Regulační riziko - přehled, příklady a případová studie

Regulační riziko je riziko, že změna předpisů nebo legislativy ovlivní cenný papír, společnost Korporace Korporace je právnická osoba vytvořená jednotlivci, akcionáři nebo akcionáři za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. nebo průmysl. Společnosti musí dodržovat předpisy stanovené řídícími orgány, které dohlížejí na jejich odvětví. Jakákoli změna v předpisech proto může způsobit vlnící se efekt v celém odvětví.

Předpisy mohou zvýšit provozní náklady, zavést právní a správní překážky a někdy dokonce omezit společnost v podnikání.

Regulační riziko

Regulační riziko vyplývající z regulačních změn

Vládní a regulační orgány často vydávají nové předpisy nebo aktualizují staré. Zde je několik příkladů regulačních změn, které mohou ovlivnit společnosti nebo průmyslová odvětví:

1. Tarify a obchodní politika Obchodní bariéry Obchodní bariéry jsou zákonná opatření zavedená především k ochraně domácí ekonomiky národa. Obvykle snižují množství zboží a služeb, které lze importovat. Tyto obchodní překážky mají podobu cel nebo daní a

Změny zásad mezinárodního obchodu mohou mít dopad na společnosti, které pravidelně vyvážejí a dovážejí zboží. Ovlivňují také investory, kteří se zabývají přímými zahraničními investicemi.

Například podnikání v Číně je často omezeno obchodní politikou. Západní podniky mohou v Číně působit pouze prostřednictvím partnerství General Partnership General Partnership (GP) je dohoda mezi partnery o založení a společném podnikání. Jedná se o jeden z nejběžnějších právních subjektů k založení firmy. Všichni partneři v obecném partnerství jsou odpovědní za podnikání a za obchodní dluhy podléhají neomezené odpovědnosti. a společné podniky Joint Venture (JV) Joint venture (JV) je komerční podnik, ve kterém dvě nebo více organizací spojí své zdroje, aby získaly taktickou a strategickou výhodu na trhu. Společnosti často vstupují do společného podniku, aby prováděly konkrétní projekty. Společným podnikem může být nový projekt nebo nové hlavní podnikání.

Investice do čínských akcií Kmenové akcie Kmenové akcie jsou typem cenného papíru, který představuje vlastnictví vlastního kapitálu ve společnosti. Existují i ​​další pojmy - například kmenová akcie, kmenová akcie nebo hlasovací akcie -, které jsou ekvivalentem kmenových akcií. je také omezen. Zahraničním investorům bylo historicky povoleno investovat pouze do „akcií B“, které jsou označeny v USD. „Akcie A“, které jsou označeny v RMB, byly obvykle omezeny na domácí investory. To bylo změněno oznámením, které bylo učiněno v červenci 2018.

V červenci 2018 Čína oznámila záměr umožnit zahraničním individuálním investorům přístup k akciím A prostřednictvím domácích makléřských společností. V tomto případě byla regulační změna prospěšná pro jednotlivé investory.

2. Reforma daňové politiky

Reformy daňové politiky mohou ovlivnit spodní řádek Čistý zisk Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. pro podniky i individuální investory. Jakákoli změna zákona o dani z příjmu má přímý dopad na příjmy příslušných stran a může představovat nová regulační rizika.

3. Zákony o minimální mzdě

Zvýšení minimální mzdy může být kritickým zdrojem regulačních rizik, protože má podstatný dopad na podniky, zejména pokud si najímají velké množství pracovníků s nízkou kvalifikací. Zejména malé podniky trpí většími ztrátami kvůli své neschopnosti získat přístup k úsporám z rozsahu. -jednotka fixní náklady a vyrobené množství. Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce.

4. Povinná dovolená a dny nemoci

Podobně jako v předchozích příkladech ovlivňují změny nařízené dovolené nebo dnů nemoci výsledek hospodaření společnosti, protože jsou povinny poskytnout zaměstnancům více volna.

Lze však tvrdit opak. Tím, že zaměstnancům umožníte mít více dní dovolené, budou méně vyhořelí a produktivnější během dnů v kanceláři. Problémy spojené se stresem lze také zmírnit více dny dovolené.

Tím, že zaměstnancům umožníme více nemocných, se může také zvýšit produktivita kanceláře, protože zaměstnanci udržují nemoci mimo kancelář. Účinky tohoto tématu jsou neustále studovány.

Jak vidíte, mnoho výše uvedených příkladů může představovat regulační rizika, která mohou přímo ovlivnit hospodářský výsledek společnosti. V některých případech není účinek snadno pozorovatelný, například u povinné dovolené a dnů nemoci. Někdy mohou regulatorní změny prospět investorům nebo společnostem.

Společnosti mohou být penalizovány, pokud nebudou dodržovat regulační změny. Je důležité, aby podniky věnovaly pozornost regulatorním rizikům a řídily je zajištěním souladu a diverzifikace Diverzifikace Diverzifikace je technika alokace zdrojů portfolia nebo kapitálu na různé investice. Cílem diverzifikace je zmírnění ztrát v jejích provozních strategiích.

Například v případě diverzifikace se společnost může chránit před změnami obchodní politiky s kteroukoli konkrétní zemí diverzifikací svého trhu do více zemí.

Finanční nařízení

Finanční instituce často podléhají předpisům, pokud jde o zveřejňování informací, investiční strategie a požadavky na likviditu.

Například alternativním pravidlem uptick bylo pravidlo přijaté Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) v USA v roce 2010 v úsilí o zachování stability a důvěry na trhu. Pravidlo zajišťuje, že krátký prodejní příkaz musí být zadán na upticku (kde je cena cenného papíru vyšší než jeho dříve obchodovaná cena). Vyvolává se, když cena akcie za jeden den poklesne o více než 10% a výrazně ovlivní způsob investování investorů, kteří zaujímají krátké pozice.

Regulační riziko je důležitým hlediskem strategie, která je zahrnuta v kurzu Finance & Corporate Strategy!

Případová studie - příklad regulatorního rizika

Kanadský dřevařský průmysl neustále čelí výzvám s regulatorními riziky. Zde se podíváme na případ, jak byla společnost Canfor Corporation ovlivněna regulačními změnami a jak je překonala.

Níže je výňatek z výroční zprávy společnosti Canfor Corporation (TSX: CFP) za rok 2017, která označuje vyšší náklady na právní zastoupení v důsledku vypršení platnosti smlouvy Softwood Lumber Agreement (SLA). Toto je příklad společnosti a odvětví, které trpí regulačními riziky.

Příklad regulačního rizika Canfor Corporation

Obrázek pochází z výroční zprávy společnosti Canfor Corporation za rok 2017.

Naučte se číst finanční výkazy na kurzu Finančních čtení finančních výkazů!

Spor o dřevo z měkkého dřeva

Dohoda o dřevu z měkkého dřeva byla dohodou mezi Kanadou a Spojenými státy americkými. Tato dohoda byla zavedena v rámci úsilí o urovnání dlouhotrvajícího sporu o dřevo z měkkého dřeva.

Jádrem sporu o měkké dřevo je to, že Spojené státy tvrdí, že kanadské dřevo je nespravedlivě dotováno provinčními a federálními vládami. USA tvrdí, že tato subvence umožňuje kanadským vývozcům překonat tržní ceny v USA. Výsledkem je, že americký dřevařský průmysl často žádal americké ministerstvo obchodu o uložení vyrovnávacích a antidumpingových cel na kanadský dovoz řeziva.

Dohoda z měkkého dřeva z let 1996-2003

Dohoda o dřevu z měkkého dřeva byla poprvé zavedena jako pětiletá obchodní dohoda v roce 1996, která je naplánována na konec dubna 2001. Nebylo možné dosáhnout shody ohledně prodloužení nebo obnovení dohody. V dubnu 2002 americké prohlášení o shodě oznámilo vyrovnávací a antidumpingová cla. Výsledkem toho bylo hromadné propouštění 15 000 britských kolumbijských pracovníků do února 2003. Z této události je zřejmé, že změny v obchodní politice mají rozsáhlé účinky na společnosti a průmyslová odvětví.

Smlouva z roku 2006–2015 z řeziva

Další vydání dohody o dřevu z měkkého dřeva přišlo v roce 2006. USA souhlasily se zrušením vyrovnávacích a antidumpingových cel, pokud ceny dřeva zůstanou nad stanoveným rozsahem. Platnost dohody vypršela v říjnu 2015 a nebyla obnovena ani nahrazena. V listopadu 2016 zahájilo americké prohlášení o shodě vyrovnávací a antidumpingové šetření a společnost Canfor Corporation označilo za povinného respondenta.

Dopad vypršení platnosti

Jak ukazuje výše uvedený výňatek z výroční zprávy společnosti Canfor Corporation za rok 2017, má vypršení platnosti dohody Softwood Lumber Agreement přímý materiální dopad na hospodářský výsledek společnosti. Canforu vznikly v roce 2017 značné náklady na právní zastoupení ve srovnání s rokem 2016, jak je vidět v řádku „Nepřiřazené a jiné“ tohoto prohlášení.

Účinek vypršení platnosti lze dále pozorovat v historii cen akcií společností v lesnickém průmyslu. Níže je uvedena pětiletá historie cen akcií (od září 2018) společností West Fraser Timber (TSX: WFT) a Canfor Corporation (TSX: CFP), dvou největších dřevařských společností v Kanadě.

Regulační riziko - Historie cen akcií společnosti West Fraser Timber a Canfor Corporation

Obrázek pochází z oficiálního webu Toronto Stock Exchange.

Velký pokles zaznamenaný v období 2015--2016 lze připsat třem faktorům:

1. Platnost dohody o řezivu z měkkého dřeva

Vypršení platnosti této dohody způsobilo nejistotu ohledně dřevařské smlouvy. Je pravděpodobné, že americké prohlášení o shodě uloží vyrovnávací a antidumpingová cla. Hlavním problémem bylo, zda lze dodatečné náklady vyplývající z cel přenést na spotřebitele. Pokud poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a poptávané množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. byl dostatečně silný, náklady mohly být přeneseny s růstem cen. Pokud ne, mohly tyto náklady způsobit, že část kanadské produkce se stala nerentabilní.

2. Extrémní povětrnostní podmínky

Období extrémně chladného počasí ovlivnilo dřevařský průmysl jako celek. Chladné podmínky snížily provozní dny a snížily produkci. Chladné počasí také zvýšilo náklady, jako je zemní plyn a náklady na údržbu, a ovlivnilo přepravu kulatiny.

3. Napadení broukem horským

Napadení broukem horským (MPB) trápilo západokanadský dřevařský průmysl více než deset let. Napadení poškodilo borovice, což snížilo produkci a snížilo kvalitu produktů. Účinek zamoření na dodávky dřeva navíc způsobil také regulační změny v sazbě přípustného ročního řezu (AAC). Míra AAC určuje povolenou rychlost těžby, aby byla zajištěna udržitelná těžba v Kanadě. Výše uvedené faktory snížily nabídku a způsobily uzavření pily Canfor’s Quesnel.

Zde je zřejmé, že regulační riziko a s ním spojené nejistoty byly velkým faktorem poklesu cen pozorovaného mezi lety 2015 a 2016. Obě společnosti čelily riziku v podobě potenciálních cel a ročního snížení přípustného snížení sazby.

Zmírnění

Aby se zmírnilo regulační riziko, které představuje snížení sazeb AAC a zamoření MPB, získala společnost Canfor Corporation další pily a práva na těžbu. Byli v oblastech nedotčených napadením MPB nebo v oblastech, kde došlo ke zvýšení jejich sazeb AAC. Společnost Canfor také uzavřela svou pila Quesnel, která se stala nerentabilní kvůli omezené dodávce dřeva. Společnost Canfor dále pokračovala v získávání a provozování pil na území Spojených států, kde dodávky dřeva nejsou ovlivňovány problémy MPB.

Akvizice amerických pil lze také považovat za diverzifikační strategii proti vypršení platnosti dohody o dřevu Softwood. Tím, že Canfor vlastní více pil na území Spojených států, zmírňuje některé dopady cel, které jim mohou být uloženy.

Následky

Silné oživení cen se projeví v následujících letech po skončení platnosti. To je do značné míry způsobeno vysokou poptávkou po kanadském řezivu z amerického trhu s bydlením. Tato poptávka umožnila kanadským dřevařským firmám přenést dodatečné náklady z vyrovnávacích a antidumpingových cel uložených na ně ve formě vyšších cen.

To ukazuje, že změny regulace mají různé výsledky, které mohou poškodit nebo zvýhodnit firmy a jejich odpovídající cenné papíry.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce regulatorními riziky. Corporate Finance Institute nabízí řadu kurzů a zdrojů, které vám pomohou rozšířit vaše znalosti a podpořit vaši kariéru! Podívejte se na ně níže:

  • Firemní a obchodní strategie
  • Rozpočtování a prognózy
  • Obecně přijímané účetní zásady (GAAP) GAAP GAAP nebo Obecně přijímané účetní zásady jsou běžně uznávaným souborem pravidel a postupů určených k řízení podnikového účetnictví a finančního výkaznictví. GAAP je komplexní soubor účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a
  • Přímé zahraniční investice (FDI) Přímé zahraniční investice (FDI) Přímé zahraniční investice (FDI) jsou investice od strany v jedné zemi do podniku nebo korporace v jiné zemi s úmyslem dosáhnout trvalého podílu. Trvalý úrok odlišuje PZI od zahraničních portfoliových investic, kde investoři pasivně drží cenné papíry ze zahraničí.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found