Poznámka s pohyblivou sazbou - přehled, definice a členění rizik

Poznámka s plovoucí sazbou (FRN) je dluhový nástroj, jehož kupónová sazba je vázána na referenční sazbu, jako je LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka pro London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu, kterou britské banky účtují jiným finančním institucím za krátkodobá půjčka se splatností od jednoho dne do 12 měsíců v budoucnosti. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby nebo americké pokladniční poukázky (T-Bills) Treasury Bills (nebo T-Bills v krátkosti) jsou krátkodobý finanční nástroj, který je vydáván americkou státní pokladnou se splatností období od několika dnů do 52 týdnů (jeden rok). Jsou považovány za nejbezpečnější investice, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států. hodnotit. Kuponová sazba u poznámky s pohyblivou sazbou je tedy variabilní. Obvykle se skládá z variabilní srovnávací sazby + fixního rozpětí.

Sazba se upravuje měsíčně nebo čtvrtletně ve vztahu k referenční hodnotě. Doba splatnosti FRN se liší, ale obvykle se pohybuje v rozmezí dvou až pěti let.

FRN jsou vydávány vládami i soukromými společnostmi a finančními institucemi. Dluhopisy se obvykle obchodují přes přepážku Over-the-Counter (OTC) přes přepážku (OTC) je obchodování s cennými papíry mezi dvěma protistranami prováděné mimo formální směny a bez dohledu burzovního regulátora. OTC obchodování se provádí na mimoburzovních trzích (decentralizované místo bez fyzického umístění) prostřednictvím dealerských sítí. .

Diagram poznámky s pohyblivou sazbou

Poznámka s pohyblivou sazbou vs. obyčejný vanilkový dluhopis

Investor si může zakoupit poznámku s pohyblivou sazbou, když očekává, že se v blízké budoucnosti zvýší referenční úroková sazba. V případě zvýšení kurzu nabízí FRN výhodu oproti obyčejným vanilkovým dluhopisům. Obyčejné ceny vanilkových dluhopisů nepřímo souvisí s jejich očekávaným výnosem z výnosů, jak je popsáno v kurzu Základy fixního příjmu.

Hodnota obyčejných vanilkových dluhopisů klesá, když úroková sazba Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. stoupá a delší doba trvání dluhopisu vede k větším ztrátám jeho hodnoty. Cena poznámky s pohyblivou sazbou však neklesá se zvyšováním úrokových sazeb. Úpravy sazby FRN mu pomáhají udržovat jeho hodnotu. Elegantní matematika za tímto konceptem je vysvětlena v kurzu Matematika pro podnikové finance.

Poznámka s pohyblivou sazbou

Další informace najdete v kurzu Finance Fixed Income Fundamentals

Rizika poznámky s pohyblivou sazbou

FRN, zejména ty vydané vládami, jsou obecně považovány za bezpečné investice. Potenciální investor do těchto dluhových cenných papírů by si však měl být vědom následujících rizik:

# 1 Úvěrové riziko

Poznámky s pohyblivou sazbou mohou být vystaveny úvěrovému riziku / riziku selhání. Jelikož vlády a soukromé subjekty mohou vydávat FRN, měl by investor pečlivě posoudit úvěruschopnost emitenta.

# 2 Úrokové riziko

Platby kupónů FRN jsou spojeny s referenční sazbou, takže těží ze zvýšení úrokové sazby. Nejsou však zcela zajištěni před úrokovým rizikem, protože existuje více srovnávacích úrokových sazeb a FRN je obvykle spojena pouze s jednou.

Související čtení

Finance nabízí certifikaci FMVA® Financial Modelingan & Valuation Analyst (FMVA) ™. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících zdrojích:

  • Cena dluhopisu Cena dluhopisu Cena dluhopisů je věda výpočtu emisní ceny dluhopisu na základě kupónu, nominální hodnoty, výnosu a doby do splatnosti. Ceny dluhopisů umožňují investorům
  • Kupónová sazba Kupónová sazba Kupónová sazba je částka ročního úrokového výnosu vyplaceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu.
  • Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba (EAR) je úroková sazba, která je upravena o složení za dané období. Jednoduše řečeno, efektivní
  • Obchodování s pevným výnosem Obchodování s pevným výnosem Obchodování s pevným výnosem zahrnuje investice do dluhopisů nebo jiných dluhových cenných papírů. Cenné papíry s pevným výnosem mají několik jedinečných atributů a faktorů

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found