Klouzavá předpověď - Zjistěte, jak vytvořit klouzavou předpověď v aplikaci Excel

Klouzavá prognóza je typ finančního modelu Typy finančních modelů Mezi nejběžnější typy finančních modelů patří: model 3 výkazů, model DCF, model fúzí a akvizic, model LBO, model rozpočtu. Objevte top 10 typů, které předpovídají budoucí výkonnost podniku v nepřetržitém období na základě historických dat. Na rozdíl od statických rozpočtů, které předpovídají budoucnost v pevně stanoveném časovém rámci Fiskální rok (FY) Fiskální rok (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů, které vlády a podniky používají pro účetní účely k sestavování ročních finančních zpráv. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010., např. Leden až prosinec, je průběžná předpověď pravidelně aktualizována po celý rok, aby odrážela jakékoli změny. To znamená, že se spoléhá na přístup přidání / poklesu k předpovídání, který klesá po uplynutí měsíce / období a automaticky přidá nový měsíc / období. To umožňuje společnostem promítnout budoucí výkon na základě nejnovějších čísel a časového rámce, což nabízí výhodu při provozu v proměnlivém a neustále se měnícím obchodním prostředí.

Průběžná prognóza

Další informace najdete v kurzu Financování průběžných prognóz peněžních toků.

Klouzavé prognózy vs. statické rozpočty

Zatímco většina tradičních podniků používá statické rozpočty, klouzavá předpověď poskytuje více výhod rychle rostoucím a velkým společnostem. U statických rozpočtů zůstává rozpočet pevný a nemění se s vývojem podnikání. Výsledkem je, že i když výnosy Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost obdržela z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. překročíte odhady rozpočtu, statický rozpočet zůstane nezměněn, dokud neuplyne předem stanovený časový rámec.

Pomocí průběžných předpovědí stanoví podniky řadu období, po kterých je třeba prognózu aktualizovat. Například pokud společnost nastaví období na měsíc, rozpočet se automaticky aktualizuje jeden měsíc po dokončení každého měsíce. To umožňuje podnikům efektivněji reagovat pravidelným přizpůsobováním svých rozpočtů tak, aby odrážely nedávné trendy a změny na trhu.

Kroky při vytváření průběžných prognóz

Proces vytváření postupné předpovědi by měl být prováděn v postupném pořadí, aby nedocházelo ke zmeškání některých kroků. Proces vytváření prognóz je následující:

1. Určete cíle

Tým, který má za úkol vytvořit průběžnou předpověď, by měl při sestavování projekcí pamatovat na konečný cíl. Stanovení cílů zahrnuje také identifikaci použitelnosti předpovědí a osob, které se budou na předpovědi spoléhat při rozhodování. Pokud od začátku nestanovíte jasné cíle, bude to brzdit účinnost vytváření průběžných předpovědí.

2. Zvažte časový rámec

Podnik musí mít na paměti časový rámec průběžných předpovědí, aby pomohl při plánování. To zahrnuje rozhodnutí o tom, jak daleko do budoucnosti bude prognóza zajít. Podnik by měl předem určit přírůstky prognózy. Například společnost může zvolit období přírůstku jako týdenní, měsíční nebo čtvrtletní. Pokud vedení zvolí měsíční přírůstky po dobu 12 měsíců, po uplynutí jednoho měsíce z prognózy vypadne a na konec prognózy se přidá další měsíc. To znamená, že podnik neustále předpovídá 12 měsíčních období do budoucnosti, jak ukazuje obrázek 1 níže.

Klouzavá předpověď - ukázkový časový rámecObrázek 1

3. Určete úroveň podrobností

Délka období prognózy může částečně určit, kolik podrobností by mělo být zahrnuto do prognózy. Delší předpovědi budou obvykle méně podrobné. Také v situaci, kdy jsou důsledky špatného rozhodnutí potenciálně velmi závažné, by tvůrci průběžné prognózy měli věnovat více času a úsilí ke zvýšení přesnosti prognóz.

4. Určete přispěvatele do procesu

Společnost musí identifikovat klíčové přispěvatele do procesu vytváření průběžných předpovědí. Aby účastníci mohli smysluplně přispět k tomuto procesu, musí to být osoby, které jsou objektivní, nezaujaté a bystré. Měli by být odměněni, když společnost dosáhne stanovených cílů, a nést odpovědnost, když společnost nesplní cílený výkon.

5. Určete hodnotové ovladače

Spíše než se soustředit na všechny aspekty podnikání, měla by společnost identifikovat hnací síly hodnoty, které s největší pravděpodobností přispějí k dosažení úspěchu. Zaměření na příliš mnoho cílů může společnosti bránit v dosažení cílů, které jsou pro její úspěch nejdůležitější. Hodnotové faktory lze identifikovat z minulých úspěchů společnosti a z odvětví, ve kterém společnost působí.

6. Ověřte zdroj dat

Data, na která se společnost spoléhá při vytváření průběžných předpovědí, by měla být spolehlivá a důvěryhodná, aby poskytla objektivní cíle. Vedení musí ověřit, že kvalita dat je nad par a že zdroj dat je důvěryhodný.

7. Vytvářejte scénáře a citlivost

Zásadním krokem při vytváření průběžných předpovědí je hodnocení možných finančních výsledků pomocí určitých předpokladů a hnacích sil. To dává společnosti pohled na možné scénáře, kterým se možná bude muset přizpůsobit, v závislosti na ovladačích, které společnost používá. Jakmile budou k dispozici nové informace nebo se objeví nové trendy, lze prognózu aktualizovat a zjistit nové možné výsledky. Mít pokročilé znalosti o možných nebo pravděpodobných scénářích nebo výsledcích pomáhá vedení společnosti přijímat lepší rozhodnutí.

8. Změřte skutečné a odhadované předpovědi

Jakmile je klouzavá předpověď implementována, měla by být sledována, aby se zjistilo, zda existují rozdíly mezi skutečným výkonem a stanovenými cíli. Pokud existují nějaké odchylky, měli by účastníci procesu zjistit, co vedlo k odchylkám, a naplánovat postup k nápravě situace.

příklad modelu postupné předpovědi

Další informace najdete v kurzu finančního modelování průběžné prognózy.

Výhody používání průběžné prognózy

Společnost, která na rozdíl od statického rozpočtu používá průběžnou předpověď, má následující výhody:

1. Vylepšená analýza rizik

Podniky působí v neustále se měnícím prostředí, což se promítá do zvýšených rizik. Pomocí klouzavé předpovědi se podnik může neustále přizpůsobovat měnícím se ekonomickým a průmyslovým podmínkám, což pomáhá snižovat míru rizika. Společnost může navíc identifikovat oblasti, které vyžadují větší pozornost, a vyhradit jim více času a zdrojů.

2. Zvýšená přesnost ve finančním plánování

Při přípravě ročních rozpočtů musí velké podniky často brát v úvahu řadu proměnných, které se neustále mění ze dne na den nebo z měsíce na měsíc. Například provádění vládní politiky Fiskální politika Fiskální politika se týká rozpočtové politiky vlády, která zahrnuje vládu, která manipuluje s úrovní výdajů a daňových sazeb v ekonomice. Vláda používá tyto dva nástroje ke sledování a ovlivňování ekonomiky. Jedná se o sesterskou strategii měnové politiky. která má přímý dopad na podnikání, bude vyžadovat, aby společnost upravila své finanční prostředky tak, aby se přizpůsobila a zohlednila změny. Pokud se firma spoléhá na statický rozpočet, bude muset počkat do dalšího rozpočtového období, aby změny promítla. Praxe používající klouzavou předpověď však umožňuje společnosti rychleji reagovat na takové změny na trhu.

Další zdroje

Finance je globálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling & Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro finanční profesionály z celého světa. Chcete-li se dozvědět více a posunout svou kariéru, prozkoumejte další relevantní finanční zdroje níže:

  • Calendarization Calendarization Proces standardizace finančních výkazů se nazývá kalendářizace. Aby byly srovnatelné společnosti „rovnocenné“, musí být finanční údaje každé společnosti standardizovány, aby existoval spravedlivý základ pro srovnání. Pokud zkoumáte soubor společností s různými fiskálními roky
  • Year to Date (YTD) Year to Date (YTD) Year to date (YTD) odkazuje na období od začátku aktuálního roku do určitého data. Rok k dnešnímu dni je založen na počtu dní od začátku kalendářního roku (nebo fiskálního roku). Běžně se používá v účetnictví a financích pro účely finančního výkaznictví.
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found