Pákový úvěr - přehled, účel a příklad

Úvěr s pákovým efektem je úvěr poskytovaný podnikům, které (1) již mají ve svých účetních knihách krátkodobý nebo dlouhodobý dluh nebo (2) mají špatný úvěrový rating Kreditní hodnocení Kreditní hodnocení je názor konkrétní úvěrové agentury týkající se schopnost a ochota účetní jednotky (vládní, obchodní nebo fyzické osoby) plnit své finanční závazky úplně a ve stanovených termínech splatnosti. Úvěrový rating také znamená pravděpodobnost selhání dlužníka. /Dějiny. Pákové úvěry jsou výrazně rizikovější než tradiční půjčky, a proto věřitelé obvykle požadují vyšší úrokovou sazbu, aby odrážela větší riziko.

Půjčka s pákovým efektem

Kritéria pro klasifikaci

Pro úvěr s pákovým efektem neexistují žádná univerzální kritéria. S&P Global je však definuje jako půjčku, která:

  1. Má hodnocení BB + nebo nižší (neinvestiční stupeň); nebo
  2. Není hodnoceno BB + nebo nižší, ale má rozpětí LIBOR +125 a je zajištěno prvním nebo druhým zástavním právem.

Kritéria jsou nejistá v tom, že úvěr s ratingem BB + se spready LIBOR +110 by byl považován za úvěr s pákovým efektem, zatímco bezhodnocený dluhopis s rozpětím LIBOR +110 by nebyl považován za úvěr s využitím páky. Při rozhodování o tom, zda je třeba půjčku klasifikovat jako spekulativní, je proto třeba významného úsudku.

Využití pro půjčky s pákovým efektem

Jak načrtla S&P Global, emitenti používají výnosy z úvěrů využívajících pákový efekt ke čtyřem hlavním účelům:

1. Podporovat dohody o fúzích a akvizicích (M&A)

Pákové půjčky se běžně používají na podporu konkrétního druhu fúzí a akvizic - pákový odkup (LBO) Pákový odkup (LBO) Pákový odkup (LBO) je transakce, při níž je podnik získán pomocí dluhu jako hlavního zdroje protiplnění. K transakci LBO obvykle dochází, když si společnost soukromého kapitálu (PE) půjčí co nejvíce od různých poskytovatelů půjček (až 70-80% kupní ceny), aby dosáhla návratnosti IRR> 20%. V případě LBO část prostředků tvoří půjčky s pákovým efektem.

2. Rekapitalizace rozvahy společnosti

Pákové úvěry lze použít ke změně rozvahy společnosti Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál, jsou-li použita k odkoupení části akcií společnosti.

3. Refinanční dluh

Tento typ půjčky lze také použít k refinancování stávajícího dluhu společnosti.

4. Obecné firemní účely

Tyto půjčky lze použít k podpoře každodenních operací společnosti nebo k zajištění financování aktiv (například nákup nového majetku, závodu a vybavení PP&E (nemovitosti, stroje a zařízení) PP&E (nemovitosti, stroje a zařízení) ) je jedním z hlavních dlouhodobých aktiv v rozvaze. Na PP&E mají dopad Capex, Odpisy a Akvizice / Dispozice fixních aktiv. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací a budoucnosti společnosti výdaje).

Příklad

Společnost se snaží využít úvěr s pákovým efektem na podporu pořízení nového dlouhodobého aktiva. Společnost vydá dluhopisy ve výši 1 000 000 USD s úrokovou sazbou LIBOR +50. Pokud je půjčka hodnocena jako neinvestiční, považuje se půjčka za pákový efekt nebo ne?

Použitím kritérií stanovených společností S&P Global by výše uvedená půjčka byla považována za úvěr s pákovým efektem, a to z toho důvodu, že půjčka je neinvestičního stupně (hodnocení neinvestičního stupně je BB + nebo nižší).

Půjčky na tržišti

Jelikož úvěry s pákovým efektem poskytují úrokovou sazbu na základě sazby LIBOR +, vyšší úroková sazba poskytuje investorům větší návratnost. Vzhledem k tomu, že Federální rezervní systém v letech 2005–2018 mnohokrát zvýšil úrokové sazby, poptávka po úvěrech s pákovým efektem podstatně vzrostla. Rok 2019 však ukázal obrat ve výši poptávky.

Jak uvádí Financial Times, investoři v týdnu končícím 10. července 2019 vytáhli z podílových fondů a fondů obchodovaných na burze více než 300 milionů USD, které investovaly do amerických úvěrů. Jak očekávání snížení úrokových sazeb Federálním rezervním fondem (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou největší světové ekonomiky volného trhu. předpokládá se odpovídající pokles poptávky po těchto půjčkách.

Při zvyšování úrokových sazeb se zvyšuje návratnost úvěru s pákovým efektem a zvyšuje poptávku investorů. Naopak, když úrokové sazby klesají, návratnost klesá a poptávka investorů klesá.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy jsou omezení, která věřitelé (věřitelé, držitelé dluhů, investoři) uzavírají smlouvy o půjčkách s cílem omezit jednání dlužníka (dlužníka).
  • Pákové poměry Pákové poměry Pákový poměr označuje úroveň dluhu, který vznikl obchodnímu subjektu oproti několika dalším účtům v jeho rozvaze, výkazu zisku a ztráty nebo výkazu peněžních toků. Šablona aplikace Excel
  • Strukturované finance Strukturované finance Strukturované finance se zabývá nástroji finančního půjčování, které snižují vážná rizika spojená s komplexními aktivy. Dlužníci s většími potřebami, jako jsou korporace, hledají strukturované finance pro řešení složitých a jedinečných finančních nástrojů a opatření k uspokojení podstatných finančních potřeb.
  • Syndikovaná půjčka Syndikovaná půjčka Syndikovaná půjčka je nabízena skupinou věřitelů, kteří společně poskytují úvěr velkému dlužníkovi. Dlužníkem může být společnost, individuální projekt nebo vláda. Každý věřitel v syndikátu přispívá částkou půjčky a všichni se podílejí na úvěrovém riziku. Jeden z věřitelů působí jako manažer

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found