo na pasivech, jako jsou podnikové dluhopisy Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. . Vyžadují se z mnoha důvodů, včetně fúzí a akvizic, kapitálového rozpočtu, investiční analýzy, soudních sporů a finančního výkaznictví.

Finance Kurz modelování oceňování podniků podrobně rozebírá metody používané finančním analytikem Co je práce finančního analytika pro oceňování podniku.

Důvody pro provedení oceňování podniku

Ocenění podniku pro společnost je důležitým cvičením, protože může pomoci při zlepšování společnosti. Zde jsou některé z důvodů, proč provést ocenění podniku.

# 1 Soudní spory

Během soudního případu, jako je úraz, rozvod, nebo v případě problému s hodnotou podniku, možná budete muset předložit důkaz o hodnotě vaší společnosti, aby v případě jakýchkoli škod vycházely ze skutečné hodnoty vašich podniků a nenaplněné údaje odhadnuté právníkem.

# 2 Ukončete plánování strategie

V případech, kdy existuje plán na prodej podniku, je rozumné přijít se základní hodnotou pro společnost a poté přijít se strategií Strategy Corporate a průvodce obchodní strategií. Přečtěte si všechny finanční články a zdroje týkající se obchodní a podnikové strategie, důležitých konceptů, které finanční analytici začlení do svého finančního modelování a analýzy. Výhoda prvního tahače, Porterovy 5 síly, SWOT, konkurenční výhoda, vyjednávací síla dodavatelů ke zvýšení ziskovosti společnosti Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti jsou finanční metriky používané analytiky a investory k měření a hodnocení schopnosti společnosti generovat relativní příjem (zisk) do výnosů, rozvahových aktiv, provozních nákladů a vlastního kapitálu akcionářů během konkrétního časového období. Ukazují, jak dobře společnost využívá svá aktiva k produkci zisku, aby zvýšila svoji hodnotu jako strategie ukončení. Vaše strategie ukončení podnikání Strategie ukončení Programy ukončení jsou plány prováděné majiteli podniků, investory, obchodníky nebo investory rizikového kapitálu, jejichž cílem je ukončit svou pozici v aktivu v určitém okamžiku, musí začít dostatečně brzy před odchodem a řešit nedobrovolné i dobrovolné převody.

Ocenění s každoročními aktualizacemi udrží podnik připravený na neočekávaný a očekávaný prodej. Rovněž zajistí, že budete mít správné informace o spravedlivé tržní hodnotě společnosti a zabráníte ztrátě kapitálu kvůli nejasnostem nebo nepřesnostem.

# 3 Nákup firmy

Přestože prodejci a kupující mají obvykle různý názor na hodnotu podniku, skutečná obchodní hodnota je to, co jsou kupující ochotni zaplatit. Dobré obchodní hodnocení se bude zabývat tržními podmínkami, potenciálním příjmem a dalšími podobnými obavami, aby se zajistilo, že investice, kterou děláte, je životaschopná. Může být rozumné najmout si obchodního makléře, který vám s procesem pomůže.

# 4 Prodej firmy

Pokud chcete prodat své podnikání nebo společnost třetí straně, musíte se ujistit, že dostanete to, co stojí za to. Požadovaná cena by měla být atraktivní pro potenciální kupce, ale neměli byste nechat peníze na stole.

# 5 Strategické plánování

Skutečná hodnota aktiv nemusí být uvedena v odpisovém plánu a pokud nedošlo k úpravě rozvahy kvůli různým možným změnám, může to být riskantní. Aktuální ocenění podniku vám poskytne dobré informace, které vám pomohou činit lepší obchodní rozhodnutí.

# 6 Financování

Objektivní ocenění je obvykle nutné, když potřebujete vyjednávat s bankami nebo jinými potenciálními investory o financování. Obvykle je vyžadována profesionální dokumentace o hodnotě vaší společnosti, protože zvyšuje vaši důvěryhodnost pro věřitele.

# 7 Prodej podílu v podnikání

Pro vlastníky firem vám správné ocenění podniku umožní zjistit hodnotu vašich akcií a být připraveni, když je budete chtít prodat. Stejně jako při prodeji podniku byste měli zajistit, aby na stole nezůstaly žádné peníze a aby z vašeho podílu byla dobrá hodnota.

Klíčové jídlo

Ocenění je proces, který zahrnuje definování reálné tržní hodnoty Tržní hodnota dluhu Tržní hodnota dluhu označuje tržní cenu, kterou by investoři byli ochotni koupit za dluh společnosti, který se liší od účetní hodnoty v rozvaze. účetní jednotky. Ocenění může být vyžadováno v mnoha situacích, včetně obchodních reorganizací, sporů s akcionáři, plánů zaměstnaneckých akcií nebo opcí na akcie, fúzí a akvizic Proces fúzí a akvizic Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady a vyvlastnění.

Většina odborníků považuje ocenění za ústřední základnu správného rozhodování pro organizace, a to jak v současnosti, tak v budoucnosti. I když není možné předvídat budoucnost, aby podniky přežily, musí se připravit na nejistotu.

Ocenění podniku Glosář ocenění podniku Tento glosář ocenění podniku pokrývá nejdůležitější pojmy, které je třeba při oceňování společnosti znát. Tato příručka je součástí Finance's Business Valuation Modeling, což je kritická finanční analýza, kterou musí provést odborník na oceňování, který má příslušnou kvalifikaci. Majitelům firem, kteří usilují o nízkonákladová ocenění, často unikají významné výhody plynoucí z provedení úplné oceňovací analýzy s využitím certifikovaných odborníků na oceňování. Majitelé firem jsou schopni vyjednat taktický prodej svého subjektu, naplánovat strategii ukončení, získat financování a snížit finanční riziko během soudního sporu.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje: c

  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) odkazuje na plán zaměstnaneckých výhod, který dává zaměstnancům vlastnický podíl ve společnosti. Zaměstnavatel alokuje procento akcií společnosti každému způsobilému zaměstnanci bez jakýchkoli poplatků předem. Rozdělení akcií může vycházet z platové stupnice zaměstnance, podmínek
  • Hodnota kapitálu vs hodnota podniku Hodnota podniku vs hodnota kapitálu Hodnota podniku vs hodnota kapitálu. Tato příručka vysvětluje rozdíl mezi hodnotou podniku (pevnou hodnotou) a hodnotou vlastního kapitálu podniku. Podívejte se na příklad, jak vypočítat každý a stáhnout kalkulačku. Hodnota podniku = hodnota vlastního kapitálu + dluh - hotovost. Zjistěte význam a způsob, jakým se každý používá při oceňování
  • Obchodování s násobky Obchodování s násobky Obchodní násobky jsou typem finančních metrik používaných při oceňování společnosti. Při oceňování společnosti se každý spoléhá na nejoblíbenější metodu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found