Model McKinsey 7S - přehled, struktura a aplikace, příklad

Model McKinsey 7S odkazuje na nástroj, který analyzuje „organizační design“ společnosti. Cílem modelu je popsat, jak lze v organizaci dosáhnout efektivity prostřednictvím interakcí sedmi klíčových prvků - struktura, strategie, dovednost, systém, sdílené hodnoty, styl a zaměstnanci.

Model McKinsey 7S

Zaměření modelu McKinsey 7s spočívá ve vzájemné provázanosti prvků, které jsou kategorizovány jako „Soft Ss“ a „Hard Ss“ - z čehož vyplývá, že při změně jednoho prvku za účelem udržení efektivní rovnováhy existuje dominový efekt. Umístění „Sdílené hodnoty“ jako „centra“ odráží zásadní povahu dopadu změn hodnot zakladatele na všechny ostatní prvky.

Struktura modelu McKinsey 7S

Struktura, strategie a systémy společně odpovídají za prvky „Hard Ss“, zatímco zbývající jsou považovány za „Soft Ss“.

1. Struktura

Struktura je způsob, jakým je společnost organizována - vztahy velení a odpovědnosti, které tvoří její organizační schéma.

2. Strategie

Strategie označuje dobře připravený obchodní plán, který společnosti umožňuje formulovat akční plán pro dosažení udržitelné konkurenční výhody Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout, posíleno jejím posláním a hodnotami.

3. Systémy

Systémy zahrnují obchodní a technickou infrastrukturu společnosti, která zavádí pracovní toky a řetězec rozhodování.

4. Dovednosti

Dovednosti tvoří schopnosti a kompetence společnosti, která umožňuje zaměstnancům dosáhnout jejích cílů.

5. Styl

Postoj vedoucích zaměstnanců ve společnosti zavádí kodex chování Etika podnikání Zjednodušeně řečeno, etika podnikání je morálními principy, které slouží jako vodítko pro způsob, jakým se podnik řídí a jeho transakce. Prostřednictvím svých způsobů interakce a symbolického rozhodování, které tvoří styl řízení jeho vůdců.

6. Zaměstnanci

Zaměstnanci zahrnují správu talentů a veškeré lidské zdroje související s rozhodnutími společnosti, jako jsou systémy školení, náboru a odměn

7. Sdílené hodnoty

Poslání Poslání Prohlášení o poslání definuje, v jaké oblasti podnikání se společnost nachází, a proč existuje nebo k jakému účelu slouží. Cíle a hodnoty tvoří základ každé organizace a hrají důležitou roli při sladění všech klíčových prvků, aby byl zachován efektivní organizační design.

Aplikace modelu McKinsey 7S

Subjektivita obklopující koncept sladění týkající se sedmi klíčových prvků přispívá k tomu, proč se zdá, že tento model má komplikovanou aplikaci. Navrhuje se však dodržovat přístup shora dolů - od široké strategie a sdílených hodnot až po styl a zaměstnance.

Krok 1: Určete oblasti, které nejsou účinně vyrovnány

Existuje konzistence v hodnotách, strategii, struktuře a systémech? Hledejte mezery a nekonzistence ve vztahu prvků. Co je třeba změnit?

Krok 2: Určete optimální návrh organizace

Je důležité konsolidovat názory vrcholového vedení a vytvořit obecný optimální organizační design, který společnosti umožní stanovit realistické cíle a dosažitelné cíle. Tento krok vyžaduje obrovské množství výzkumu a analýz, protože neexistují žádné „šablony průmyslového odvětví“, které by bylo třeba dodržovat.

Krok 3: Rozhodněte, kde a jaké změny je třeba provést

Jakmile jsou identifikovány odlehlé hodnoty, lze vytvořit akční plán, který bude zahrnovat provedení konkrétních změn v řetězci hierarchie, toku komunikace a vztazích hlášení. To společnosti umožní dosáhnout efektivního organizačního designu.

Krok 4: Proveďte nezbytné změny

Implementace rozhodovací strategie je pro společnost situací, kdy může realisticky dosáhnout toho, co si předsevzala. V procesu implementace vyvstává několik překážek, které je nejlépe vyřešit dobře promyšleným implementačním plánem.

Výhody modelu

  • Umožňuje různým částem společnosti jednat soudržně a „synchronizovaně“.
  • Umožňuje efektivní sledování dopadu změn klíčových prvků.
  • Je považována za dlouhodobou teorii, kdy model v průběhu času přijala řada organizací.

Nevýhody modelu

  • Považuje se to za dlouhodobý model.
  • S měnící se povahou podniků zbývá vidět, jak se model přizpůsobí.
  • Zdá se, že se spoléhá na vnitřní faktory a procesy a může být nevýhodný v situacích, kdy vnější okolnosti ovlivňují organizaci.

Praktický příklad

Model McKinsey 7S lze použít za okolností, kdy se do organizace dostávají změny, které mohou ovlivnit jednu nebo více sdílených hodnot. Předpokládejme, že společnost plánuje fúzi. Bude to mít vliv na organizaci společnosti, protože do ní budou přicházet noví zaměstnanci. Ovlivní to také strukturu společnosti, spolu se strategickým rozhodováním, protože do synergie proudí nové nápady.

V takovém případě lze model McKinsey 7s použít k první identifikaci nekonzistentních oblastí - zde by se jednalo především o strukturu, zaměstnance a strategii. Po identifikaci příslušných oblastí může společnost učinit účinná rozhodnutí k optimální reorganizaci a začlenění změn způsobem, který zefektivní proces fúze - po provedení rozsáhlého výzkumu a analýzy důsledků, které změny pro společnost přinášejí.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Firemní struktura Firemní struktura Firemní struktura označuje organizaci různých oddělení nebo obchodních jednotek v rámci společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví
  • Poslání a hodnoty Posláním a hodnotami poslání Finance je pomáhat komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. Zjistěte více o poslání, vizi, hodnotách a kultuře Corporate Finance Institute
  • Organizační analýza Organizační analýza Organizační analýza je proces hodnocení růstu, personálu, provozu a pracovního prostředí účetní jednotky. Podnikající organizace
  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found