CFP vs CFA - finanční plánování vs. správa portfolia

Certified Financial Planner® (CFP) a Chartered Financial Analyst® (CFA) jsou dvě nejvíce mluvená označení v oblasti financí. Oba slouží různým zájmům a kandidáti nakonec budou vykonávat práci jiné povahy. Oba mohou znít podobně, ale ve skutečnosti slouží různým účelům (i když je zde určité překrývání). Pojďme diskutovat CFP vs CFA samostatně a hovořme o rozdílech.

Oblast podnikových financí Přehled podnikových financí Firemní finance se zabývají kapitálovou strukturou společnosti, včetně jejího financování a opatření, která vedení podniká ke zvýšení hodnoty, je široká a skládá se z mnoha kariérních cest. Pokud zvolíte správnou cestu a odstraníte překážky, abyste dosáhli svých cílů, není nedostatek příležitostí. Je důležité zvolit cestu, která je v souladu s vašimi cíli a zájmy, a tato příručka se vám v tom snaží pomoci, pokud jde o CFP vs CFA.

CFP vs CFA

CFP vs CFA - CFP

Finanční plánování pro jednotlivce

CFP je pro profesionály, kteří radí jednotlivcům při správě jejich osobního portfolia a plánování do budoucna. Certifikovaní finanční plánovači radí lidem v mnoha oblastech, jako je správa investic, plánování nemovitostí a důchodů, daňové plánování, osobní hotovostní toky a pojištění.

Někteří certifikovaní finanční plánovači mohou také vytvářet partnerství s lidmi, jako jsou právníci a daňoví odborníci.

Navštivte web CFP zde -> //www.fpsc.ca/

Požadavky a zkouška

Rada standardů CFP stanoví požadavky CFP. Chcete-li získat známku CFP, musíte mít bakalářský titul, mít alespoň tři roky zkušeností s finančním plánováním a absolvovat předepsaný kurz. V některých případech může být někdo osvobozen od účasti na kurzu. CFP zahrnuje pouze jednu zkoušku a lze ji absolvovat za jeden rok, pokud bude splněna při prvním pokusu.

Kurzy zahrnují:

  • Finanční plánování (prostředí a proces)
  • Daň z příjmu
  • Základy plánování pojištění
  • Analýza a plánování potřeb v důchodu
  • Investice
  • Základy plánování nemovitostí

CFP vs CFA - Kariéra

Práce CFP s klienty, zejména s investory jednotlivců. Úspěch závisí na tom, jak dobrý a loajální je seznam klientů - a to závisí na kvalitě služeb, které CFP poskytuje. Z tohoto důvodu není pro CFP stanoven žádný plat. Záleží na vztazích vytvořených plánovačem.

CFP vs CFA - CFA

Finanční analytici

Zkouška pro získání titulu CFA se zaměřuje na rozvoj profesionálů, kteří mohou provádět finanční analýzy a spravovat velké částky peněz. Označení, které otevírá příležitosti pro zaměstnání, na která je jinak obtížné se dostat, má velmi široký rozsah.

Program poskytuje silný základ pro investiční analýzu a správu portfolia. Někdy se to porovnává s magisterským studiem u různých nezletilých v tématech, jako jsou ekonomie, účetnictví a statistické koncepty.

Navštivte web institutu zde -> //www.cfainstitute.org/

Požadavky a zkouška

Charta udělená institutem CFA (se sídlem v USA) má silnou reputaci díky náročné sérii zkoušek. Uchazeči musí absolvovat rozsáhlé studium. Skládá se ze tří úrovní: kandidáti musí pro každou úroveň složit šesthodinovou zkoušku. Zkouška úrovně 1 se koná dvakrát ročně (červen a prosinec), zatímco u ostatních dvou úrovní se zkouška koná pouze jednou ročně - v červnu každého roku.

Zkouška na úrovni 1 se zaměřuje na investiční nástroje (kvantitativní metody, finanční výkaznictví a analýza atd.), Úroveň 2 zvyšuje zaměření na analýzu tříd aktiv (kapitálové investice, pevné výnosy, deriváty atd.). Zkouška úrovně 3 se více zaměřuje na správu portfolia a plánování bohatství. Všechny zkoušky sdílejí základní část týkající se etiky a profesionálních standardů.

Chcete-li získat charter, musí uchazeči splnit všechny tři podmínky: mít bakalářský titul, absolvovat všechny tři úrovně zkoušek a mít čtyři roky praxe v oblasti financí.

Kariérní cesty

Podle informačního přehledu institutu CFA Charterholders pracují především jako

  1. Manažeři portfolia
  2. Výzkumní analytici Analytik akciového výzkumu Analytik akciového výzkumu poskytuje výzkumné pokrytí veřejných společností a distribuuje tento průzkum klientům. Pokrýváme plat analytika, popis práce, vstupní body odvětví a možné kariérní cesty.
  3. Vedoucí pracovníci na úrovni
  4. Konzultanti
  5. Manažeři rizik

Další role, ve kterých můžete najít Charterholders, jsou analytici rizik, finanční analytici Popis pracovního místa finančního analytika Níže uvedený popis pracovního místa finančního analytika poskytuje typický příklad všech dovedností, vzdělání a zkušeností potřebných k získání pozice analytika v bance, instituci nebo společnost. Provádějte finanční prognózy, vykazování a sledování provozních metrik, analyzujte finanční data, vytvářejte finanční modely, poradce a obchodníky.

CFP vs CFA - překrývající se kariéry

Označení CFP může pomoci při získávání rolí, jako je finanční analytik, obchodování, spolupracovník v oblasti výzkumu akcií nebo finanční konzultant, obecně však má pro role v oblasti finančního plánování a finančního poradce velkou váhu.

Na druhé straně lze pověření CFA použít jak pro korporátní role (jako finanční analytik, obchodování, spolupracovník pro výzkum v oblasti kapitálu, investiční bankovnictví a soukromý kapitál), tak pro role osobního finančního plánování / poradce.

Obě označení nabízejí širokou škálu příležitostí. Některé příležitosti se překrývají, ale obecně jsou určeny pro různé cesty. Rozhodující je výběr podle zájmů a aspirací člověka.

Kariéra ve finančním modelování

Oba jsou skvělými možnostmi v životopisu pro kariéry, které vyžadují finanční modelování, ale ani jedna pověření vás neučí krok za krokem aplikovaný dovednosti, které potřebujete k provedení finančního modelování Co je to finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem předpovědi finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. v aplikaci Excel. Nejúčinnějším způsobem, jak se naučit dovednosti modelování, je zaměstnání v kariérách, jako je investiční bankovnictví Investiční bankovnictví Kariéra Průvodce investičním bankovnictvím - naplánujte si svoji kariéru IB. Dozvíte se o platech investičního bankovnictví, o tom, jak se najímat a co dělat po kariéře v IB. Divize investičního bankovnictví (IBD) pomáhá vládám, korporacím a institucím získávat kapitál a provádět fúze a akvizice (M&A). , akciový výzkum Analytik akciového výzkumu Analytik akciového výzkumu poskytuje výzkumné pokrytí veřejných společností a distribuuje tento výzkum klientům. Pokrýváme plat analytika, popis práce, vstupní body odvětví a možné kariérní cesty. nebo FP&A FP&A Analyst Staňte se analytikem FP&A ve společnosti. Načrtneme plat, dovednosti, osobnost a školení, které potřebujete pro FP&A pracovní místa a úspěšnou finanční kariéru. Analytici, manažeři a ředitelé FP&A jsou zodpovědní za poskytování výkonných manažerů potřebným potřebám analýz a informací.

Pokud ještě nejste v žádném z těchto zaměstnání, můžete se učit online prostřednictvím kurzů a certifikací finančního modelování Finance. Certifikace finančního modelování Certifikace finančního modelování - získejte certifikát jako analytik pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ® pro kariéru v investičním bankovnictví, FP&A,.

Níže je snímek obrazovky z jednoho z kurzů finančního modelování Finance.

finanční modelování

Porovnejte více označení

Níže je užitečná tabulka pro porovnání více označení.

CFA®CPA®CAIA®CFP®FRM®FMVA®
Počet úrovní312221
Náklady4 000 až 5 000 $1 000 až 3 000 $$3,000$2,000$1,500$497
Míra úspěšnosti zkoušky30-50%40-50%70%67%40-50%70%
Zaměření na obsahSpráva portfolia, investiceFinanční výkaznictví, auditSkutečná aktiva, alternativní investiceFinanční plánováníŘízení finančních rizikFinanční modelování, oceňování
Kariérní aplikaceVše zahrnujícíÚčetnictví a financeSpráva majetkuMaloobchod a správa majetkuŘízení rizikVše zahrnující
Doba studia (hodiny)300–350 za zkouškuLiší se200 za zkouškuLiší se200-300 za zkoušku120-200 celkem
Čas dokončení3-5 let2,5 - 5 let1-2 roky4 roky<1 rok<1 rok
Pracovní zkušenost4 roky1 rok1 rok3 roky2 rokyŽádný

Dodatečné zdroje

Toto byl průvodce CFP vs CFA. Pokud se chcete dozvědět další označení a kariérní cesty, podívejte se na tyto další finanční zdroje:

  • Koupit Side v / s Prodat Side Koupit Side vs Prodat Side Koupit Side vs Prodat Side. Buy Side označuje společnosti, které nakupují cenné papíry, a zahrnují investiční manažery, penzijní fondy a zajišťovací fondy. Prodávající strana
  • Bulge Bracket Investment Banks Bulge Bracket Investment Banks Bulge Bracket Investment Banks jsou nejlepší světové investiční banky. Seznam zahrnuje společnosti jako Goldman Sachs, Morgan Stanley, BAML a JP Morgan. Co je to Bulge Bracket Investment Bank a
  • Butikové investiční banky Butikové investiční banky Butikové investiční banky jsou menší firmy, které obvykle nenabízejí investiční bankovnictví s úplnými službami, ale nabízejí alespoň jednu finanční službu investičního bankovnictví. Butikové banky mají často pouze místní nebo regionální zastoupení, i když některé fungují globálně. Seznam butikových investičních bank
  • Stojí MBA za to? Stojí MBA za to? Pokud uvažujete o obchodní škole, na kterou se možná ptáte, stojí za to MBA ?. Odpověď (jako v každé třídě MBA) je: „záleží“. Kromě zátěže na MBA není téměř žádný důvod, abyste MBA neudělali, pokud to váš šéf platí. Mohou to použít jako páku proti vám a uzamknout vás, ale návratnost investic je neuvěřitelná, pokud je zdarma (samozřejmě).

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found