Metody ocenění při spuštění - přehled, metody, příklady

Pro použití finančními analytiky je k dispozici několik metod oceňování po spuštění. Níže probereme některé populární metody používané pro oceňování startupů. Startupy jsou v nejobecnějším smyslu nové obchodní podniky založené podnikatelem Podnikatel Podnikatel je osoba, která začíná, navrhuje, zahajuje a provozuje nový podnik. Místo toho, abyste byli zaměstnancem a řídili se nadřízeným. Obvykle se soustředí na vývoj jedinečných nápadů nebo technologií a jejich uvedení na trh v podobě nového produktu nebo služby.

Ocenění při spuštění

Souhrn:

  • Startupy jsou v nejobecnějším smyslu nové obchodní podniky zahájené podnikatelem.
  • Mezi různé metody, kterými se určuje hodnota startupu, patří (1) Berkusův přístup, (2) Cost-to-Duplicate Access, (3) Future Valuation Method, (4) Market Multiple Approach, (5) the Risk Metoda součtu faktorů a (6) Metoda diskontovaných peněžních toků (DCF).

Berkus přístup

Berkusův přístup, vytvořený americkým investorem v oblasti rizikového kapitálu a andělským investorem Daveem Berkusem, se zaměřuje na ocenění začínajícího podniku na základě podrobného posouzení pěti klíčových faktorů úspěchu: (1) základní hodnota, (2) technologie, (3) provedení, (4) Strategické vztahy na jeho klíčovém trhu a (5) Výroba a následný prodej.

Provádí se podrobné hodnocení, které hodnotí, jak velkou hodnotu tvoří pět klíčových faktorů úspěchu v kvantitativním měřítku celková hodnota podniku. Na základě těchto čísel se ocení spuštění. Berkusův přístup může být někdy také označován jako „metoda fázového vývoje nebo přístup k hodnocení fáze vývoje“.

Přístup k nákladům na duplikát

Přístup Cost-to-Duplicate zahrnuje zohlednění všech nákladů a výdajů spojených se spuštěním a vývojem jeho produktu, včetně nákupu jeho fyzických aktiv. Všechny tyto výdaje se berou v úvahu za účelem stanovení reálné tržní hodnoty startupu na základě všech výdajů. Přístup založený na nákladech na duplikát má následující nevýhody:

  • Nezohlednění budoucího potenciálu společnosti spuštěním projekčních prohlášení o budoucích prodejích a růstu.
  • Nezohlednění nehmotných aktiv Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. spolu s jeho fyzickými aktivy. Argumentem zde je, že i ve fázi spuštění mohou mít nehmotná aktiva společnosti co nabídnout pro své ocenění, tj. Hodnotu značky, dobrou vůli, patentová práva (pokud existují) atd.

Budoucí oceňování, více přístupů

Víceúčelový přístup k ocenění budoucnosti se zaměřuje pouze na odhad návratnosti investic, kterou mohou investoři očekávat v blízké budoucnosti, řekněme pět až deset let. Pro uvedený účel se provádí několik projekcí, včetně projekcí prodeje na pět let, projekcí růstu, projekcí nákladů a výdajů atd. A na základě těchto budoucích projekcí se oceňuje spuštění.

Vícenásobný přístup na trh

Market Multiple Approach je jednou z nejpopulárnějších metod ocenění při spuštění. Metoda tržního násobku funguje jako většina násobků. Jsou brány v úvahu nedávné akvizice na trhu podobné povahy jako dotyčný startup a na základě hodnoty nedávných akvizic je určen základní násobek. Spuštění je poté oceněno pomocí násobku základního trhu.

Přístup k souhrnu rizikových faktorů

Přístup k souhrnu rizikových faktorů oceňuje startup tím, že kvantitativně zohledňuje všechna rizika spojená s podnikáním, která mohou ovlivnit návratnost investic Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) je měřítkem výkonu používaným k vyhodnocení návratnosti investice nebo porovnat účinnost různých investic. . V rámci metody součtu rizikových faktorů se odhaduje počáteční hodnota pro spuštění pomocí jakékoli jiné metody popsané v tomto článku. K této počáteční hodnotě se bere v úvahu vliv, ať už kladný nebo záporný, na různé typy obchodních rizik, a na základě účinku rizika se odečte nebo přičte odhad k počáteční hodnotě.

Po zohlednění všech druhů rizik a implementaci „součtu rizikových faktorů“ do počáteční odhadované hodnoty spuštění je určena konečná hodnota spuštění. Některé typy obchodních rizik, které se berou v úvahu, jsou manažerské riziko, politické riziko, výrobní riziko, riziko konkurence na trhu, riziko investic a akumulace kapitálu, technologické riziko a riziko právního prostředí.

Přístup se sníženým peněžním tokem

Metoda diskontovaných peněžních toků (DCF) se zaměřuje na projektování budoucích pohybů peněžních toků startupu. Míra návratnosti investice, nazývaná „diskontní sazba diskontní sazba V podnikových financích je diskontní sazba míra návratnosti použitá k diskontování budoucích peněžních toků zpět na jejich současnou hodnotu. Tato sazba je často váženou průměrnou kapitálovou cenou společnosti (WACC), požadovanou návratností nebo překážkovou sazbou, kterou investoři očekávají v poměru k riziku investice. , “Poté se odhaduje, na základě čeho se určuje, jak velká je hodnota projektovaného peněžního toku. Vzhledem k tomu, že začínající podniky teprve začínají a s investováním do nich je spojeno vysoké riziko, obecně se uplatňuje vysoká diskontní sazba.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Obchodní modely elektronického obchodování Obchodní modely elektronického obchodu Existuje celá řada obchodních modelů elektronického obchodování. Trhy, maloobchodníci a značky soutěží o podnikání v eCommerce. Tento přehled nastiňuje
  • Produkt a služby Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem pořízení, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vychází z
  • Kurz finančního modelu a ocenění startupu / elektronického obchodování

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found