Aukční trh - přehled, jak to funguje, příklad

Aukční trh je trh, na kterém je cena určena nejvyšší cenou, kterou je kupující ochoten zaplatit (nabídky), a nejnižší cenou, kterou je prodávající ochoten vzít (nabídky). Nabídky a nabídky se shodují, aby došlo k obchodu.

Aukční trh

souhrn

  • Aukční trh je trh, na kterém je cena určena nejvyšší cenou, kterou je kupující ochoten zaplatit (nabídky), a nejnižší cenou, kterou je prodávající ochoten vzít (nabídky).
  • Newyorská burza cenných papírů (NYSE) je příkladem aukčního trhu.
  • Dealerský trh využívá k zajištění likvidity na trhu „tvůrce trhu“.

Jak fungují aukční trhy

Aukční trhy představují efektivní způsob, jak propojit kupující a prodávající. Newyorská burza cenných papírů (NYSE) Newyorská burza cenných papírů (NYSE) Newyorská burza cenných papírů (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě, kde se nachází 82% podílu S&P 500 a 70 největších společností na světě svět. Jedná se o veřejně obchodovanou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej je příkladem aukčního trhu. Obchody na burze budou provedeny, když dojde ke spárování nabídky a nabídky - považujte to za dohodnutou cenu mezi kupujícím a prodávajícím. Zatímco jednání probíhají na OTC trzích, na aukčních trzích se neuskutečňují žádná jednání.

Historicky byly obchody na aukčních trzích prováděny prostřednictvím otevřeného protestu, kde kupující a prodávající požadovali ceny na obchodní ploše. V současné době budou obchody na aukčním trhu párovány současně a okamžitě a jsou prováděny elektronicky. Pokud nabídku nelze porovnat s nabídkovou cenou, objednávka zůstane nevyřízená, dokud nebude možné porovnat odpovídající nabídku a dotaz. Při výměně je proces rozšířen mezi mnoho kupujících a prodávajících.

Aukční trh - jak to funguje

Aukční trh vs. Trh prodejců

Jak již bylo zmíněno dříve, aukční trh obchoduje přímo mezi kupujícím a prodávajícím. Trh s dealery používá prostředníka nebo „tvůrce trhu Market Maker Market maker označuje společnost nebo jednotlivce, kteří se zabývají dvoustrannými trhy daného cenného papíru. Znamená to, že poskytuje nabídky a tandemově se ptá, “kdo nakupuje a prodává cenné papíry za účelem vytvoření likvidity na trhu. Tvůrci trhu se obvykle označují jako makléři a profitují z rozpětí bid-ask.

Spread Bid-Ask

Jak již bylo zmíněno výše, makléři jsou motivováni k vytváření likvidity. Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to negativně ovlivnilo její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. na trhu prostřednictvím zisků vytvořených z rozpětí nabídky a poptávky. Rozpětí nabídky a poptávky nastane, když je nabídka vyšší než poptávka a broker z rozdílu profituje.

Například pokud je ask 99 $ a nabídka 100 $, rozpětí bid-ask bude 1 $ (100 - 99 $). Rozpětí nabídky a poptávky lze uvést také v procentech a rovná se rozpětí děleno nabídkou. Ve výše uvedeném scénáři by procento rozpětí nabídky a poptávky bylo 1% (1/100).

Aukční trh - rozpětí nabídky a poptávky

Příklad aukčního trhu

Představte si zjednodušený scénář, kdy tři kupující chtějí koupit akcie ve společnosti ABC a umístit nabídky 100 $, 101 $, respektive 102 $. Existují také tři prodejci s nabídkami 102 $, 103 $ a 104 $. Zde budou své akcie obchodovány pouze kupující a prodávající s nabídkami / nabídkami ve výši 102 USD. Cena akcie v takovém okamžiku bude 102 $.

Nyní si představte scénář, kdy nabídky jsou 100 $, 101 $ a 102 $ a poptávky jsou 103 $, 104 $ a 105 $. V takové situaci se všechny obchodní příkazy Obchodní objednávka Zadání obchodní objednávky zdá intuitivní - tlačítko „koupit“ k zahájení obchodu a tlačítko „prodat“ k uzavření obchodu. Přestože je provádění obchodů možné takovým způsobem, je velmi neefektivní, protože vyžaduje neustálé sledování stavu zásob. zůstane nevyřízeno, dokud nebude možné porovnat nabídku a poptávku.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Bid and Ask Bid and Ask Termín bid and ask odkazuje na nejlepší potenciální cenu, za kterou jsou kupující a prodávající na trhu ochotni obchodovat. Jinými slovy, nabídka a poptávka odkazuje na nejlepší cenu, za kterou lze cenný papír v současné době prodat a / nebo koupit.
  • Cílená aukce Cílená aukce Cílená aukce, označovaná také jako řízená aukce, je druh aukce, která zahrnuje malou skupinu kvalifikovaných kupujících, kteří soutěží o akvizici společnosti. Počet kupujících je obvykle omezen na přibližně tři (3) až deset (10) a zahrnuje pouze kupující, kteří odpovídají kritériím stanoveným prodejcem.
  • Sekundární trh Sekundární trh Sekundární trh je místo, kde investoři nakupují a prodávají cenné papíry od jiných investorů. Příklady: New York Stock Exchange (NYSE), London Stock Exchange (LSE).
  • Obchodní patro Obchodní patro Obchodní patro označuje doslovnou podlahu v budově, kde akcie, akcie s pevným výnosem, futures, opce, komodity nebo směnárenští obchodníci nakupují a prodávají cenné papíry. Obchodníci nakupují a prodávají cenné papíry jménem klientů nebo jménem finanční firmy, která je zaměstnává.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found