Odprodej - Pochopení toho, jak proces odprodeje funguje

Odprodej je akt společnosti, která odprodá aktivum. Zatímco prodej může odkazovat na prodej jakéhokoli aktiva, nejčastěji se používá v souvislosti s prodejem vedlejší obchodní jednotky. Prodej lze považovat za přímý protiklad akvizice. Pořízení majetku Pořízení majetku je nákup společnosti nákupem jejích aktiv namísto jejích akcií. Ve většině jurisdikcí akvizice aktiv obvykle zahrnuje také převzetí určitých závazků. Protože však strany mohou vyjednávat o tom, která aktiva budou získána a která pasiva budou převzata, může být transakce mnohem flexibilnější.

Odprodej může vytvořit injekci hotovosti do společnosti a zároveň sloužit celkové podnikové strategii společnosti. Corporate Strategy Corporate Strategy se zaměřuje na to, jak řídit zdroje, riskovat a vrátit se napříč firmou, na rozdíl od pohledu na konkurenční výhody obchodní strategie. Divestitury jsou běžným poradním mandátem v investičním bankovnictví Jobs Projděte si popisy pracovních pozic: požadavky a dovednosti pro zveřejňování pracovních nabídek v investičním bankovnictví, kapitálový výzkum, pokladna, FP&A, podnikové finance, účetnictví a další finanční oblasti. Tyto popisy pracovních míst byly sestaveny na základě nejběžnějších seznamů dovedností, požadavků, vzdělání, zkušeností a dalších. Někdy se odprodej označuje také jako strategie výstupní strategie Strategy Corporate a business strategy guidelines. Přečtěte si všechny finanční články a zdroje týkající se obchodní a podnikové strategie, důležitých konceptů, které finanční analytici začlení do svého finančního modelování a analýzy. Výhoda prvního tahače, Porterových 5 sil, SWOT, konkurenční výhoda, vyjednávací síla dodavatelů.

Kroky v procesu odprodeje

Odprodej zahrnuje několik kroků uvedených níže:

Odprodej

Níže uvedený proces odprodeje je obvykle řízen profesionály pracujícími v oblasti korporátního rozvoje Korporátní rozvoj Korporátní rozvoj je skupina v korporaci odpovědné za strategická rozhodnutí pro růst a restrukturalizaci svého podnikání, navazování strategických partnerství, zapojení do fúzí a akvizic (M&A), a / nebo dosáhnout dokonalosti organizace. Corp Dev také sleduje příležitosti, které využívají hodnotu obchodní platformy společnosti. oddělení korporace.

1. Monitorování portfolia

U společnosti, která sleduje aktivní strategii odprodeje, vedení pravidelně provádí kontrolu Kontrolní seznam due dililence Tento kontrolní seznam due diligence zahrnuje více než 25 položek, které zahrnují finanční, právní a provozní položky, které musí být ověřeny. každé obchodní jednotky a její význam pro dlouhodobou obchodní strategii společnosti Strategie Průvodce podnikovou a obchodní strategií. Přečtěte si všechny finanční články a zdroje týkající se obchodní a podnikové strategie, důležitých konceptů, které finanční analytici začlení do svého finančního modelování a analýzy. Výhoda prvního tahače, Porterových 5 sil, SWOT, konkurenční výhoda, vyjednávací síla dodavatelů.

2. Identifikace kupujícího

Jakmile je obchodní jednotka označena kvůli možnému odprodeji, je třeba identifikovat kupujícího, aby mohla dohoda pokračovat. Proces identifikace je zásadní, protože získání hodnoty z převodu vyžaduje získání ceny, která se musí rovnat alespoň ceně příležitosti Cena příležitosti Cena příležitosti je jedním z klíčových konceptů ve studiu ekonomie a převládá v různých rozhodovacích procesech. Náklady příležitosti jsou hodnotou další nejlepší alternativní ušlé. neprodání obchodní jednotky.

3. Provedení odprodeje

Samotný odprodej bude zahrnovat různé aspekty podnikání, jako je legální vlastnictví, oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako fungujícího podniku se používají tři hlavní metody oceňování: analýza DCF, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích a při změně vedení, jakož i při zadržování a odchodu zaměstnanců.

Nejběžnější formou oceňování společností je finanční modelování Co je to finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem prognózy finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. a konkrétně analýza diskontovaných peněžních toků - DCF analýza DCF Model Training Free Guide Model DCF je specifický typ finančního modelu používaného k oceňování podniku. Tento model je jednoduše prognózou neuvolněného volného peněžního toku společnosti.

Další informace o tomto procesu najdete v certifikaci FMVA® Finance Financial Modeling & Valuation Analyst. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P.Morgan a Ferrari.

4. Správa přechodu

Kromě převodu může společnost přihlížet ke strategii a nákladům jako ke dvěma klíčovým oblastem, které budou řešit postup vpřed. Protože společnost ztratí obchodní jednotku a získá velký příliv hotovosti, bude se muset rozhodnout, kde a jak peníze použije. Některé společnosti se mohou rozhodnout rozšířit své stávající obchodní jednotky, zatímco jiné se mohou rozhodnout pro zcela nový obor podnikání. Peníze mohou být také použity na odchod do důchodu.

Zároveň může z odprodané jednotky vzniknout zbylé náklady ve formě back-endových procesů, jako jsou IT nebo jiná podpůrná infrastruktura, které by společnost potřebovala oddělit nebo integrovat do budoucna.

Výhody odprodeje

Požadovaná míra návratnosti

Rozhodnutí o odprodání obchodní jednotky může vyplynout z její nedostatečné výkonnosti, pokud jde o splnění požadované míry návratnosti, jak ukazuje její model oceňování kapitálových aktiv Model oceňování kapitálových aktiv (CAPM) Model oceňování kapitálových aktiv (CAPM) je model, který popisuje vztah mezi očekávaným výnosem a rizikem cenného papíru. Vzorec CAPM ukazuje, že návratnost cenného papíru se rovná bezrizikovému výnosu plus riziková prémie, založená na beta verzi tohoto cenného papíru. To znamená, že držení obchodní jednotky bude pro akcionáře nepříznivé, protože se v zásadě drží negativního NPV projektu.

Je třeba vzít v úvahu, že různé obchodní jednotky ve společnosti mohou vykazovat požadovanou míru návratnosti, která je vyšší nebo nižší než míra návratnosti firmy jako celku. Důvodem je skutečnost, že různé oblasti podnikání prožívají různé úrovně systémového rizika. Systémové riziko Systémové riziko lze definovat jako riziko spojené s kolapsem nebo selháním společnosti, odvětví, finanční instituce nebo celé ekonomiky. Jde o riziko závažného selhání finančního systému, kdy dojde ke krizi, když poskytovatelé kapitálu ztratí důvěru v uživatele kapitálu nebo beta Beta koeficient Beta koeficient je měřítkem citlivosti nebo korelace cenného papíru nebo investičního portfolia s pohyby na celkovém trhu. Můžeme odvodit statistickou míru rizika porovnáním výnosů jednotlivého cenného papíru / portfolia s výnosy celkového trhu.

Vzorec systémového rizika

Strategické zaměření

Odprodej umožňuje společnosti přerozdělit zdroje do hlavních oblastí odborných znalostí, které v ideálním případě generují vyšší návratnost času a úsilí. Jedním z problémů s diverzifikací v rámci společnosti je to, že dochází k manažerským ekonomikám. To znamená, že převzetí vedlejších obchodních aktivit rozšiřuje působnost manažerů na oblasti, kde nemusí mít potřebné zkušenosti, odborné znalosti nebo čas investovat, aby byl vedlejší podnik úspěšný a přiměřeně ziskový.

Potenciální škoda spočívá v tom, že existují větší náklady na příležitost přerozdělení zaměření manažerů na samostatnou obchodní jednotku, když by mohli přinést vyšší výkon ve své primární oblasti zaměření.

Náklady na prodej

Přímé náklady

Některé přímé náklady na odprodeje zahrnují transakční a přechodové náklady spojené s rozhodnutím. To zahrnuje zapojení lidí, procesů a nástrojů potřebných k provedení procesu odprodeje, což zahrnuje věci, jako je správa legálního převodu aktiv, oceňování synergií s kupujícím a rozhodování o politikách zadržení a odstupného týkajících se lidských zdrojů.

Signalizace

Signalizace může znamenat náklady na rozhodnutí společnosti zbavit se kvůli informační asymetrii na kapitálových trzích. Externí investoři nemusí mít dostatečné znalosti o společnosti, aby mohli správně vycházet z jejích budoucích výsledků v důsledku manažerského rozhodnutí zahájit prodej.

Jako příklad informační asymetrie ovlivňující vnímání investorů zvažte případ, kdy se společnost rozhodne snížit výplaty dividend za účelem financování pozitivních NPV projektů, které v budoucnu zvýší hodnotu pro akcionáře. Akcionáři však mohou považovat snížení dividendy za indikativní pro společnost ve finanční tísni.

Stejným způsobem může firma zvolit strategii odprodeje alokovat své zdroje pro optimální využití a odstranit obchodní jednotky, které nevytvářejí požadovanou míru návratnosti. Akcionáři však mohou mylně vnímat odprodej jako signál naléhavé potřeby hotovosti, protože společnost má potíže. Ve výsledku mohou investoři prodat své akcie, což způsobí pokles ceny akcií společnosti - což dále potvrzuje některým investorům, že společnosti hrozí ukončení podnikání.

Způsob, jak zabránit investorům v získávání nepřesných signálů o současné pozici a budoucích vyhlídkách společnosti, je udržovat otevřenou komunikaci s akcionáři ohledně jakýchkoli důležitých podnikových rozhodnutí, jako je rozhodnutí o odprodeji. V takovém případě je v nejlepším zájmu společnosti jasně informovat akcionáře o důvodech rozhodnutí o odprodeji spolu s informacemi o výhodách, které společnost plánuje získat z prodeje obchodní jednotky.

Související čtení

Doufáme, že vám finanční průvodce pro prodej pomohl. Posuňte své finanční vzdělání dále pomocí následujících bezplatných finančních zdrojů:

  • Nákup majetku vs. nákup akcií Nákup majetku vs nákup akcií Nákup majetku vs nákup akcií - dva způsoby nákupu společnosti a každá metoda přináší výhody kupujícímu a prodejci různými způsoby. Tento podrobný průvodce zkoumá a uvádí výhody, nevýhody a důvody pro strukturování transakce aktiv nebo transakce akcií v transakci fúzí a akvizic.
  • Vyčlenění vlastního kapitálu Vyřízený vlastní kapitál Proces částečného odprodeje obchodní jednotky, při kterém je menšinový podíl prodán externím investorům, je znám jako Equity Carve Out nebo ECO.
  • Spin-off vs Split-off Spin-Off Firemní spin-off je operační strategie používaná společností k vytvoření nové obchodní dceřiné společnosti z její mateřské společnosti. K odštěpení dochází, když mateřská společnost odděluje část svého podnikání na druhou veřejně obchodovanou entitu a distribuuje akcie nové entity svým současným akcionářům.
  • Certifikace FMVA® pro finanční analytiky Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found