Aukce Vickrey - přehled, jak to funguje, příklad

Aukce Vickrey je aukce se zapečetěnými nabídkami, kde dražitelé podávají nabídky, aniž by věděli o nabídkách jiných lidí. Na rozdíl od jiných aukcí uzavřených nabídek je však zaplacená cena druhou nejvyšší nabídkovou cenou, nikoli vítěznou nabídkovou cenou. Aukce Vickrey byla pojmenována po Williamovi Vickreyovi, Kanaďanovi, který v roce 1996 získal Nobelovu cenu za ekonomii za svůj výzkum asymetrických informací Asymetrické informace Asymetrické informace jsou, jak tento termín naznačuje, nerovné, nepřiměřené nebo pokřivené. Obvykle se používá v souvislosti s nějakým typem obchodního nebo finančního ujednání, kdy jedna strana vlastní více nebo podrobnější informace než druhá strana. v ekonomii.

Aukce Vickrey

Porozumění aukci Vickrey

V aukci Vickrey, jednotlivec draží svou skutečnou hodnotu a nesnaží se posoudit, co všichni ostatní budou dražit. V aukci Vickrey proto jednotlivec draží maximální částku, kterou je ochoten zaplatit, a není tím znevýhodněn.

Využitím mechanismu druhé ceny v aukci Vickrey, jednotlivci draží pravdivě - jednotlivci jsou motivováni nabízet svou maximální hodnotu, protože jednotlivec chápe, že pokud jejich nabídka vyhraje, bude muset zaplatit pouze druhou nejvyšší hodnotu nabídky.

Zvažte například aukci starožitnosti Alternativní investice Alternativní investicí je investice do aktiv odlišných od hotovosti, akcií a dluhopisů. Alternativními investicemi mohou být investice do hmotných aktiv, jako jsou drahé kovy nebo víno. Kromě toho to mohou být investice do finančních aktiv, jako je soukromý kapitál, nouzové cenné papíry a zajišťovací fondy. že jednotlivec umístí hodnotu 100 $.

  1. Jednotlivec by nezveřejnil vyšší nabídku, než je maximální hodnota (100 $), kterou pro starožitnost stanovil, kvůli možnosti, že bude muset zaplatit cenu vyšší, než je jeho maximální ochota zaplatit 100 $.
  2. Jednotlivec by nezveřejnil nižší nabídku, než je maximální hodnota (100 $), kterou pro starožitnost stanovil, kvůli možnosti ztráty starožitnosti za cenu nižší než maximální částka, kterou je ochoten zaplatit.

Příklad aukce Vickrey

Do aukce starožitností Vickrey je zapojeno šest osob. Každý jednotlivec draží svou maximální ochotu zaplatit za starožitnost, jak je znázorněno níže. Kdo v aukci Vickrey vyhraje aukci a jaká bude cena zaplacená za starožitnost?

Příklad

Jednotlivec A vyhraje aukci díky své nejvyšší nabídce 103 $. Jednotlivec A však neplatí nejvyšší nabídkovou cenu - platí druhou nejvyšší nabídkovou cenu. V našem příkladu bude muset zaplatit pouze 101 $. Maximální ochota jednotlivce A zaplatit je tedy 103 $ a nakonec zaplatí pouze 101 $ za starožitnost - přebytek 2 $.

Aukce Vickrey: Nabídka vyšší nebo nižší nabídka?

Výše uvedený příklad můžeme rozšířit, abychom pochopili, zda jednotlivci učiní nabídku vyšší, než je jejich ochota platit. Připomeňme, že v aukci Vickrey neexistuje motivace nabízet cenu vyšší nebo nižší, než je maximální ochota uchazeče zaplatit. Například:

Nabídky vyšší než maximální ochota platit?

Pokud je maximální ochota jednotlivce B zaplatit 101 $ a nabídne 105 $, riskuje, že bude muset zaplatit vyšší cenu, než je jeho ochota platit (toto je riziko, protože by k němu došlo pouze v případě, že nabídka prvního finalisty bude vyšší než maximální ochota jednotlivce platit).

V takovém případě bude prvním finalistou Jednotlivec A za cenu 103 $ - deficit 2 $ z maximální ochoty jednotlivce B zaplatit.

Nabízení cen je nižší než maximální ochota platit?

Pokud je maximální ochota jednotlivce A zaplatit 103 $ a umístí lowball nabídku 100 $, riskuje ztrátu nabídky za cenu, kterou by byl ochoten zaplatit. (Jedná se o riziko Obchodní riziko Obchodní riziko se týká ohrožení schopnosti společnosti dosáhnout svých finančních cílů. Riziko v podnikání znamená, že plány společnosti nebo organizace nemusí dopadnout tak, jak byly původně plánovány, nebo že nemusí splnit svůj cíl. nebo dosáhnout svých cílů. protože k tomu dojde, pouze pokud jiný uchazeč umístí nabídku, která byla vyšší než nabídka lowball).

V takovém případě jednotlivec B nakonec vyhraje aukci za 101 $ a stačí zaplatit cenu jednotlivce C ve výši 100,50 $. Pokud nabídku nabídne Individual A, nakonec ztratí nabídku a vítězi stačí zaplatit 100,50 USD - méně, než kolik byl ochoten zaplatit Individual A.

Klíčové jídlo

V aukci Vickrey si uchazeči nejsou vědomi nabídek jiných osob. Vítěz nabídky neplatí vítěznou nabídkovou cenu - platí druhou nejvyšší nabídkovou cenu.

V takové aukci se jednotlivcům doporučuje, aby nabídli maximální ochotu zaplatit. Pokud nedojde k tajné dohodě, neexistuje motivace pro jednotlivce nabízet vyšší nebo nižší částku, než je jejich maximální ochota platit.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Holandská aukce Holandská aukce Holandská aukce je proces zjišťování cen, kde dražitel začíná s nejvyšší požadovanou cenou a snižuje ji, dokud nedosáhne optimální cenové hladiny
  • Anglická aukce Anglická aukce Anglická aukce, označovaná také jako otevřená dražba vzestupně, začíná dražebníkem, který oznámí navrhovanou otevírací nabídku nebo vyvolávací cenu položky v prodeji. Kupující, kteří mají zájem o předmět, začínají s nabídkami na předmět v prodeji, přičemž dražebník přijímá vyšší nabídky hned, jak přijdou.
  • Hodnota nuceného prodeje Hodnota nuceného prodeje Hodnota nuceného prodeje je odhad částky, kterou by podnik obdržel, pokud by během nepředvídané nebo nekontrolovatelné události prodal svá aktiva po jednom. Odhadce předpokládá, že podnik musí v krátké době prodat svá aktiva v okamžité aukci.
  • Cílená aukce Cílená aukce Cílená aukce, označovaná také jako řízená aukce, je druh aukce, která zahrnuje malou skupinu kvalifikovaných kupujících, kteří soutěží o akvizici společnosti. Počet kupujících je obvykle omezen na přibližně tři (3) až deset (10) a zahrnuje pouze kupující, kteří odpovídají kritériím stanoveným prodejcem.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found