Špinavá cena - přehled, jak vypočítat, příklad

Špinavá cena je, když cena dluhopisu zahrnuje úrok, který se nahromadil od poslední výplaty kupónu.

Špinavá cena

Když investoři kupují cenné papíry s pevným výnosem, jako jsou dluhopisy Dluhopisy vs. akcie Pro potenciální investory a mnoho dalších je důležité rozlišovat mezi dluhopisy a akciemi. Dvě z nejběžnějších tříd aktiv pro investice jsou, očekávají, že obdrží kupónové platby na základě pevného plánu. Cena dluhopisu však závisí na současné hodnotě budoucích výplat kupónů. Pokud dluhopis není zakoupen v den výplaty kupónu, cena dluhopisu pravděpodobně zahrnuje úrok, který se od té doby nabyl.

Kupující proto přijde o jednu platbu kupónu a prodejce nashromáždí nashromážděný úrok - to by byla špinavá cena. To kontrastuje s čistou cenou, která vylučuje jakýkoli nahromaděný úrok.

souhrn

  • Špinavá cena je, když cena dluhopisu zahrnuje úrok, který se nahromadil od poslední výplaty kupónu.
  • Je to považováno za „špinavé“, protože nashromážděný úrok, který byl zahrnut v ceně dluhopisu, jde prodejci.
  • Chcete-li vypočítat špinavou cenu, sečtěte čistou cenu a naběhlý úrok.

Porozumění špinavé ceně

Abychom pochopili špinavou cenu, je důležité nejprve pochopit, jak dluhopisy fungují. Stejně jako ostatní aktiva s pevným výnosem poskytují dluhopisy držiteli dluhopisů výplatu kupónu ve stanoveném harmonogramu. Kupónové platby mohou probíhat měsíčně, čtvrtletně nebo ročně. Většina dluhopisů však provádí výplaty kupónů na pololetní bázi (každých šest měsíců).

Cena dluhopisu je založena na současné hodnotě jeho budoucích peněžních toků. Jakmile bude provedena platba kupónem, nebudou do příští platby žádné další platby. Úrok, který narůstá mezi jednotlivými daty platby, se označuje jako naběhlý úrok Naběhlý úrok Naběhlý úrok odkazuje na část úroku, ke které došlo, ale dlužník nebo věřitel platbu ještě neprovedl ani nepřijal. . V den platby se nashromážděný úrok znovu nastaví zpět na nulu.

Pokud se investor rozhodne koupit dluhopis po datu výplaty, neobdrží žádné výplaty kupónů do příštího data výplaty. Prodejce dluhopisů však může cenu dluhopisu ocenit tak, aby zahrnoval jakýkoli naběhlý úrok až do data prodeje - je to známé jako špinavá cena.

Cena se označuje jako „špinavá“, protože kupující platí za cenu dluhopisu a naběhlý úrok, ale až do příštího data platby nedostane žádné platby kupónem. Nahromaděný úrok, který byl zahrnut do ceny dluhopisu, tedy jde prodejci.

Jak vypočítat ceny

V USA je typické poskytovat čisté ceny dluhopisů vyloučením jakéhokoli nahromaděného úroku. Po dokončení (vypořádání) nákupu se naběhlý úrok přidá zpět k čisté ceně, aby odrážela skutečnou tržní hodnotu dluhopisu.

Špinavá cena

Výpočet špinavé ceny je poměrně jednoduchý, k čisté ceně jednoduše musíme přidat nahromaděný úrok.

Vzorec je následující:

Špinavá cena = čistá cena + nashromážděný úrok

Čistá cena

Pokud chceme najít čistou cenu, jednoduše oddělíme účinek nashromážděného úroku od špinavé ceny.

Vzorec by vypadal takto:

Čistá cena = Špinavá cena - nahromaděný úrok

Obě ceny

K výpočtu obou cen bychom potřebovali také vzorec pro nashromážděný úrok:

Získaný úrok - vzorec

Kde:

  • F = Nominální hodnota
  • C = Celková roční kupónová sazba Kupónová sazba Kupónová sazba je částka ročního úrokového výnosu vyplaceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu.
  • M = Počet kupónových plateb za rok
  • D = Dny od data poslední platby
  • T = Časové období (počet dní mezi platbami)

Příklad ze skutečného světa

Předpokládejme, že vládní dluhopis zaplatí kupónovou sazbu 5% a splatnost dosáhne v roce 2022. Kupón se vyplácí pololetně 1. prosince a 1. června. Předpokládejme, že investor kupuje dluhopis 1. ledna 2020 za cenu 1 500 $.

Pro výpočet špinavé ceny nejdříve potřebujeme úrok, který se nahromadil od data poslední platby. Pokud byl dluhopis vypořádán 1. ledna, uplynulo 31 dní. Pomocí vzorce shora:

Získaný úrok - vzorec

Nashromážděný úrok - ukázkový výpočet

Řešení výše uvedené rovnice poskytuje naběhlý úrok ve výši $6.37.

K nalezení špinavé ceny použijeme vzorec uvedený výše:

Špinavá cena = čistá cena + nashromážděný úrok

Špinavá cena = 1 500 USD + 6,37 USD = 1 506,37 USD

Špinavá cena dluhopisu prodaného 1. ledna by tedy byla $1,506.37.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Časové rozlišení Časové rozlišení je základem akruálního principu účetnictví, který upravuje výnosy a výdaje vzniklé v případě, že nedošlo ke směně hotovosti.
  • Šablona kupónové sazby Šablona kuponové sazby Šablona kupónové sazby vypočítá kupónovou sazbu dluhopisů na základě celkových ročních plateb kupónu a nominální hodnoty dluhopisu. Jak je u šablon Finance zvykem, modré hodnoty jsou pevně zakódovaná čísla a černá čísla jsou výpočty závislé na jiných buňkách. Zde je úryvek šablony:
  • Cena dluhopisu Cena dluhopisu Cena dluhopisů je věda výpočtu emisní ceny dluhopisu na základě kupónu, nominální hodnoty, výnosu a doby do splatnosti. Ceny dluhopisů umožňují investorům
  • Zabezpečení dluhu Zabezpečení dluhu Dluhový cenný papír je jakýkoli dluh, který lze koupit nebo prodat mezi stranami na trhu před splatností. Jeho struktura představuje dlužný dluh

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found