Interní vs. externí finanční výkaznictví - přehled, jak fungují, použití

Interní a externí finanční výkaznictví má několik rozdílů, které si musí každá zúčastněná strana uvědomit. Interní finanční výkaznictví je obchodní praktika, která zahrnuje časté shromažďování finančních informací pro použití v organizaci. Dokumenty obsahují citlivé informace, jako jsou obchodní ukazatele, finanční výkonnost, výkonnostní ukazatele atd. Jsou určeny k prohlížení pouze jednotlivcům pracujícím ve společnosti.

Interní vs. externí finanční výkaznictví

Na druhé straně externí reporting zahrnuje přípravu finančních informací k distribuci stranám mimo organizaci. Na rozdíl od interních zpráv externí zprávy neobsahují citlivé informace o společnosti. Příjemci externích zpráv jsou potenciální investoři, věřitelé a věřitelé, kteří požadují, aby zprávy hodnotily finanční situaci společnosti. Mezi hlavní externí finanční zprávy patří výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků (rovněž označovaný jako výkaz peněžních toků) je jedním ze tří klíčových finančních výkazů, které vykazují vygenerované peníze a strávené během určitého časového období (např. měsíc, čtvrtletí nebo rok). Výkaz peněžních toků funguje jako most mezi výkazem zisku a ztráty a rozvahou.

Rychlé shrnutí

  • Interní finanční výkaznictví zahrnuje shromažďování finančních informací pro použití vedením při rozhodování.
  • Externí finanční výkaznictví zahrnuje shromažďování finančních informací určených k distribuci mezi akcionáře a potenciální investory.
  • Interní finanční zprávy jsou navrženy tak, aby je mohly prohlížet pouze jednotlivci v rámci organizace, zatímco k externím finančním zprávám má přístup kdokoli mimo organizaci.

Porozumění internímu finančnímu výkaznictví

Finanční zprávy připravené pro interní použití se liší od finančních zpráv, které jsou k dispozici veřejnosti. Obecně mají interní finanční zprávy tendenci být podrobnější, aby managementu poskytly dostatek informací, které mu pomohou v rozhodovacím procesu.

Vzhledem k tomu, že interní finanční zprávy nejsou veřejně k dispozici, není společnost povinna dodržovat obecně uznávané účetní zásady (GAAP) GAAP GAAP nebo obecně uznávané účetní zásady, je běžně uznávaným souborem pravidel a postupů určených k řízení podnikového účetnictví a financí hlášení. GAAP je komplexní soubor účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a při přípravě zpráv. Například při přípravě zprávy o prodeji za posledních šest měsíců může vedení požadovat, aby účetní zahrnul všechny transakce, jako jsou slevy, vrácení a další řádkové položky, které ovlivňují hodnotu čistého prodeje. Interní finanční zprávy obecně pokrývají různé subjekty, například prodej, marketing, lidské zdroje atd.

Použití interních finančních zpráv

1. Shromážděte informace o zaměstnancích

K poskytnutí informací o zaměstnancích lze použít interní finanční zprávy. Vedení může vyžadovat interní zprávy o zaměstnancích, které poskytují informace o výkonu zaměstnanců KPI pracovní síly Jak můžeme sledovat pracovní sílu? Vlády a ekonomové obvykle odkazují na tři hlavní klíčové ukazatele výkonu (KPI), které slouží k hodnocení síly pracovní síly v daném státě, provozní efektivnosti na úrovni oddělení, aktivit oznamovatelů atd. Vedení může zprávy použít k rozhodování o povýšení, nasazení, a propouštění.

Když finanční zprávy ukazují, že pokles produktivity konkrétního oddělení navzdory zvýšenému financování, může vedení použít interní zprávu k reorganizaci oddělení. Vedení může také použít hlášení zaměstnanců k podpoře whistleblowingových aktivit, kdy zaměstnanci hlásí aktivity, které porušují zásady společnosti.

2. Sledujte chování zákazníků a informace o úvěru

Společnost může také použít interní finanční zprávu ke sledování současných zákazníků a sledování toho, jak úvěrní zákazníci splácejí úvěr. Funguje to hlavně v podnicích, které nabízejí úvěrové podmínky pro prodejní transakce. Vedení pomocí této zprávy zjistí, jak dobře si klienti úvěru ctí své úvěrové podmínky.

Například maloobchodní společnost, která prodává zboží na úvěr, může požadovat, aby úvěrové oddělení připravilo zprávu o všech úvěrových zákaznících, podmínkách úvěru, výši již zaplaceného úvěru, výši nesplaceného úvěru, nedávném selhání atd. Pomozte vedení rozlišit mezi úvěrovými zákazníky, kteří splácejí úvěr včas, a úvěrovými zákazníky, kteří se zpožděním nebo splácením úvěrových plateb selhali.

Vedení pak může navázat kontakt se zákazníky, kteří neplnili své platby, nebo se rozhodnout, zda bude pokračovat v poskytování úvěru konkrétním zákazníkům nebo přeruší další úvěrové podmínky.

Porozumění externímu finančnímu výkaznictví

Externí finanční výkaznictví je obchodní praktika, která zahrnuje poskytování dobře zdokumentovaných zpráv potenciálním investorům a akcionářům. Zpráva obsahuje finanční informace o společnosti, které investoři vyžadují, aby učinili investiční rozhodnutí. Zprávy obvykle neobsahují citlivé informace o společnosti, protože přístup k těmto informacím není regulován.

Stávající zákony vyžadují, aby veřejné společnosti zveřejňovaly na konci každého rozpočtového roku úplnou sadu auditovaných finančních výkazů. Dělá se to za účelem splnění informačních požadavků různých zúčastněných stran, jako jsou investoři, analytici, regulační orgány atd., Jakož i plnění odpovědnosti organizace.

Ve Spojených státech jsou veřejně obchodované společnosti povinny předložit formulář 10-K 10-K Formulář 10-K je podrobná výroční zpráva, kterou je třeba předložit americké komisi pro cenné papíry (SEC). Podání poskytuje komplexní shrnutí výkonnosti společnosti za daný rok. Je podrobnější než výroční zpráva, která se každoročně zasílá akcionářům, a formulář 10-Q Formulář 10-Q Formulář 10-Q je zpráva - požadovaná Komisí pro cenné papíry (SEC) - kterou musí podávat čtvrtletně všechny veřejné společnosti. Forma je podobná formě 10-K; obvykle však obsahuje méně podrobností a zahrnuté finanční výkazy jsou obvykle neauditované. Každý čtvrtletí musí být každoročně podávány tři čtvrtletní formuláře 10-Q komisi pro cenné papíry. Tyto informace jsou veřejně dostupné investorům, kteří požadují nejnovější finanční informace o konkrétní společnosti kótované na veřejné burze cenných papírů.

Použití externích finančních zpráv

1. Poskytněte informace o finančním zdraví společnosti

Existují dva hlavní důvody, proč se připravují externí finanční zprávy. Prvním důvodem je poskytnout veřejnosti informace o finančním zdraví společnosti. Zákon stanoví, že veřejné společnosti musí každoročně zveřejňovat informace o svém finančním výkonu.

2. Porovnejte konkurenční entity

Veřejně obchodované společnosti získávají kapitál od veřejnosti, a proto mají povinnost informovat veřejnost o finančním zdraví a fungování společnosti. Veřejnost má zájem znát dosažený zisk nebo ztrátu během roku, hodnotu aktiv a pasiv, vyplacené dividendy atd. Finanční analytici také používají tyto informace k výpočtu poměrů a hodnocení finanční síly společnosti ve srovnání s jinými konkurenčními subjekty.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP odkazuje na dva účetní standardy a zásady, které země ve světě dodržují v souvislosti s finančním výkaznictvím. Více než 110 zemí se řídí Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS), což podporuje jednotnost při přípravě finančních výkazů.
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Druhy podání SEC Druhy podání SEC Americký SEC stanoví, že pro veřejně obchodované společnosti je povinné předkládat různé typy podání SEC, formuláře zahrnují 10-K, 10-Q, S-1, S-4, viz příklady. Pokud jste seriózní investor nebo finanční profesionál, znalost a schopnost interpretovat různé typy podání SEC vám pomůže při přijímání informovaných investičních rozhodnutí.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found