Paretova distribuce - přehled, vzorce a praktické aplikace

Paretova distribuce byla pojmenována po italském ekonomovi a sociologovi Vilfredovi Paretovi. Někdy se jí říká Paretův princip nebo pravidlo 80–20. Paretova distribuce se používá při popisu sociálních, vědeckých a geofyzikálních jevů ve společnosti. Pareto vytvořil matematický vzorec na počátku 20. století, který popsal nerovnosti v rozdělování bohatství Ekonomická nerovnost Ekonomická nerovnost se nejčastěji týká rozdílů v bohatství a příjmech, které mohou v určitých společnostech existovat. Ekonomická nerovnost je metrika, kterou mnoho jurisdikcí a vlád sleduje za účelem posouzení dopadu změn politiky. který existoval v jeho rodné zemi Itálii.

Paretova distribuce

Pareto poznamenal, že 80% bohatství země bylo soustředěno v rukou pouze 20% populace. Teorie se nyní používá v mnoha oborech, jako jsou příjmy Roční příjem Roční příjem je celková hodnota příjmu dosaženého během fiskálního roku. Hrubý roční příjem se vztahuje na všechny výdělky před provedením jakýchkoli odpočtů a čistý roční příjem se vztahuje na částku, která zbývá po provedení všech odpočtů. Koncept se týká jednotlivců i podniků, produktivity, populací a dalších proměnných. Paretova distribuce slouží k prokázání, že úroveň vstupů a výstupů není vždy stejná.

Historie distribuce Pareto

Princip Paretova distribuce byl poprvé použit v Itálii na počátku 20. století k popisu rozdělení bohatství mezi populaci. V roce 1906 představil Vilfredo Pareto koncept distribuce Pareto, když zjistil, že 20% lusků hrachu je zodpovědných za 80% hrachu zasazeného do jeho zahrady. Tento fenomén spojil s povahou rozdělování bohatství v Itálii a zjistil, že 80% bohatství země vlastnilo přibližně 20% její populace. Pokud jde o vlastnictví půdy, Ital poznamenal, že 80% půdy vlastnila hrstka bohatých občanů, kteří tvořili asi 20% populace.

Definici distribuce Pareto později ve 40. letech rozšířil Dr. Joseph M. Juran, významný guru pro kvalitu produktů. Juran uplatnil Paretův princip na kontrolu kvality obchodní výroby, aby ukázal, že 20% vad výrobního procesu odpovídá za 80% problémů většiny produktů.

Podle Jurana zaměření na 20% příčin závad umožnilo organizacím zavést účinnější opatření kontroly kvality a lépe využívat její zdroje. Juranovy dodatky k distribučnímu konceptu Pareto byly obsaženy v jeho knize z roku 1951 s názvem „Příručka kontroly kvality“.

Paretův distribuční vzorec

Vzorec pro výpočet Paretovy distribuce je následující:

F (x) = 1 - (k / x) α

Kde:

  • x - náhodná proměnná
  • k - dolní mez dat
  • α - tvarový parametr

V grafu je Paretovo rozdělení reprezentováno pomalu klesajícím ocasem, jak je znázorněno níže:

Pareto distribuční charrtZdroj: Wikipedia Commons

Graf je definován proměnnými α a x. Poskytuje dvě hlavní aplikace. Jednou z aplikací je modelování rozložení bohatství mezi jednotlivci v zemi. Graf ukazuje, do jaké míry vlastní velkou část bohatství v kterékoli zemi malé procento lidí žijících v této zemi.

Druhou aplikací je modelování distribuce městských populací, kde je velké procento populace soustředěno v městských centrech a nižší ve venkovských oblastech. Populace v městských centrech stále roste, zatímco venkovská populace stále klesá, protože mladší členové populace migrují do městských center.

Praktické aplikace distribuce Pareto

1. Řízení podniku

Jednou z aplikací Paretova konceptu je řízení podniku. Podnik může pozorovat, že 20% úsilí věnovaného konkrétní obchodní činnosti generuje 80% obchodních výsledků. Podnik může tento poměr použít k identifikaci nejdůležitějších segmentů, na které se může zaměřit, a tím zvýšit svoji efektivitu.

Například pokud marketing přispěl ke zvýšení obchodních výsledků, může podnik alokovat více času a zdrojů na marketingové aktivity 5 P marketingu 5 P marketingu - produkt, cena, propagace, místo a lidé - jsou klíčové marketingové prvky používané k umístění strategicky podnikání. 5 P pro zvýšení výnosů a zisků společnosti.

2. Výnosy společnosti

Pravidlo 80–20 Pareto lze použít také při hodnocení zdroje příjmů společnosti. Například když společnost zjistí, že 80% vykázaných ročních výnosů je výnosem hodnota veškerého prodeje zboží a služeb uznaného společností v daném období. Výnosy (označované také jako tržby nebo příjmy) tvoří začátek výkazu zisku a ztráty společnosti a jsou často považovány za „hlavní linii“ podniku. pochází od 20% současných zákazníků, může zaměřit svou pozornost na zvýšení spokojenosti zákazníků vlivných zákazníků.

Z tohoto pozorování může společnost také odvodit, že 80% stížností zákazníků pochází od 20% zákazníků, kteří tvoří většinu jejích transakcí. Také zaměření na řešení stížností 20% jejích zákazníků může zvýšit celkovou spokojenost zákazníků společnosti. Společnost by se měla zaměřit na udržení 20% svých vlivných zákazníků a na získávání nových zákazníků.

3. Hodnocení zaměstnanců

Společnost může také použít pravidlo 80–20 k vyhodnocení výkonu svých zaměstnanců. Společnost si může všimnout, že 80% její celkové produkce je přímým výsledkem asi 20% jejích zaměstnanců. Pomocí tohoto poměru se společnost může zaměřit na odměňování 20% nejproduktivnějších zaměstnanců jako způsob, jak je motivovat a povzbudit nižší skupinu zaměstnanců k tvrdší práci. Poměr produktivity by mohl společnosti také ukázat, že 80% problémů s lidskými zdroji je způsobeno 20% zaměstnanců společnosti.

Omezení distribuce Pareto

Zatímco pravidlo distribuce 80–20 Pareto platí pro mnoho oborů, nemusí to nutně znamenat, že vstup a výstup musí být rovny 100%. Například 20% zákazníků společnosti by mohlo přispět 70% tržeb společnosti. Poměr přináší celkem 90%. Ukazuje, že Paretův koncept je pouze pozorováním, které naznačuje, že by se společnost měla více než jiné zaměřit na určité vstupy.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Externalita Externalita Externalita je nákladem nebo přínosem ekonomické činnosti, kterou zažívá nezávislá třetí strana. Externí náklady nebo přínosy se neprojevují v konečných nákladech nebo výhodách zboží nebo služby. Ekonomové proto obecně považují externality za vážný problém, díky němuž jsou trhy neefektivní
  • Klíčové ukazatele výkonu (KPI) Klíčové ukazatele výkonu (KPI) Klíčové ukazatele výkonu (KPI) jsou metriky používané k pravidelnému sledování a hodnocení výkonu organizace směrem k dosažení konkrétních cílů. Používají se také k měření celkového výkonu společnosti
  • Normativní ekonomie Normativní ekonomie Normativní ekonomie je myšlenkový směr, který věří, že ekonomie jako předmět by měla předávat prohlášení o hodnotě, úsudky a názory na hospodářské politiky, prohlášení a projekty. Vyhodnocuje situace a výsledky ekonomického chování jako morálně dobré nebo špatné.
  • Udržitelnost Udržitelnost Udržitelnost je v zásadě schopnost zajistit potřeby současné generace s využitím dostupných zdrojů, aniž by to způsobilo budoucí generace

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found