Poměr pohledávek k prodeji - Jak vypočítat poměr

Poměr pohledávek k prodeji je poměr obchodní likvidity, který měří, k jaké částce prodeje společnosti dochází na úvěr. Pokud má společnost větší procento svých prodejů na kreditní bázi, kreditní prodej kreditní prodej se týká prodeje, ve kterém bude dlužná částka zaplacena později. Jinými slovy, úvěrový prodej je nákup uskutečněný zákazníky, kteří v době nákupu neprovedou platbu v plné výši, v hotovosti. , může dojít ke krátkodobým problémům s likviditou. Takový scénář se může stát, pokud společnosti dochází hotovost v důsledku nedostatečného prodeje hotovosti v hospodářském cyklu Obchodní cyklus Obchodní cyklus je cyklus fluktuací hrubého domácího produktu (HDP) kolem jeho dlouhodobého přirozeného růstu . Vysvětluje expanzi a pokles ekonomické aktivity, které ekonomika v průběhu času prožívá. .

Poměr pohledávek k prodeji

Poměr pohledávek k prodeji je užitečný při hodnocení toho, jak nakloněná je společnost k podnikání na úvěrovém základě. To může poskytnout vhled do jeho provozní struktury. Společnost, která je schopná fungovat dobře s malou hotovostí, může mít ve své kapitálové struktuře velmi malé fixní náklady nebo nízké množství dluhu. financovat svá aktiva. Kapitálová struktura firmy.

Mít velmi vysoký poměr AR k prodeji může být pro poskytovatele dluhu negativním ukazatelem, protože vysoký prodej úvěrů může ohrozit schopnost společnosti provádět pravidelné platby úroků. Velmi vysoký poměr navíc naznačuje, že společnost nemusí mít velký peněžní polštář, na který by se mohla spolehnout během obtížných ekonomických časů nebo pomalých prodejních cyklů.

Jak můžeme vypočítat poměr pohledávek k prodeji?

Poměr pohledávek k prodejům se vypočítá vydělením tržeb společnosti za dané účetní období jejími pohledávkami za stejné období. Vzorec pro výpočet tohoto poměru je následující:

Poměr pohledávek k prodeji - vzorec

Kde:

Pohledávky - označuje prodeje, ke kterým došlo na úvěr, což znamená, že společnost dosud nevyzvedla peněžní výnosy z těchto prodejů. Nalezeno v rozvaze v části „oběžná aktiva“. Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál.

Odbyt - označuje veškerý prodej, který společnost v daném účetním období realizovala, včetně prodeje na úvěr a hotovost. Nalezeno ve výkazu zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která zobrazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. .

Obecně lze říci, že nízký poměr pohledávek k tržbám je téměř vždy příznivý, což znamená, že cyklus inkasa hotovosti společnosti nepředstavuje velké riziko likvidity. Převážná část tržeb společnosti jde na její hotovostní účet, který lze poté použít k financování podnikání. Nízký poměr AR k prodeji také znamená, že podnik generuje ze svých operací poměrně velké peněžní toky. Při likviditě se méně spoléhá na své investiční a finanční aktivity.

Společnost však může vidět určitou výhodu v tom, že má většinou úvěrový prodej ve formě naběhlého úroku. Podniky mohou motivovat kupující k placení v určitém časovém rámci tím, že budou s pohledávkami zacházet jako s dluhem a po určité době budou účtovat úroky.

Příklad pohledávek k prodeji

Společnost Jim’s Burgers chce vypočítat poměr svých pohledávek a tržeb za posledních několik let, aby lépe pochopila její pravděpodobnou budoucí likviditu. Níže jsou úryvky z Jimových finančních výkazů:

Poměr pohledávek k prodeji - Ex 1Od šablony Finančního výkazu příjmů Šablona výkazu příjmů Zdarma šablonu výkazu příjmů ke stažení. Vytvořte si vlastní výkaz zisků a ztrát s ročními a měsíčními šablonami v dodaném souboru Excel. Soubor obsahuje výnosy, náklady na prodané zboží, hrubý zisk, marketing, prodej, G&A, platy, mzdy, úrokové náklady, odpisy, amortizace, daně, čistý příjem

Poměr pohledávek k tržbám - přZe šablony rozvahy Finance Šablona rozvahy Tato šablona rozvahy vám poskytuje základ pro sestavení finančního výkazu vaší společnosti, který zobrazuje celková aktiva, pasiva a vlastní kapitál akcionářů. Rozvaha je založena na základní rovnici: Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál Pomocí této šablony můžete přidávat a odebírat řádkové položky pod ea

Červená pole zvýrazňují důležité informace, které potřebujeme k výpočtu pohledávek k prodeji, a to pohledávky z běžných účtů společnosti a její celkové tržby. Pomocí výše uvedeného vzorce dospějeme k následujícím obrázkům:

Poměr pohledávek k prodeji - Ex 3

V tomto případě vidíme, že poměr Jimova AR k prodeji se meziročně trvale snižuje, což svědčí o zlepšení likvidity pro podnikání. To znamená, že stále větší počet kupujících nakupuje u Jim's s hotovostí předem, nikoli na úvěr. To pravděpodobně povede ke zvýšení provozního peněžního toku společnosti Jim, což společnosti umožní v budoucnu uvažovat o financování dluhu.

Dodatečné zdroje

Doufáme, že se vám líbilo číst finanční vysvětlení poměru účtů k tržbám. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby Jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby Tato příručka popisuje, jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby. Nejprve projdeme krátký popis poměru pokrytí dluhové služby, proč je to důležité, a poté projdeme podrobná řešení několika příkladů výpočtů poměru pokrytí dluhové služby.
  • Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu je část dlouhodobého dluhu, která je splatná do jednoho roku. Dlouhodobý dluh má splatnost delší než jeden rok. Současná část dlouhodobého dluhu se liší od současného dluhu, což je dluh, který má být zcela splacen do jednoho roku.
  • Kurz Základy účetnictví - Finance
  • Poměr defenzivního intervalu Poměr defenzivního intervalu Poměr defenzivního intervalu (DIR) je poměr finanční likvidity, který udává, kolik dní může společnost fungovat, aniž by bylo nutné využívat jiné kapitálové zdroje, než jsou její současná aktiva. Je také známý jako poměr základního obranného intervalu (BDIR) nebo poměr obranného intervalu (DIPR).

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found