Stejný prodej - definice, vzorec, jak interpretovat

Stejný prodej v obchodech, známý také jako prodej srovnatelných obchodů, je finanční metrika běžně používaná společnostmi v maloobchodě k hodnocení výkonu stávajících obchodů.

Stejný prodej

Důležitost prodeje stejného obchodu

Abyste pochopili, proč je zveřejněna metrika prodeje ve stejném obchodě, zvažte následující příklad:

Vzorek dat

Přestože tržby společnosti meziročně vzrostly meziročně (meziročně), meziročně znamená meziročně a je typem finanční analýzy používané pro srovnání dat časových řad. Užitečné pro měření růstu, detekci trendů, společnost přidala nové obchody. Významnou otázkou analytiků by bylo: „Je nárůst tržeb způsoben stávajícími nebo novými obchody?“

Proto se metrika prodeje stejného obchodu používá k poskytnutí čtenářům finančních výkazů Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě obsahující více informací. Poskytnutím metriky prodeje ve stejném obchodě mohou analytici určit, jak dobře fungují stávající lokality. Ve skutečnosti investoři a analytici často pečlivě sledují tržby ve stejných obchodech, protože jsou silným prediktorem zdraví maloobchodních operací a budoucího úspěchu společnosti. Pro analytiky je prodej stejných obchodů pro maloobchodní společnosti často stejně důležitý jako čísla výnosů a příjmů.

Vzorec pro prodej ve stejném obchodě

Stejný prodej - vzorec

Kde:

  • Celkový prodej označuje celkový prodej generovaný z obchodů společnosti; a
  • Celkový prodejT + 1označuje celkový prodej generovaný v příštím období (příští měsíc, čtvrtletí atd.) z obchodů společnosti v předchozím období.

Příklad prodeje stejného obchodu

Analytik se snaží určit tržby stejného obchodu pro společnost. Analytik poznamenal, že společnost provozovala 100 obchodů, které v roce 2020 generovaly celkové tržby 100 000 USD. V roce 2021 společnost přidala 50 nových obchodů, přičemž vedení konstatovalo, že každý obchod přispěl prodejem 1 100 USD na celkový prodej 165 000 USD. Informace jsou ilustrovány níže:

Příklad

Jaké je prodejní číslo stejného obchodu pro společnost?

V roce 2020 vygenerovalo 100 obchodů tržby ve výši 100 000 USD. V roce 2021 generoval každý obchod tržby 1100 $. Při použití stejného počtu obchodů v roce 2020 dosáhne celkový prodej v roce 2021 110 000 $ pro stejný obchod. Proto se tržby ve stejném obchodě počítají jako:

Stejný prodej v obchodě = (110 000 USD / 100 000 USD - 1) x 100 = 10%

Jak interpretovat

Pozitivní (> 0%) hodnota prodeje stejného obchodu je příznivá, zatímco pokles (<0%) prodeje stejného obchodu je škodlivý. Pozitivní číslo prodeje stejného obchodu znamená, že společnost vygenerovala více prodejů v porovnání s loňským rokem - ukazatel rostoucí poptávky zákazníků Typy zákazníků Zákazníci hrají v jakémkoli podnikání významnou roli. Lepším porozuměním různým typům zákazníků mohou být podniky lépe vybaveny pro rozvoj. Na druhou stranu záporné číslo prodeje stejného obchodu znamená, že společnost generovala méně prodejů na obchod - což je indikátor zhoršující se poptávky zákazníků.

To však neznamená, že pozitivní prodej stejného obchodu je vždy příznivý. Metriku je třeba porovnat s očekáváním. Jak uvidíme v níže uvedeném příkladu, pozitivní tržby ze stejných obchodů nemusí nutně znamenat silnou společnost.

Stejný prodej v novinkách

16. července 2019 oznámila společnost Domino’s Pizza své čtvrtletní výdělky. Společnost mimo jiné vykázala tržby ze stejných obchodů 2,1% pro americké obchody, 3,1% pro americké franšízové ​​obchody a 2,4% pro mezinárodní obchody. Tržby společnosti ve stejném obchodě byly pod očekáváním analytiků. Výsledkem je, že akcie společnosti Domino's klesly po jejím oznámení o výdělcích.

Jak je ukázáno ve výše uvedeném příkladu, ačkoli společnost Domino’s Pizza vykázala pozitivní tržby ve stejných obchodech, to samo o sobě nemusí nutně znamenat, že se společnosti daří. Poměr musí být porovnán s benchmarkem nebo očekáváním analytika. Pokud analytici očekávají, že tržby ve stejném obchodě pro společnost vzrostou o 15%, ale společnost dodala pouze 5%, znamenalo by to pro společnost s nízkým výkonem.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní finanční zdroje níže:

  • Typy kupujících Typy kupujících Typy kupujících jsou souborem kategorií, které popisují stravovací návyky spotřebitelů. Chování spotřebitele ukazuje, jak oslovit lidi s různými zvyky
  • Produktová řada Produktová řada Produktová řada označuje řadu souvisejících produktů pod stejnou značkou. Jinými slovy, produktová řada je kolekce podobných produktů, které se prodávají
  • Šablona Comps maloobchodního průmyslu Šablona Comps maloobchodního průmyslu Tato bezplatná šablona pro maloobchodní průmysl umožňuje uživateli provést jednoduchou srovnatelnou analýzu společnosti v maloobchodním průmyslu.
  • Tržby na čtvereční stopu Tržby na čtvereční stopu Tržby na čtvereční stopu jsou metriky běžně používané maloobchodními společnostmi k určení výše tržeb generovaných na čtvereční stopu maloobchodního prostoru. Prodej za

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found