Ukazatel obratu provozních aktiv - přehled, vzorec, jak interpretovat

Poměr obratu provozních aktiv, což je poměr efektivity, je variací poměru celkového obratu aktiv. Poměr obratu aktiv Poměr obratu aktiv, známý také jako poměr celkového obratu aktiv, měří účinnost, s jakou společnost využívá svá aktiva k prodeji. Společnost s vysokým poměrem obratu aktiv funguje efektivněji ve srovnání s konkurencí s nižším poměrem. a identifikuje, jak dobře společnost využívá svá provozní aktiva k vytváření výnosů.

Provozní aktiva jsou aktiva, která jsou nezbytná pro každodenní provoz podniku. Jinými slovy, provozní aktiva jsou aktiva využívaná v běžném procesu generování příjmu podniku.

Stručné shrnutí:

  • Poměr obratu provozních aktiv je poměr efektivity, který identifikuje možnosti generování výnosů provozních aktiv společnosti.
  • Příklady provozních aktiv zahrnují PP&E, hotovost, pohledávky, zásoby a pozemky.
  • Poměr obratu provozních aktiv se počítá jako prodej vydělený provozními aktivy.

Příklady provozních a neprovozních aktiv

Mezi příklady provozních aktiv patří:

  • Pozemky, budovy a zařízení (PPE) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucích výdajů
  • Hotovost
  • Pohledávky
  • Inventory Inventory Inventory is a current asset account found in the rozvahy, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru.
  • Patenty a licence (pokud jsou vyžadovány pro obchodní operace)
  • Pozemek (je-li využíván při provozování podniku)

Obecné pravidlo při určování, zda je aktivum provozním aktivem, si položíte otázku: „Pokud společnost toto aktivum nemá, bude moci pokračovat v každodenním provozu?“ Pokud je odpověď ne, pak je aktivum pravděpodobně provozní aktivum.

Mezi příklady neprovozních aktiv patří:

  • Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi.
  • Pohledávky z půjček
  • Volná půda (nevyužitá aktiva)
  • Omezená hotovost (hotovost, která není k dispozici pro okamžité obchodní použití)

Vzorec pro poměr obratu provozních aktiv

Ukazatel obratu provozních aktiv

Kde:

  • Odbyt odkazuje na celkový příjem vydělaný společností
  • Provozní aktiva, jak je definováno výše, jsou aktiva, která jsou nezbytná pro každodenní provoz podniku

Příklad

Jeff je kapitálový analytik a usiluje o stanovení efektivity využívání jejích aktiv společností. Částečná rozvaha společnosti je poskytována následovně:

Částečná rozvaha

Výkaz zisku a ztráty společnosti je dále poskytován následovně:

Výkaz zisku a ztráty

Jeff poznamenává, že rozvaha společnosti zahrnuje řádkovou položku pro neobsazenou půdu ve výši 230 000 USD. Rozhodne se použít variantu celkového obratu aktiv - obrat provozních aktiv k započtení neobsazené půdy, která se v současné době v provozu společnosti nepoužívá. Poměr vypočítá takto:

Poměr obratu provozních aktiv = (167 971 + 5 100 + 7 805 + 45 500) / 102 007 = 2.22

Proto pro každý dolar investovaný do jeho provozních aktiv je generován výnos 2,22 $.

Výklad

Poměr obratu provozních aktiv udává, jak efektivně společnost využívá svá provozní aktiva k vytváření výnosů. Je žádoucí vyšší poměr, protože ukazuje, že společnost lépe využívá svá provozní aktiva k vytváření výnosů.

I když se tak běžně nepoužívá jako poměr celkového obratu aktiv, používá se poměr obratu provozních aktiv, když společnost drží ve svých účetních knihách velká aktiva, která se netýkají jejích operací. Poměr vylučuje takové řádkové položky do výpočtu a poskytuje tak informace o tom, jak dobře jsou aktiva využívající výnosy využívána.

Je důležité si uvědomit, že neexistuje absolutní „ideální“ poměr obratu provozních aktiv. Poměr by měl být analyzován ve srovnání s průměrem konkurence nebo průměrem odvětví. Kromě toho srovnání poměru napříč průmyslovými odvětvími neposkytuje silný přehled, protože požadavky na provozní aktiva a možnosti generování výnosů se mezi průmyslovými odvětvími významně liší.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikačního programu Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) ™, jehož cílem je přeměnit kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Glosář finanční analýzy Poměry Glosář finanční analýzy Glosář pojmů a definic pojmů běžných poměrů finanční analýzy. Je důležité porozumět těmto důležitým pojmům.
  • Provozní návratnost aktiv (OROA) Provozní návratnost aktiv (OROA) Provozní návratnost aktiv (OROA), což je poměr efektivity nebo ziskovosti, je rozšířením tradičního poměru návratnosti aktiv. Provozní návratnost aktiv se používá k zobrazení provozního příjmu společnosti, který se generuje za dolar investovaný konkrétně do jejích aktiv, která se používají při každodenních obchodních operacích.
  • Poměrová analýza Poměrová analýza Poměrová analýza označuje analýzu různých finančních informací v účetních výkazech podniku. Používají je hlavně externí analytici k určení různých aspektů podnikání, jako je jeho ziskovost, likvidita a solventnost.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found