Dawn Raid - definice, nepřátelské převzetí, příklad

Dawn raid označuje náhlý rozsáhlý nákup potenciálního nabyvatele značného počtu akcií cílové společnosti v okamžiku otevření trhu („dawn“). Dawn raid obvykle podniká potenciální nástupnická společnost v souvislosti s nepřátelským převzetím Hostile Takeover Nepřátelským převzetím při fúzích a akvizicích (M&A) je akvizice cílové společnosti jinou společností (označovanou jako nabyvatel) přímý přístup k akcionářům cílové společnosti, buď podáním nabídky nebo hlasováním na základě plné moci. Rozdíl mezi nepřátelským a přátelským pokusem.

Dawn Raid

Nepřátelské převzetí

Převzetí, ať už přátelská nebo nepřátelská, jsou ve světě podnikání docela běžná. Cílová společnost se spojí s jinou společností nebo ji získá. V případě přátelského převzetí se představenstvo nebo zástupci cílové společnosti setkají se zástupci nabývající společnosti a stanoví a dohodnou podmínky fúze / převzetí.

Pokud však představenstvo nebo řídící tým cílové společnosti nesouhlasí s fúzí, může se nástupnická společnost uchýlit k nepřátelskému převzetí.

Společnost může usnadnit nepřátelské převzetí mnoha způsoby, například pomocí nabídky Kmotr: nabývající společnost nabízí akcionářům cílové společnosti nesmírně výhodnou dohodu, cenu výrazně vyšší než současná tržní hodnota, na oplátku za to, že prodají své akcie společnosti nabyvatel. Dawn raid je další běžně používanou strategií převzetí.

Příklad Dawn Raid

Ve většině případů se společnost pokusí získat cílenou společnost prostřednictvím přístupných cest. Pokud však takové pokusy nefungují, je jednou z možností, jak získat kontrolu nad cílovou firmou, úsvit.

Předpokládejme například, že společnost B chce převzít společnost A z jakéhokoli důvodu (obvykle proto, že vidí, že společnost A nabízí určitou hodnotu nebo výhodu, kterou může společnost B využít ke zvýšení výnosů a ziskovosti). V okamžiku, kdy se trh otevře ráno - úsvit - se společnost B pokusí koupit obrovské množství nesplacených akcií společnosti A - v ideálním případě nejméně 51%, což společnosti B poskytne kontrolní podíl ve společnosti A.

Jakmile společnost B získá kontrolní kapitálový podíl, může restrukturalizovat představenstvo a řídící tým společnosti A tak, aby souhlasila s podmínkami fúze společnosti B.

Dawn Raids jako první krok

Ve skutečnosti úsvit často nestačí k tomu, aby získávající společnosti poskytl 51% nebo větší kontrolní podíl v cílové společnosti. Ve většině případů nabývající společnost provede nákup dostatečně velký na to, aby získal významný menšinový podíl. Menšinový podíl Menšinový podíl označuje podíl ve společnosti, který představuje méně než 50% celkových akcií, pokud jde o hlasovací práva. Menšinoví investoři v zásadě nevykonávají kontrolu nad společností prostřednictvím hlasování, což jim ponechává malý vliv na celkový rozhodovací proces. v cílové společnosti. Odtud se pak může postupně přesouvat do bodu získání většiny, ovládajícího zájem o cíl. Nabyvatel může dosáhnout svého konečného cíle prostřednictvím více nákupů akcií nebo jednoduše přijetím přijatelných podmínek pro výkup vlastníků cílové firmy. Cíl může vyjednat příznivější podmínky, pokud zahájí jednání, zatímco nabyvatel má menší než kontrolní podíl.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Plazivé převzetí Plazivé převzetí V případě fúzí a akvizic (M&A) je Creeping Takeover, známý také jako Creeping Tender Offer, postupný nákup akcií cílové společnosti. Strategií plíživého převzetí je postupné získávání akcií cíle prostřednictvím otevřeného trhu s cílem získat kontrolní podíl.
  • Kontrolní prémie Kontrolní prémie za kontrolu se vztahuje na částku, kterou je kupující ochoten zaplatit nad rámec reálné tržní hodnoty akcií, aby získal kontrolní podíl ve veřejně obchodované společnosti. Stanovení toho, kolik nabídnout jako kontrolní prémii - známou také jako prémie za převzetí - je hlavním faktorem při fúzích a akvizicích.
  • Přátelské převzetí Přátelské převzetí V případě fúzí a akvizic je přátelským převzetím akvizice cílové společnosti nabyvatelem / uchazečem se souhlasem nebo souhlasem vedení a představenstva cílové společnosti.
  • Poison Pill Poison Pill Poison Pill je strukturální manévr navržený tak, aby zmařil pokusy o převzetí, kde se cílová společnost snaží být pro potenciální nabyvatele méně žádoucí. Toho lze dosáhnout prodejem levnějších akcií stávajícím akcionářům, čímž se zředí kapitál, který získává nabyvatel

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found