Smlouva o kapitálovém swapu - definice, výhody, jak to funguje

Akciová swapová smlouva je derivátová smlouva mezi dvěma stranami, která zahrnuje výměnu jednoho proudu (části) akciových peněžních toků spojených s výkonem akcií nebo akciového indexu Dow Jones Industrial Average (DJIA) The Dow Jones Industrial Average (DJIA), také běžně označovaný jako „Dow Jones“ nebo jednoduše „Dow“, je jedním z nejpopulárnějších a široce uznávaných indexů akciového trhu s dalším tokem (částí) peněžních toků s pevným výnosem.

Smlouva o výměně kapitálu

U kapitálových swapových smluv jsou peněžní toky založeny na předem stanovené pomyslné částce. Na rozdíl od měnových swapů však kapitálové swapy neznamenají výměnu částek jistiny Platba jistiny Platba jistiny je platba k původní částce půjčky, která je dlužena. Jinými slovy, splátka jistiny je splátka provedená z půjčky, která snižuje zbývající částku splatné půjčky, místo aby se vztahovala na splácení úroků účtovaných z půjčky. . Výměna peněžních toků probíhá ve stanovených termínech.

Akciové swapové smlouvy nabízejí velkou míru flexibility; lze je přizpůsobit tak, aby vyhovovaly potřebám stran účastnících se swapové smlouvy. Akciové swapy v zásadě poskytují syntetickou expozici vůči akciím.

Výhody kapitálových swapových smluv

Akciové swapové smlouvy poskytují zúčastněným protistranám řadu výhod, včetně:

1. Vyhněte se transakčním nákladům

Jednou z nejběžnějších aplikací kontraktů na kapitálové swapy je vyhýbání se transakčním nákladům. Transakční náklady Transakční náklady jsou vzniklé náklady, které nehromadí žádný účastník transakce. Jsou to utopené náklady vyplývající z ekonomického obchodu na trhu. V ekonomii je teorie transakčních nákladů založena na předpokladu, že lidé jsou ovlivňováni konkurenčním vlastním zájmem. spojené s obchodem s akciemi. V mnoha jurisdikcích také kapitálové swapy poskytují zúčastněným stranám daňové výhody.

2. Zajištění proti negativním výnosům

Akciové swapové smlouvy lze použít k zajištění rizikových expozic. Deriváty se často používají k zajištění proti negativním výnosům z akcie, aniž by se vzdaly vlastnických práv k akciím. Například investor drží některé akcie, ale věří, že nedávné makroekonomické trendy v krátkodobém horizontu způsobí snížení ceny akcií, i když očekává, že akcie v dlouhodobém horizontu podstatně posílí. Mohl by tedy uzavřít swapovou dohodu, aby zmírnil možný negativní krátkodobý dopad na akcie, aniž by akcie prodal.

3. Získejte přístup k dalším cenným papírům

A konečně, akciové swapové smlouvy mohou umožnit investice do cenných papírů, které by jinak byly pro investora nedostupné. Replikací výnosů z akcií prostřednictvím kapitálového swapu může investor překonat určitá zákonná omezení, aniž by porušil zákon.

Podobně jako u jiných typů swapových kontraktů používají kapitálové swapy především finanční instituce, včetně investičních bank. Seznam nejlepších investičních bank Seznam 100 nejlepších investičních bank na světě seřazený podle abecedy. Nejlepší investiční banky na seznamu jsou Goldman Sachs, Morgan Stanley, BAML, JP Morgan, Blackstone, Rothschild, Scotiabank, RBC, UBS, Wells Fargo, Deutsche Bank, Citi, Macquarie, HSBC, ICBC, Credit Suisse, Bank of America Merril Lynch , zajišťovací fondy a půjčující instituce nebo velké korporace.

Příklad

Abychom pochopili fungování smluv o kapitálových swapech, zvažte následující příklad. Správce fondu A chce replikovat výnosy akcií společnosti ABC Corp., aniž by kupoval skutečné akcie společnosti.

Na druhou stranu si Investor B drží dlouhou pozici v akciích společnosti ABC Corp. Investor B věří, že cena akcií společnosti bude v krátkodobém horizontu volatilní, a proto chce zajistit potenciální riziko poklesu ceny akcií. Fond A a Investor B mohou mezi sebou vytvořit smlouvu o výměně akcií za účelem dosažení svých příslušných cílů. Swap bude zahrnovat výměnu budoucích toků peněžních toků.

Jedna část swapu bude vyplacena Fondem A Investorovi B a bude to tok pohyblivých plateb spojených s LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu, kterou si britské banky účtují jiné finanční instituce pro krátkodobou půjčku se splatností od jednoho dne do 12 měsíců v budoucnosti. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro index krátkodobých úrokových sazeb. Druhá swapová část bude vyplacena Investorem B do Fondu A a bude vycházet z budoucích celkových výnosů akcií společnosti ABC Corp. pro dané období.

Obě části se vypočítají pomocí pomyslné částky jistiny. V takovém případě se obě strany dohodnou na pomyslné částce jistiny ve výši 5 000 000 USD. Upozorňujeme, že Fond A a Investor B si nevymění částky jistiny na začátku smlouvy ani v den splatnosti.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Swap úvěrového selhání Swap úvěrového selhání Swap úvěrového selhání (CDS) je druh úvěrového derivátu, který poskytuje kupujícímu ochranu před selháním a dalšími riziky. Kupující CDS provádí pravidelné platby prodejci až do data splatnosti kreditu. V dohodě se prodávající zavazuje, že v případě prodlení emitenta dluhu zaplatí prodávající kupujícímu veškeré pojistné a úroky
  • Úrokový swap Úrokový swap Úrokový swap je derivátový kontrakt, jehož prostřednictvím se dvě protistrany dohodly na výměně jednoho proudu budoucích úrokových plateb za jiný
  • Riziko a návratnost Riziko a návratnost V investování jsou riziko a návratnost vysoce korelované. Zvýšená potenciální návratnost investic obvykle jde ruku v ruce se zvýšeným rizikem. Mezi různé typy rizik patří riziko specifické pro projekt, riziko specifické pro dané odvětví, riziko konkurence, mezinárodní riziko a tržní riziko.
  • Rozpětí swapu Rozpětí swapu Rozpětí swapu je rozdíl mezi swapovou sazbou (sazba fixní části swapu) a výnosem státního dluhopisu s podobnou splatností. Vzhledem k tomu, že státní dluhopisy (např. Cenné papíry amerického ministerstva financí) jsou považovány za bezrizikové cenné papíry, rozpětí swapů obvykle odrážejí úrovně rizika vnímané stranami zapojenými do dohody o swapu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found