Nabídka převzetí - definice, typy převzetí, příklady

Nabídka převzetí se týká nákupu společnosti (cíl) jinou společností (nabyvatelem). Při nabídce na převzetí nabyvatel obvykle nabízí hotovost, akcie Běžné zásoby Běžné akcie jsou typem cenného papíru, který představuje vlastnictví vlastního kapitálu ve společnosti. Existují i ​​další pojmy - například kmenová akcie, kmenová akcie nebo hlasovací akcie -, které jsou ekvivalentem kmenových akcií. , nebo kombinace obojího, „nabízení“ konkrétní ceny za nákup cílové společnosti.

Vyšší nabídka

Druhy nabídek převzetí

Mezi čtyři různé typy nabídek převzetí patří:

1. Přátelské převzetí

Přátelská nabídka na převzetí nastane, když představenstvo Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni, aby zastupovali akcionáře. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. od obou společností (cílová i nabyvatel) vyjednat a schválit nabídku. Představenstvo cílové společnosti schválí podmínky odkupu a akcionáři získají příležitost hlasovat pro převzetí nebo proti převzetí.

Příklad: Aetna a CVS Health Corporation

Příkladem přátelské nabídky převzetí je převzetí společnosti Aetna společností CVS Health Corp. v prosinci 2017. Výsledná společnost těžila z významných synergií, jak uvedl generální ředitel Larry Merlo v tiskové zprávě: „Poskytováním kombinovaných schopností našich dvě přední organizace, transformujeme zkušenosti se zdravím spotřebitelů a budujeme zdravější komunity prostřednictvím nového inovativního modelu zdravotní péče, který je lokální, jednodušší, levnější a staví spotřebitele do středu jejich péče. “

2. Nepřátelské převzetí

K nepřátelské nabídce na převzetí dochází, když se nabytá společnost snaží získat jinou společnost - cílovou společnost - ale představenstvo cílové společnosti si nepřeje být získáno jinou společností nebo sloučeno s jinou společností - nebo zjistí nabídnutou nabídkovou cenu nepřijatelný. Cílová společnost může nabídku odmítnout, pokud se domnívá, že nabídka podrývá její vyhlídky a potenciál. Dvě nejběžnější strategie používané nabyvateli při nepřátelském převzetí jsou nabídka nabídky nebo hlasování na základě plné moci Proxy hlasování Proxy hlasování je delegování hlasovací autority na zástupce jménem původního držitele hlasu. Strana, která obdrží hlasovací oprávnění, je známá jako zmocněnec a původní držitel hlasu je známý jako zmocněnec. Koncept je důležitý na finančních trzích, zejména u veřejných společností.

  • Nabídka: Nabídka nákupu akcií cílové společnosti za prémii k tržní ceně.
  • Proxy hlasování: Přesvědčování akcionářů cílové společnosti, aby hlasovali pro stávající vedení.

Příklad: Značky Aphria a Green Growth

Příkladem nepřátelské nabídky na převzetí byl pokus společnosti Green Growth Brands o převzetí společnosti Aphria v prosinci 2018. Společnost Green Growth Brands předložila nabídku akcií společnosti Aphia na všechny akcie v hodnotě 2,35 miliardy USD. Představenstvo a akcionáři společnosti Aphria však nabídku odmítli s odvoláním na to, že nabídka společnost výrazně podhodnotila.

3. Zpětná nabídka převzetí

Nabídka zpětného převzetí nastane, když soukromá společnost koupí veřejnou společnost. Hlavním důvodem zpětného převzetí je dosažení stavu seznamu bez provedení počáteční veřejné nabídky (IPO) Initial Public Offering (IPO) Initial Public Offering (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO. Jinými slovy, v nabídce reverzního převzetí se soukromá nabývající společnost stává veřejnou společností převzetím již kótované společnosti.

Nabyvatel se může rozhodnout provést nabídku zpětného převzetí, pokud dojde k závěru, že je to lepší volba než žádost o IPO. Proces zařazení na seznam vyžaduje velké množství papírování a je zdlouhavý a nákladný proces.

J. Michaels a Muriel Siebert

Příkladem nabídky zpětného převzetí je zpětné převzetí J. Michaels (nábytkářské společnosti) makléřskou firmou Muriel Siebert v roce 1996 za vzniku společnosti Siebert Financial Corp. Dnes je Siebert Financial Corp holdingovou společností pro Muriel Siebert & Co. a je jednou z největších slevových makléřských společností ve Spojených státech.

4. Nabídka zpětného převzetí

Nabídka zpětného převzetí nastane, když se nabyvatel stane dceřinou společností cílové společnosti. Převzetí se nazývá „backflip“ vzhledem k tomu, že cílová společnost je pozůstalým subjektem a nabývající společnost se stává dceřinou společností sloučené společnosti. Společným motivem nabídky převzetí zpětného převrácení je, aby získávající společnost využila silnějšího uznání značky cíle nebo jiné významné tržní výhody.

Příklad: AT&T a SBC

Příkladem nabídky zpětného převzetí je převzetí společnosti AT&T společností SBC v roce 2005. V transakci koupila SBC společnost AT&T za 16 miliard dolarů a sloučenou společnost AT&T pojmenovala kvůli silnějšímu image značky AT&T.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Nákup majetku vs. nákup akcií Nákup majetku proti nákupu akcií Nákup majetku proti nákupu akcií - dva způsoby nákupu společnosti a každá metoda přináší výhody kupujícímu a prodejci různými způsoby. Tento podrobný průvodce zkoumá a uvádí výhody, nevýhody a důvody pro strukturování transakce aktiv nebo transakce akcií v transakci fúzí a akvizic.
  • Plazivé převzetí Plazivé převzetí V případě fúzí a akvizic (M&A) je Creeping Takeover, známý také jako Creeping Tender Offer, postupný nákup akcií cílové společnosti. Strategií plíživého převzetí je postupné získávání akcií cíle prostřednictvím otevřeného trhu s cílem získat kontrolní podíl.
  • Smíšená nabídka Smíšená nabídka V transakcích fúzí a akvizic je smíšená nabídka (známá také jako smíšená platba) forma platby, při které nabyvatel k financování nákupu používá kombinaci hotovostních a bezhotovostních platebních metod (např. Vlastního kapitálu). cílové společnosti.
  • Nabídková nabídka Nabídková nabídka Nabídková nabídka je návrh, který investor předloží akcionářům veřejně obchodovatelné společnosti. Nabídka je nabídnout nebo prodat jejich akcie za určitou cenu v předem stanovenou dobu. V některých případech může nabídku nabídnout více než jedna osoba, například skupina investorů nebo jiná firma. Nabídkové nabídky jsou běžně používaným způsobem získávání

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found