Bez daně - přehled, vzorec, typy a význam

Bez daně je částka získaná po odečtení příslušné daně z hrubého příjmu. Hrubý příjem Hrubý příjem se týká celkového příjmu jednotlivce na výplatě před zdaněním a jinými odpočty. Zahrnuje všechny příjmy jednotlivce ze všech zdrojů - včetně mezd, příjmů z pronájmu, úrokových výnosů a dividend. které byly výsledkem investic nebo transakcí. Bez daně je termín, který se nejčastěji používá k zobrazování výsledků podniků z hlediska příjmů, zisků nebo ztrát. Pokud je při výpočtu příjmu, zisku nebo ztráty zohledněn daňový účinek, pak jsou popsány jako „bez daně“.

Bez daně

Příjem, zisk nebo ztráta jsou považovány za „před zdaněním“, pokud ve výpočtu není zohledněn účinek daně z příjmu. Čistá daň je také známá jako daň po zdanění.

souhrn

  • Bez daně je výsledná částka, která se odečte od hrubého příjmu z finanční transakce.
  • Síť výpočtu daně závisí na druhu příjmu.
  • Analýza daňové sítě poskytuje různé způsoby, jak snížit daně. Pomáhá také rozhodnout, které investice nabízejí nižší daně a stojí za prodej.

Bez vzorce daně

Bez daně - vzorec

Předpokládejme například, že společnost v roce 2019 vydělá hrubý příjem 250 000 USD a je povinna platit daň z příjmu právnických osob vs. daň z příjmu fyzických osob V tomto článku se budeme zabývat daní z příjmu právnických osob vs. Daň z příjmů právnických osob je výdaj podniku (odliv hotovosti) vybíraný vládou s 35% sazbou. Čistý příjem společnosti po zaplacení daní tedy bude:

  • Hrubý příjem = 250 000 $
  • Sazba daně z příjmů právnických osob = 35%
  • Daň z hrubého příjmu = 250 000 $ * 35% = 87 500 $
  • Čistý příjem po zdanění = 250 000 $ - 87 500 $ = $162,500

Je důležité si uvědomit, že společnost si nemůže ponechat hrubý příjem jako svůj nerozdělený zisk Nerozdělený zisk Vzorec nerozděleného zisku představuje veškerý kumulovaný čistý příjem očištěný o všechny dividendy vyplácené akcionářům. Nerozdělený zisk je součástí vlastního kapitálu v rozvaze a představuje část zisků podniku, které se nerozdělují jako dividendy akcionářům, ale místo toho jsou vyhrazeny pro reinvestici, ani ji nepoužívají k vyplácení dividend. Společnost může přiznat dividendy pouze z příjmu bez daně a čistý zisk si ponechá pouze jako nerozdělený zisk z důvodu své povinnosti platit daně z příjmu právnických osob.

Organizace považovaná za neziskovou není povinna platit daně z příjmu; taková organizace proto ve finančním výkaznictví nepoužívá koncept daně z přidané hodnoty. U neziskových organizací bude hrubý příjem i čistý příjem stejný.

Druhy příjmu a bez daně

1. Běžný příjem

Běžný příjem je odvozen z obchodních aktivit, jako je prodej produktů. Také se tomu říká příjem ze zisku. Čistý příjem nebo zisk pro podniky je běžný příjem podléhající dani. Dane splatné z běžného příjmu jsou odečteny, aby se získal čistý daňový příjem.

2. Kapitálové zisky

Kapitálové zisky jsou výnosy z prodeje investic nebo majetku souvisejícího s podnikáním - dokonce i z úplného podnikání. Výše kapitálového zisku závisí na ceně aktiva a jeho hodnotě v době prodeje.

Sazba daně z kapitálových zisků závisí na typu aktiva a době, po kterou je aktivum drženo. Daně z kapitálových výnosů se liší v závislosti na typu aktiv.

Sazby daně z kapitálových výnosů se navíc liší v závislosti na době držení aktiva. Čím déle bude aktivum drženo, tím nižší bude sazba daně z kapitálového zisku.

Důležitost čistého výpočtu daně

  • Pokud vezmeme v úvahu prodej aktiv nebo celého podniku v běžném nebo příštím roce, síť výpočtu daní pro oba roky může ukázat účinek nižší daně a pomoci při rozhodování o tom, v kterém roce se má prodej uskutečnit.
  • Umožňuje nám vyhodnotit různé investice z hlediska co nejmenší daně, kterou je třeba zaplatit při prodeji investice. Čistá částka za transakci pomáhá při rozhodování, které investice prodat a v jakém čase.
  • Může být také použit jako nástroj daňového plánování a může pomoci při zkoumání různých způsobů snižování daní.
  • Ovlivňuje investiční strategie a finanční plánování. Například investor může držet aktivum delší dobu, aby platil nižší daně z kapitálových výnosů.
  • Lze jej použít k určení skutečných výnosů z finanční transakce. Čistá částka daně ukazuje, kolik prodejci vydělali oproti tomu, co očekávali.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Zdanitelný příjem Zdanitelný příjem Zdanitelným příjmem se rozumí jakákoli kompenzace fyzické nebo právnické osoby, která se používá k určení daňové povinnosti. Celková výše příjmu nebo hrubý příjem se používá jako základ pro výpočet toho, kolik jednotlivec nebo organizace dluží vládě za konkrétní zdaňovací období.
  • Kalkulačka hrubého zisku Kalkulačka hrubého zisku Hrubý zisk je přímý zbývající zisk po odečtení nákladů na prodané zboží nebo nákladů na prodej z výnosů z prodeje. Stáhněte si kalkulačku hrubého zisku
  • Odčitatelná daň Odpočitatelná daň Daňově uznatelným nákladem je jakýkoli náklad, který je považován za „běžný, nezbytný a přiměřený“ a který pomáhá podnikům vytvářet příjmy. Obvykle se odečítá z příjmů společnosti před zdaněním.
  • Daň z kapitálových výnosů Daň z kapitálových výnosů Daň z kapitálových výnosů je daň uvalená na kapitálové zisky nebo zisky, které jednotlivec dosahuje prodejem aktiv. Daň se ukládá až poté, co je aktivum převedeno na hotovost, a ne, když je stále v rukou investora.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found