Amortizovaná půjčka - přehled, jak to funguje, jak maximalizovat

Amortizovaná půjčka je půjčka, při které je jistina půjčky splácena podle amortizačního plánu, obvykle stejnými měsíčními splátkami. Část každé splátky půjčky půjde na jistinu půjčky a zbytek na úroky. Úrokové výdaje Úrokové výdaje vznikají ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhů nebo leasingu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Rozvrh by měl nastínit všechny hlavní dluhy, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením.

Amortizovaná půjčka

Amortizační období mohou mít různou délku, s krátkou amortizací Amortizace Amortizace označuje úkon splácení dluhu prostřednictvím plánovaných, předem stanovených menších plateb. Téměř ve všech oblastech, kde je termín amortizace použitelný, jsou tyto platby prováděny ve formě jistiny a úroků. Termín také úzce souvisí s konceptem amortizace. období, která mají za následek nižší úrokový výnos v průběhu času, a delší amortizační období s opačným účinkem - vyšší úrokový výnos v průběhu času.

Měsíční splátky půjčky se neliší od měsíce k měsíci; matematika jednoduše vypočítá poměr splátek dluhu a jistiny každý měsíc, dokud nebude splacen celý dluh. Příklady typicky umořovaných půjček zahrnují hypotéky Hypotéka Hypotéka je úvěr - poskytnutý hypotečním věřitelem nebo bankou - který umožňuje jednotlivci koupit dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. , půjčky na auta a studentské půjčky.

souhrn

  • U amortizovaných půjček se jistina půjčky splácí postupně, obvykle stejnými měsíčními splátkami.
  • Část každé měsíční splátky jde na úrok a představuje náklady na půjčku.
  • Čím delší je doba amortizace, tím větší úrok dlužník zaplatí, a tím vyšší jsou náklady na půjčku.

Podmínky, kterým je třeba rozumět

Abychom pochopili, co je amortizovaná půjčka, je třeba nejprve pochopit některé klíčové finanční podmínky.

Ředitel školy: Jistina je původní částka peněz vypůjčená v úvěrové dohodě. Je to částka, kterou je třeba splatit, s vyloučením případných naběhlých úroků.

Zájem: Úrok je částka účtovaná nad jistinu věřitelem dlužníkovi za použití aktiv; jsou to náklady na vypůjčení dlužníkovi.

Amortizační období: Jedná se o celkovou dobu potřebnou ke splacení půjčky - obvykle měsíce nebo roky.

Jak fungují amortizované půjčky

Na začátku výpůjční doby jsou úrokové náklady nejvyšší. Je to proto, že úroková sazba zaplacená při každé splátce je aktuální zůstatek půjčky vynásobený úrokovou sazbou; proto čím vyšší je zůstatek úvěru, tím vyšší je úroková sazba.

Vyplacená úroková sazba = aktuální zůstatek * úroková sazba

Pro ilustraci konceptu se podívejme na příklad jednotlivce, který si vezme půjčku ve výši 250 000 USD na koupi domu za 3,85% úrokovou sazbu po dobu 15 let. Tabulka níže ukazuje, kolik úroků budou každý měsíc platit během prvních čtyř měsíců půjčky.

Jak vidíte, velká část každé platby směřuje každý měsíc k platbám úroků (ačkoli částka, která jde k úrokům, klesá každý měsíc, jak se snižuje zůstatek).

Ukázková tabulka 1

Ke konci výpůjční lhůty začíná čím dál více splátek splácet jistinu:

Ukázková tabulka 2

Využití amortizovaných půjček k maximalizaci užitku

Pro dlužníka může získání amortizované půjčky umožnit nákup nebo investici, na kterou v současné době nemá dostatek finančních prostředků. Skutečnost, že se splátky půjček neliší od měsíce k měsíci, dává dlužníkovi předvídatelnost jejich budoucích měsíčních výdajů. I když existují výpůjční náklady (celková částka úroků placených po dobu trvání půjčky), v mnoha případech výhody převažují nad náklady.

Například pokud je čerpání studentské půjčky jediným způsobem, jak si jednotlivec může dovolit navštěvovat univerzitu, je čerpání takové půjčky dlouhodobě finančně výhodné, pokud je jejich vyšší výdělečný potenciál z důvodu jejich vzdělání vyšší než náklady na půjčka.

Pokud někdo rozhodne, že získání umořené půjčky má pro jeho situaci smysl, je třeba mít na paměti několik úvah. Delší období amortizace má za následek menší měsíční splátky, ale vyšší úrokové náklady po celou dobu životnosti půjčky.

Je tedy třeba pečlivě zvážit okolnosti dané osoby, aby bylo možné určit, jaké období amortizace nejlépe vyhovuje jejich potřebám a účelům. Kromě toho, pokud je to možné, je dobrým zvykem provádět paušální platby na váš úvěr, protože snižuje jistinu úvěru, a tím i následné měsíční úrokové poplatky.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Smlouva o komerčním zapůjčení Smlouva o komerčním zapůjčení Smlouva o komerčním půjčce označuje dohodu mezi dlužníkem a věřitelem, pokud je půjčka určena pro obchodní účely. Pokaždé, když je vypůjčeno značné množství peněz, musí jednotlivec nebo organizace uzavřít smlouvu o půjčce. Věřitel poskytuje peníze, pokud dlužník souhlasí se všemi podmínkami půjčky
  • Náklady na dluh Náklady na dluh Náklady na dluh jsou návratnost, kterou společnost poskytuje svým dlužníkům a věřitelům. Náklady na dluh se používají při výpočtech WACC pro analýzu ocenění.
  • Neumorizující půjčka Neumorizující půjčka Neumořitelnou půjčkou je půjčka, při které dlužná jistina nebude splacena, dokud není splatná. Neumořitelné půjčky se také označují jako pouze úrokové
  • Platba jistiny Platba jistiny Platba jistiny je platba k původní částce půjčky, která je dlužena. Jinými slovy, splátka jistiny je splátka provedená z půjčky, která snižuje zbývající částku splatné půjčky, místo aby se vztahovala na splácení úroků účtovaných z půjčky.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found