Hlasování proxy - přehled, důvody, příklad hlasování proxy / boje

Proxy Vote je delegace hlasovacího orgánu na zástupce jménem původního držitele hlasu. Strana, která obdrží hlasovací oprávnění, je známá jako zmocněnec a původní držitel hlasu je známý jako zmocněnec. Tento koncept je důležitý na finančních trzích, zejména u veřejných společností. Soukromá vs. veřejná společnost. Hlavní rozdíl mezi soukromou a veřejnou společností spočívá v tom, že s akciemi veřejné společnosti se obchoduje na burze cenných papírů, zatímco s akciemi soukromé společnosti nikoli. protože umožňuje skupinám akcionářů shromáždit větší vliv spojením svých hlasů.

Hlasování proxy

Důvody hlasování prostřednictvím proxy ve finančním kontextu

Pro akcionáře společnosti může být hlasování na základě plné moci běžnou praxí. Dva nejběžnější důvody, proč se vzdát hlasů jiné straně, jsou:

# 1 Delegát někomu, kdo je více informovaný

Důvodem delegace je do značné míry to, že akcionáři mají omezený čas na úplnou analýzu a pochopení toho, co se ve společnosti děje, a mohou raději delegovat své hlasy na někoho, kdo je více informován.

# 2 Ředitel se nemůže osobně zúčastnit

Dalším častým důvodem pro přenesení pravomoci na někoho jiného je, pokud se zmocnitel nemůže zúčastnit schůze akcionářů. Pokud není možné hlasovat na dálku, může být na jejich místo zaslán proxy, aby byla splněna práva zmocnitele.

Proxy Fight

Na finančních trzích mohou být veřejné společnosti vystaveny tzv. Zástupnému boji. K zástupnému boji dochází, když velký akcionář (nebo skupina akcionářů) přesvědčí ostatní akcionáře, aby předali svou hlasovací sílu. Takto vytvořený velký blok hlasů umožňuje skupině získat větší moc a může jim umožnit ovlivnit hlasování společností, což by nebylo možné, kdyby všichni akcionáři jednali nezávisle.

Boj s proxy může fungovat následujícím způsobem:

  • Vedoucí akcionář v boji využívá společnost s žádostí o zastoupení
  • Společnost obtěžující získává kompletní seznam akcionářů
  • Vedoucí boje se zástupci pošle zprávu, která povzbuzuje ostatní akcionáře, aby jmenovali vedoucího jako svého zástupce
  • Pokud je vůdce schopen získat dostatek zástupců, pak může být úspěšný při dosahování svého cíle, kterým je kontrola výsledku hlasování na valné hromadě

Příklad hlasování / boje proxy

Podle Fortune došlo k největšímu případu boje se zástupci v roce 2017, kdy akcionáři společnosti Proctor & Gamble chtěli dát místo v představenstvu aktivistickému investorovi Nelsonovi Peltzovi, ale společnost byla proti tomu zásadně proti.

Peltz napsal zdlouhavou analýzu, v níž načrtl změny, které chtěl ve společnosti vidět, a pomocí společnosti vyzývající k získávání proxy oslovil svým poselstvím všechny akcionáře.

Nakonec však akcionáři hlasovali, aby Peltzovi odepřeli místo ve správní radě, což způsobilo, že prohrál boj, který vedl proti společnosti.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku, abyste lépe porozuměli tomu, jak hlasování proxy funguje v kontextu veřejných společností. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru ve finančním odvětví, Finance vysoce doporučuje tyto další zdroje:

  • Priorita akcionářů Priorita akcionářů Priorita akcionářů je forma správy a řízení společnosti zaměřená na akcionáře, která se zaměřuje na maximalizaci hodnoty akcionářů před zvážením
  • Čínská zeď Čínská zeď Čínská zeď (nebo čínská zeď) je v oblasti financí virtuální informační bariérou postavenou mezi těmi, kdo mají materiální, neveřejné informace, a těmi, kdo je nemají, aby se zabránilo střetu zájmů. Banka používá politiku čínské zdi k dodržování předpisů o cenných papírech.
  • Průvodce finančním analytikem Analytik Trifecta eBook Finanční analytik eBook je ZDARMA a je k dispozici komukoli ke stažení ve formátu PDF. Další informace o analytice, prezentaci a měkkých dovednostech. Naučte se nejlepší osvědčené postupy v oboru, abyste vyčnívali z davu a stali se světovým finančním analytikem, 141 stránek.
  • Finanční modelování Finanční modelování Zdarma zdroje a návody k finančnímu modelování, které vám pomohou naučit se nejdůležitější koncepty vlastním tempem. Tyto články vás naučí osvědčené postupy v oblasti finančního modelování se stovkami příkladů, šablon, průvodců, článků a dalších. Zjistěte, co je finanční modelování, jak sestavit model, dovednosti aplikace Excel, tipy a triky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found