Teorie segmentovaných trhů - přehled, historie a aplikace

Teorie segmentovaných trhů uvádí, že trh s dluhopisy Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. je „segmentovaný“ na základě termínové struktury dluhopisů a že „segmentované“ trhy fungují víceméně nezávisle. Podle teorie segmentovaných trhů je návratnost nabízená dluhopisem se specifickou strukturou termínů určena pouze nabídkou a poptávkou Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na efektivních trzích je dodávané množství zboží a množství požadovaného tohoto zboží se navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. pro tento dluhopis a nezávisle na výnosu nabízeném dluhopisy s různými termínovými strukturami.

Teorie segmentovaných trhů

Historie teorie segmentovaných trhů

Teorii segmentovaných trhů představil americký ekonom John Mathew Culbertson (1921-2001) ve své práci z roku 1957 s názvem „Termínová struktura úrokových sazeb“. Ve svém příspěvku Culbertson argumentoval proti modelu termínové struktury založenému na očekáváních Irvinga Fishera a vyvinul vlastní teorii cen cenných papírů s pevným výnosem na trhu.

Co je to Struktura termínů?

Termínová struktura, známá také jako výnosová křivka Výnosová křivka Výnosová křivka je grafické znázornění úrokových sazeb dluhu pro celou řadu splatností. Ukazuje výnos, který investor očekává, pokud získá peníze na dané časové období. Graf zobrazuje výnos dluhopisu na svislé ose a čas do splatnosti na vodorovné ose. když je graficky znázorněn, je to vztah mezi úrokovou sazbou zaplacenou aktivem (obvykle vládními dluhopisy 10-letá US Treasury Note 10-letá US Treasury Note je dluhový závazek, který je vydáván ministerstvem financí vlády USA a je se splatností 10 let. Držiteli vyplácí úrok každých šest měsíců s pevnou úrokovou sazbou, která je stanovena při počátečním vydání.) a dobou splatnosti. Úroková sazba se měří na svislé ose a čas do splatnosti se měří na vodorovné ose.

Úrokové sazby a doba do splatnosti obvykle korelují pozitivně. Korelace Korelace je statistickým měřítkem vztahu mezi dvěma proměnnými. Míra se nejlépe používá v proměnných, které mezi sebou prokazují lineární vztah. Přizpůsobení dat lze vizuálně znázornit bodovým grafem. . Úrokové sazby proto rostou s prodloužením doby do splatnosti. Výsledkem je pozitivní pojmová struktura. Výnosová křivka je často považována za míru důvěryhodnosti trhu s dluhopisy v ekonomiku.

Struktura termínů

Finance má komplexní kurz pokrývající všechny základy pro cenné papíry s pevným výnosem. Podívejte se nyní na náš kurz Základy fixního příjmu!

Rozebrat teorii segmentovaných trhů

Teorie segmentovaných trhů uvádí, že trh dluhopisů je plný heterogenních agentů s různými potřebami příjmů. Proto různí agenti na trhu dluhopisů investují do různých částí termínové struktury na základě svých potřeb příjmů.

Banky mají tendenci se podílet hlavně na nákupu a prodeji krátkodobých dluhopisů (je to hlavně díky moderní bankovní praxi částečných rezerv. Frakční bankovnictví Frakční bankovnictví je bankovní systém, který vyžaduje, aby banky držely pouze část peněz uložených u nich jako rezervy. Rezervy jsou drženy jako zůstatky na účtu banky v centrální bance nebo jako měna v bance.) zatímco penzijní fondy mají tendenci se hlavně podílet na nákupu a prodeji dlouhodobých dluhopisů (je to hlavně díky stabilní příjmové požadavky penzijních fondů).

Podle hypotézy očekávání Teorie místních očekávání Ve financích a ekonomii je teorie místních očekávání teorie, která naznačuje, že výnosy dluhopisů s různými splatnostmi by měly být v krátkodobém investičním horizontu stejné. Teorie místních očekávání je v zásadě jednou z variací teorie čistých očekávání, návratnosti jakýchkoli dlouhodobých definic dluhopisů s pevným výnosem s pevným příjmem, definic pro nejběžnější podmínky dluhopisů a pevných výnosů. Anuita, věčnost, kupónová sazba, kovariance, aktuální výnos, nominální hodnota, výnos do splatnosti. zajištění atd. se musí rovnat očekávanému výnosu ze sledu krátkodobých cenných papírů s pevným výnosem. Proto lze jakékoli dlouhodobé cenné papíry s pevným výnosem znovu vytvořit pomocí posloupnosti krátkodobých cenných papírů s pevným výnosem.

Teorie segmentovaných trhů však také říká, že dlouhodobé cenné papíry s pevným výnosem a krátkodobé cenné papíry s pevným výnosem se zásadně liší a neměly by být zařazeny do stejné třídy aktiv. Držitelé dlouhodobých dluhopisů se obecně musí obávat mnohem více věcí než držitelé krátkodobých dluhopisů.

Například držitelé 10letých státních dluhopisů v USA si musí dělat starosti s inflací v příštích 10 obdobích a úrokovými sazbami v příštích 10 obdobích, zatímco držitelé 1letých vládních dluhopisů v USA si musí dělat starosti pouze s inflací v příštím období a úroková sazba na další období.

Proto je 10letý vládní dluhopis USA velmi odlišným nástrojem s pevným výnosem od 1letého vládního dluhopisu USA a 10letý vládní dluhopis USA nelze znovu vytvořit pomocí posloupnosti deseti 1letých státních dluhopisů USA.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Základy s pevným příjmem
  • Cena dluhopisu Cena dluhopisu Cena dluhopisů je věda výpočtu emisní ceny dluhopisu na základě kupónu, nominální hodnoty, výnosu a doby do splatnosti. Ceny dluhopisů umožňují investorům
  • Kupónová sazba Kupónová sazba Kupónová sazba je částka ročního úrokového výnosu vyplaceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu.
  • Trhy s dluhovým kapitálem (DCM) Skupiny s dluhovým kapitálovým trhem (DCM) Skupiny s dluhovým kapitálovým trhem (DCM) jsou odpovědné za poskytování poradenství přímo emitentům společností při zvyšování dluhu při akvizicích, refinancování stávajícího dluhu nebo restrukturalizaci stávajícího dluhu. Tyto týmy pracují v rychle se měnícím prostředí a úzce spolupracují s poradenským partnerem

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found