Schéma Ponzi - přehled, jak to funguje, jak se chránit

Schéma Ponzi je považováno za podvodný investiční program. Zahrnuje použití plateb shromážděných od nových investorů k výplatě dřívějších investorů. Organizátoři Ponziho schémat obvykle slibují, že peníze, které nasbírají, investují do generování nadpřirozených zisků s malým až žádným rizikem.

Ponziho schéma

Ve skutečném smyslu však podvodníci skutečně neplánují peníze investovat. Jejich záměrem je vyplatit nejdříve investory, aby systém vypadal věrohodně. Schéma Ponzi jako takové vyžaduje neustálý přísun finančních prostředků, aby se udržel. Když organizátoři již nemohou přijímat více členů, nebo když se velká část stávajících investorů rozhodne vyplatit peníze, program se rozpadne.

Rozdělení Ponziho schémat

Ponziho schéma je jednoduše druh investičního podvodu, kdy se investorům slibují značné výnosy. Společnosti, které se účastní Ponziho schémat, zaměřují veškerou svou pozornost na lákání nových klientů. Jakmile investují noví účastníci, peníze se shromáždí a použijí se na výplatu původním investorům jako „výnosy“.

Ponziho schéma však není stejné jako pyramidové schéma. Díky Ponziho schématu se investoři domnívají, že ze svých investic vydělávají. Naproti tomu si účastníci pyramidového schématu uvědomují, že jediným způsobem, jak mohou vydělat, je nábor více lidí do tohoto schématu. Ponziho schémata jsou do značné míry investiční triky.

Červené vlajky Ponziho schémat

Většina Ponziho schémat přichází s některými běžnými atributy, jako například:

1. Slib vysokých výnosů s minimálním rizikem

V reálném světě nese každá investice, kterou člověk provede, určitý stupeň rizika. Ve skutečnosti investice, které nabízejí vysokou návratnost, obvykle přinášejí větší riziko. Pokud tedy někdo nabízí investici s vysokými výnosy a malými riziky, je pravděpodobné, že to bude příliš dobrý obchod. Je pravděpodobné, že investor neuvidí žádné výnosy.

2. Příliš konzistentní výnosy

Investice neustále prožívají fluktuace. Například pokud někdo investuje do akcií dané společnosti, jsou chvíle, kdy se cena akcií zvýší, a jindy se sníží. To znamená, že investoři by měli být vždy skeptičtí vůči investicím, které trvale generují vysoké výnosy bez ohledu na kolísavé podmínky na trhu.

3. Neregistrované investice

Než se pustíte do investování do systému, je důležité potvrdit, zda je investiční společnost registrována u Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) je nezávislá agentura Federální vláda USA, která odpovídá za implementaci federálních zákonů o cenných papírech a za navrhování pravidel pro cenné papíry. Je také odpovědný za údržbu odvětví cenných papírů a burz cenných papírů a opcí nebo státní regulační orgány. Pokud je zaregistrován, může investor získat přístup k informacím o společnosti a určit, zda je legitimní.

4. Nelicencovaní prodejci

Podle federálních a státních zákonů by člověk měl mít zvláštní licenci nebo být registrován u regulačního orgánu. Většina Ponziho schémat se zabývá nelicencovanými jednotlivci a společnostmi.

5. Tajemné, propracované strategie

Je třeba se vyhnout investicím, které se skládají z postupů, které jsou příliš složité na to, aby jim bylo možné porozumět.

Historie Ponziho schématu

Tento systém dostal své jméno od jednoho Charlese Ponziho, podvodníka, který v roce 1919 podvedl tisíce investorů.

Ponzi slíbil 50% návratnost do tří měsíců ze zisků získaných z mezinárodních kupónů. V průběhu dne poštovní služba nabízela mezinárodní kupóny s odpověďmi, které odesílateli umožnily předkupní poštovné a začlenit jej do své korespondence. Příjemce by poté na své domovské poště vyměnil kupón za prioritní leteckou poštovní známku.

Vzhledem k výkyvům cen poštovného nebylo neobvyklé zjistit, že známky byly v jedné zemi dražší než jiné. Ponzi viděl v praxi příležitost a rozhodl se najmout agenty, aby jeho jménem koupili levné mezinárodní odpovědní kupóny, a poslat mu je. Vyměnil kupóny za známky, které byly dražší než to, za co byl kupón původně zakoupen. Známky se poté prodávaly za vyšší cenu, aby se dosáhlo zisku. Tento typ obchodu se nazývá arbitráž a není nezákonný.

V určitém okamžiku se však Ponzi stal chamtivým. V rámci společnosti pro obchodování s cennými papíry vyzval lidi, aby do společnosti investovali, slibující 50% návratnost do 45 dnů a 100% do 90 dnů. Vzhledem k jeho úspěchu v systému poštovních známek nikdo nepochyboval o jeho záměrech. Ponzi bohužel nikdy neinvestoval peníze, pouze je zaoral zpět do schématu vyplácením některých investorů. Tento režim trval až do roku 1920, kdy byla vyšetřována společnost pro obchodování s cennými papíry.

Jak se chránit před Ponziho schématy

Stejně jako investor zkoumá společnost, jejíž akcie se chystá koupit, měl by jednotlivec vyšetřit každého, kdo mu pomáhá se správou jeho financí. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je kontaktovat SEC a zeptat se, zda jejich účetní Účetní Účetní hraje velmi zásadní roli v organizaci, bez ohledu na to, zda se jedná o nadnárodní společnost nebo malou domácí společnost. Příliv a odliv peněz společnosti pečlivě sleduje účetní, který také zajišťuje, aby všechny finanční transakce byly legální, správné v současné době provádějí otevřená vyšetřování (nebo vyšetřují předchozí případy podvodu).

Před investováním do jakéhokoli systému byste také měli požádat o finanční záznamy společnosti, abyste ověřili, zda jsou legitimní.

Klíčové jídlo

Ponziho schéma je prostě nelegální investice. Pojmenovaný podle Charlese Ponziho, který byl ve 20. letech podvodníkem, slibuje konzistentní a vysoké výnosy, přesto však údajně s velmi malým rizikem. Ačkoli takový systém může krátkodobě fungovat, nakonec mu dojde peníze. Investoři by proto měli být vždy skeptičtí ohledně investic, které zní příliš dobře, než aby to byla pravda.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Peněžní krádež Peněžní krádež Peněžní krádež odkazuje na krádež hotovosti, která již byla za určité období zaznamenána v účetních knihách. Tento podvod je spáchán
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Ohrožení nezávislosti auditora Ohrožení nezávislosti auditora V auditorské profesi existuje pět hlavních hrozeb, které mohou ohrozit nezávislost auditora. Pokud je auditor vystaven určité hrozbě, měl by buď vyvinout opatření k omezení hrozby na přijatelnou úroveň, nebo odstoupit od zakázky.
  • Nejlepší účetní skandály Nejlepší účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetním skandálům v historii. V důsledku těchto finančních katastrof byly ztraceny miliardy dolarů. V tomhle

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found