Model PERMA - přehled, základní prvky a aplikace na pracovišti

Model PERMA představuje pět základních prvků štěstí a pohody. PERMA v zásadě znamená Positivní emoce, Evedení, Rvztahy, Meaning, a Aúspěchy.

Americký psycholog a pedagog Martin Seligman navrhl model PERMA. Jako odborník na psychologii Seligman chápe, jak je přirozené, že jednotlivci neustále hledají to, co jim dělá radost, bez ohledu na jejich věk. Demografie Demografie odkazují na socioekonomické charakteristiky populace, které podniky používají k identifikaci preferencí produktů a nákupního chování zákazníky. Díky vlastnostem cílového trhu si společnosti mohou vytvořit profil své zákaznické základny. , orientace a stav v životě.

Model PERMA

Podle Seligmanova výzkumu se domnívá, že pět základních prvků modelu PERMA je to, co lidé potřebují, aby dosáhli zdravého pocitu pohody, naplnění. Smysl pro účel v práci Najděte svůj smysl pro účel v práci. Ať už vás práce baví nebo ne, často záleží na tom, jak dobře podporuje váš smysl pro účel. Kde pracujete, role, kterou zastáváte, a váš širší smysl pro váš účel se mohou změnit, proto, pokud chcete mít rovnováhu mezi těmito třemi, musíte být otevřeni změnám a spokojenosti v životě, které mohou vést k nalezení skutečný smysl života.

Pět prvků modelu PERMA

1. Pozitivní emoce

Pozitivní emoce jsou o dobrém pocitu a jsou zjevně tou nejpřímější cestou ke štěstí. Když se člověk cítí dobře, cítí se pozitivně. Taková pozitivní emoce se však nezastaví jen u někoho, kdo má úžasný úsměv, protože to je něco, co může každý udělat, nebo, bohužel, falešně.

Pozitivní emoce přesahují rámec toho a mohou dokonce zahrnovat přijetí minulosti bez ohledu na to, jak špatná byla, a pozitivní předvídání toho, co přinese budoucnost.

Taková emoce však nutně neznamená, že by daná osoba měla být 100% šťastná, protože to je nemožné. Pokus o dosažení pozitivní emoce však výrazně ovlivňuje mnoho dalších aspektů života, například další prvky nalezené v modelu PERMA.

Slova potěšení a požitek jsou snadno spojena se štěstím, ale mylně je chápána jako stejná a stejná. Potěšení podle modelu odkazuje na uspokojování fyzických potřeb člověka, jako je jídlo, přístřeší, voda, oblečení a bezpečnost. Na druhé straně je to potěšení z uspokojení a naplnění vyplývajícího z provádění něčeho, jako je malování, křížové šití nebo zkoumání motoru automobilu. Když je dosaženo potěšení, štítek štěstí také.

2. Angažovanost

Druhým prvkem v modelu PERMA je Engagement, který odkazuje na něco, do čeho se může jedinec ponořit nebo pohltit. Téměř každý zažil ztrátu v knize nebo život ve „vlastním světě“ kvůli něčemu tak poutavému. Je to ve skutečnosti velmi pozitivní věc pro inteligenci, emoce a dovednosti člověka, a proto by mělo mít dítě, které je zaneprázdněné skládáním různých dílů Lego nebo hromádkových bloků, dovoleno to udělat a nechat to být.

Dělat něco, co zaujme jednotlivce, také přináší štěstí, i když to nemá vůbec nic společného s prací člověka nebo pokud to ostatní považují za hloupé. Například žena ve věku 30 let, která ráda hraje na housle, to může udělat, a když se tomu věnuje, může na okamžik opustit přítomnost a žít v hudbě.

3. Vztahy

Podle modelu PERMA jsou vztahy třetím prvkem štěstí a pohody. Jako lidské bytosti je naší přirozenou touhou chtít být spojeni a být součástí skupiny, jako je klika, organizace školy nebo kruh. Byli jsme zapojeni, abychom nejen chtěli, ale potřebovali lásku, náklonnost, pozornost a interakci. Proto lidé potřebují vytvářet vztahy s rodinou, spolupracovníky, přáteli a vrstevníky, protože právě z těchto skupin jsme schopni získat emocionální podporu, když se situace zhoršuje.

Jednoduchým, ale jasným příkladem potřeby sounáležitosti a interakce je situace, kdy středoškoláčky chodí společně do komfortní místnosti, i když ji skutečně potřebuje pouze jedna.

4. Význam

Mnoho lidí se diví, proč si mnoho celebrit, které žijí v sídlech za miliony dolarů a chodí na měsíční dovolenou na Maledivy a do Karibiku, nakonec vezme život. Nerozumí tomu, že v životě je mnohem víc než jen peníze a hmotný majetek. Kromě toho všeho, co člověka nutí žít, je význam, který ve svém životě najde.

Rodiče s malými dětmi chápou, jak důležití jsou v životě jejich dětí, a proto se tvrdě snaží zajistit své rodiny. Krásná dáma, i když není vdaná, je šťastná, protože se stará o své stárnoucí rodiče. Tyto věci mají hodnotu větší než jakékoli množství peněz a jejich význam udržuje lidi šťastnými a vytrvalými.

5. Úspěchy

Konečně pátým prvkem modelu PERMA jsou úspěchy. Všichni jsme hrdí na něco, co jsme udělali nebo dosáhli. Právě tyto úspěchy posilují naši sebeúctu a důvěru v to, že za něco stojíme. Když něčeho dosáhneme, cítíme se dobře a chceme dělat víc a stát se více. Je to vidět i u velmi malých dětí.

Například malá holčička se naučí používat lžíci a vidličku při jídle a když ví, jak hrdá je její matka, když se to naučí, dítě nadále používá svou lžíci a vidličku. Hledá také nové věci, které se učí, které jsou náročnější než to, co už umí, jako je nalití vody do sklenice nebo odložení hraček zpět do skříňky. Stručně řečeno, tyto úspěchy vedou jednotlivce k tomu, aby dosáhli více a cítili se dobře.

Jak lze model PERMA použít na pracovišti?

Na pracovišti trávíme velkou část našeho dne prací s lidmi, kteří s námi nesouvisí jinak, než jako kolegové. Je pravda, že úroveň štěstí, kterou zažívá každý pracovník, a atmosféra pracoviště. Teorie řízení Teorie řízení jsou koncepty obklopující doporučené strategie řízení, které mohou zahrnovat nástroje, jako jsou rámce a pokyny, které lze implementovat v moderních organizacích. Obecně platí, že profesionálové se nebudou spoléhat pouze na jednu teorii managementu, což výrazně a přímo ovlivní produktivitu organizace.

Proto je model PERMA jedna věc, která by měla být aplikována na pracovišti Teorie řízení Teorie řízení jsou koncepty obklopující doporučené strategie řízení, které mohou zahrnovat nástroje, jako jsou rámce a směrnice, které lze implementovat v moderních organizacích. Profesionálové se obecně nebudou spoléhat pouze na jednu teorii řízení, aby podpořili pozitivní pracovní prostředí, které nakonec vyústí ve šťastnou a produktivní pracovní sílu.

  • Pozitivní emoce lze vytvořit pouhým poblahopřátím kolegovi, který v práci něco dosáhl. Může to být také tak jednoduché, jako upustit poděkování s tabulkou čokolády jinému zaměstnanci, který udělal laskavost zakrytím směny.
  • Pracoviště se nemusí vždy pevně cítit jako místo, kde je třeba věci dělat. Pokud nyní kanceláře mají čerpací místnosti pro kojící zaměstnance, proč neudělat „zásnubní místnost“, kde je malý klavír, koutek s knihami nebo několik skicáků a pláten, aby si pracovníci mohli odpočinout a udělat něco poutavého? Takto mohou pracovníci nabíjet a resetovat svá „tlačítka“, aby byla efektivnější.
  • Příslušnost je důležitým klíčem k produktivnímu pracovišti. Příslušnost k týmu nebo úzkému kruhu však není jediný způsob, jak to udělat. Vedení budování týmu je jedním z nejlepších nástrojů personálního oddělení pro podporu zdravých vztahů v kanceláři. Vztahy lze budovat kdykoli během dne, například pozváním jednoho nebo dvou úředníků na oběd.
  • Organizace by neměla být pouze produktivní, ale měla by mít smysl i pro společnost, kde funguje. Mnoho společností už ve skutečnosti věnuje mnohem více času a financí své společenské odpovědnosti.

Vezměme si například Walt Disney English, což je anglické výukové centrum v Číně, které spadá do vydavatelského sektoru společnosti. Jelikož se program Voluntears zabývá dětmi, vybere si jako příjemce pro získávání finančních prostředků sirotčinec nebo školu pro speciální děti. Zaměstnanci navštěvují vybranou školu a přinášejí panenky Mickey Mouse pro každé dítě, kromě peněžního daru škole.

  • Úspěchy mají větší dopad, pokud jsou uznány „vyššími“. Za normálních okolností se společnosti každý rok konají slavnostní noci, kde jsou citovány příkladné zaměstnance. Ale proč čekat na akci jednou za rok, kdy společnosti mohou pravidelně rozpoznávat své zaměstnance, aniž by byly příliš extravagantní?

Kudosova zeď je jednoduchá, ale dopad, který vytváří na osobu, jejíž jméno je na této zdi, pro dobře odvedenou práci, může být obrovský.

Klíčové jídlo

Při dodržování modelu PERMA existuje větší šance na vytvoření šťastné pracovní síly, což se snadno promítne do šťastného a produktivního pracoviště. Ať už ji jednotlivec používá jako nástroj pro vlastní rozvoj nebo zvládání stresu, nebo společnost k podpoře pozitivního pracovního prostředí, důležité je, že je uznán příspěvek každého člověka.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce modelem PERMA. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Emoční inteligence Emoční inteligence Emoční inteligence, známá také jako emoční kvocient (EQ), je schopnost zvládat své emoce a emoce ostatních. Pro vedoucí firmy je vysoké EQ nezbytné pro úspěch. Tato příručka se zabývá pěti prvky emoční inteligence a jejich významem pro charakterizaci úspěšného vůdce. EQ vs IQ
  • Morálka zaměstnanců Morálka zaměstnanců Morálka zaměstnanců je definována jako celková spokojenost, výhled a pocit pohody, které zaměstnanec na pracovišti má. Jinými slovy, odkazuje na to, jak spokojení zaměstnanci cítí své pracovní prostředí. Morálka zaměstnanců je pro mnoho podniků důležitá díky přímému účinku na
  • Mezilidské dovednosti Mezilidské dovednosti Mezilidské dovednosti jsou dovednosti potřebné k efektivní komunikaci, interakci a práci s jednotlivci a skupinami. Lidé s dobrými mezilidskými dovednostmi jsou silnými verbálními i neverbálními komunikátory a jsou často považováni za „dobré s lidmi“.
  • Měkké dovednosti při práci

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found