Průměrná inventura - přehled, vzorec, použití a nevýhody

Průměrný inventář je střední hodnota (která se může lišit od střední hodnoty) inventáře během stanoveného časového období. Průměrný inventář je tedy matematický výpočet. Odhaduje průměrně hodnotu nebo počet uloženého zboží.

Níže je uveden vzorec pro výpočet průměrného inventáře:

Průměrná inventura

Kde:

  • AI je průměrný inventář
  • N je počet časových období

Co je Inventář?

Než podrobněji vysvětlíme, k čemu se průměrný inventář používá a jaké jsou jeho výhody, dejte nám základní definici inventáře. Inventář je registrace veškerého zboží připraveného k prodeji nebo veškeré suroviny uskladněné ve skladu dané společnosti.

Porozumění průměrné inventuře

Zůstatek zásob se obvykle měří poslední pracovní den každého měsíce. Průměrný inventář se tedy obvykle počítá za dobu delší než jeden měsíc, jako je trimestr nebo rok Fiskální rok (FY) Fiskální rok (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů, které vlády a podniky používají k účetnictví účely formulovat výroční finanční zprávy. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010.. Přesná inventura se označuje jako zůstatek inventáře odpovídající každému měsíci.

Průměrný inventář lze použít pro různé účely. Dvě nejběžnější použití souvisí s porovnáním tržeb nebo výnosů.

Na jedné straně může srovnání průměrného inventáře dvou různých období ukázat, zda je konstantní nebo zda se mění kvůli nárůstu nebo poklesu tržeb. Na druhou stranu průměrný inventář pomáhá pochopit, kolik musí společnost investovat do svého inventáře, aby vytvořila určité výnosy.

Kromě toho sledování průměrného stavu zásob pomáhá společnosti zjistit, zda došlo ke ztrátám v surovině nebo ve skladovaném zboží. Může k tomu dojít z různých důvodů, jako je nepřesnost, krádež Smršťování zásob K smršťování zásob dochází, když je počet produktů na skladě menší než počet zaznamenaný na seznamu zásob. Nesrovnalosti mohou nastat v důsledku nebo skladových nehod.

Nevýhody průměrné zásoby

V předchozím odstavci jsme viděli, jak může být průměrný inventář užitečný za mnoha okolností; má však několik nevýhod.

Pokud použijete průměrný odhad místo přesného, ​​můžete přijít o velkou fluktuaci. Pokud jsou data velmi nestálá, při průměrném výpočtu je neuvidíte. Běžná praxe například umožňuje, aby byl výpočet založen na zůstatku zásob na konci měsíce, ale může se velmi lišit, pokud se počítá na zůstatku zásob na konci dne.

Další problém nastává, pokud se průměrný inventář použije k výpočtu obchodního trendu při výpočtu meziročně. Pokud jsou prodeje sezónní, může to vést k nerovnoměrné distribuci, která může být zavádějící.

A konečně, v běžné praxi je problém. Většinu času je naměřená hodnota inventáře na konci měsíce namísto měřena. Odhadované hodnoty mohou přicházet s chybami, které budou hlášeny a zesíleny při výpočtu průměrné zásoby.

Je nutné mít na paměti všechna tato úskalí pokaždé, když chceme použít průměrné údaje o zásobách.

Praktický příklad

Majitel místního supermarketu chce zjistit, zda je průměrná zásoba prvního semestru v roce 2019 v souladu s průměrnou zásobou vypočítanou pro první čtvrtletí roku. Průměrný inventář za první čtvrtletí činil 10 000 $. To znamená, že v lednu 2019 byla průměrně hodnota uložená ve skladu supermarketu 10 000 $. Stejná hodnota platila pro únor 2019 a březen 2019.

Pokud chceme vypočítat průměrný inventář za první semestr, potřebujeme inventarizaci na konci měsíce za duben, květen a červen 2019. Vedoucí skladu zaregistroval následující hodnotu:

  • Duben 2019: 12 000 $
  • Květen 2019: 7 000 $
  • Červen 2019: 11 000 $

Použijeme-li vzorec, průměrný inventář za první semestr bude:

Průměrná inventura - výpočet vzorku

Průměrná inventura vypočítaná za semestr je stejná jako inventura vypočítaná za první čtvrtletí roku. To znamená, že tržby jsou poměrně stabilní a volatilita je velmi nízká.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vynaložené na výrobu jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často
  • Days Inventory Outstanding (DIO) Dny Inventory Outstanding Dny nevyřízené zásoby (DIO) je průměrný počet dní, po které společnost drží svůj inventář před prodejem. Výpočet dnů nevyřízených zásob ukazuje, jak rychle může společnost přeměnit zásoby na hotovost. Jedná se o metriku likvidity a také ukazatel provozní a finanční efektivity společnosti.
  • Assemble-to-Order Assemble-to-Order Assemble-to-Order je výrobní strategie, podle které se výrobce zásobuje na dílčí dílce a zásoby a sestavuje díly do
  • Produkty a služby Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vychází z

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found