Hybnost - přehled, jak vypočítat, absolutní vs. relativní

Hybnou silou je pozorování, že se finanční aktiva silně trendující určitým směrem budou i nadále pohybovat tímto směrem. Koncept hybnosti je založen na podobných teoriích fyziky, kde předmět v pohybu má tendenci zůstat v pohybu, pokud není narušen vnější silou.

Hybnost

Ve financích se hybnost vztahuje k představě, že aktiva zvyšující se cena se budou i nadále zvyšovat a aktiva snižující cenu se budou i nadále snižovat. Celá koncepce hybnosti je založena na pozorování, že trendy v cenách finančních aktiv mají tendenci pokračovat stejným směrem. Analýzou hybnosti aktiv, jako jsou zásoby, co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. , mohou investoři určit, která aktiva mají koupit, aby vydělali na vzestupném nebo sestupném cenovém trendu.

souhrn

  • Hybnou silou je pozorování, že se finanční aktiva silně trendující určitým směrem budou i nadále pohybovat tímto směrem.
  • Pro výpočet hybnosti se v průběhu času měří výnosy, aby se určila rychlost hybnosti za určité časové období.
  • Obchodníci mohou použít směr cenových trendů k rozhodování o nákupu nebo prodeji, známému také jako obchodování s hybností.

Pochopení hybnosti

Hybnou silou je v zásadě pozorování, že ceny aktiv mají tendenci růst nebo klesat na základě směru posledních trendů. Ačkoli tento koncept obvykle odkazuje na ceny cenných papírů, jako jsou akcie, může také existovat v širším spektru finančních aktiv, jako jsou nemovitosti. , silnice, stavby a inženýrské sítě. Vlastnická práva dávají vlastnické právo k půdě, vylepšením a přírodním zdrojům, jako jsou minerály, rostliny, zvířata, voda atd. Nebo podnikové dluhopisy.

Pro výpočet hybnosti se v průběhu času měří výnosy, aby se určila rychlost hybnosti za určité časové období. Například šestiměsíční hybnost akcie odpovídá jejímu výkonu za posledních šest měsíců. Cenné papíry s pozitivními výnosy v čase jsou popsány jako ukazující pozitivní hybnost, zatímco cenné papíry s negativními výnosy vykazují negativní hybnost.

Abnormalita hybnosti

Přítomnost hybnosti je výsledkem anomálií na finančních trzích. Hypotéza efektivního trhu Hypotéza efektivního trhu Hypotéza efektivního trhu Hypotéza efektivního trhu je investiční teorie odvozená primárně z konceptů připisovaných výzkumné práci Eugena Famy, jak je podrobně popsáno v jeho dokumentu z roku 1970, že ceny aktiv odrážejí všechny dostupné informace a pouze nové informace by měly ovlivňovat ceny aktiv. Minulý výkon by neměl být ukazatelem budoucího výkonu a skutečnost, že ceny akcií rostou, by neměla být důvodem pro další zvyšování.

Proto za předpokladu, že bude platit hypotéza efektivního trhu, by hybnost neměla existovat. Někteří vědci však připisují anomálii hybnosti iracionalitě investorů. Zatímco hypotéza efektivního trhu předpokládá racionální chování, hybnost může být přičítána iracionálnímu chování, jako je kognitivní předsudek Kognitivní předsudek . Kognitivní chyby hrají významnou roli v teorii financování chování nebo jiných behaviorálních účincích.

Momentum obchodování

Aby obchodníci mohli využít hybné síly na trzích, mohou při rozhodování o nákupu nebo prodeji využít směr cenových trendů. Obchodníci mohou těžit z nákupu cenných papírů během období pozitivní hybnosti nebo krátkého prodeje cenných papírů během období negativní hybnosti. Navzdory typické radě „koupit nízko a vysoko prodat“ se obchodování s hybností zaměřuje na zvyšování nebo snižování trendů v ceně cenného papíru.

Obchodníci s hybností sázejí na pravděpodobnost, že se cena cenného papíru bude i nadále pohybovat určitým směrem nahoru, dokud trend neskončí. Minulý výkon však není prediktorem budoucího výkonu, takže s obchodováním s hybností stále existuje riziko, protože může být obtížné předpovědět, zda cenový trend dosáhl vrcholu nebo dosáhl dna.

Absolutní vs. relativní hybnost

Při zaměstnávání strategií obchodování s hybností existují dvě hlavní kategorie, do kterých se obchodníci mohou zapojit:

Absolutní hybnost je strategie, která porovnává cenu cenného papíru s jeho historickým výkonem. Při použití strategie absolutní hybnosti by měl obchodník nakupovat, když je hybnost pozitivní, a prodávat, když je hybnost negativní.

Například pokud je 12měsíční hybnost akcie výrazně pozitivní, obchodník s hybností by koupil více akcií. Naproti tomu, a obchodník by akcie krátce prodal, pokud by byla 12měsíční hybnost záporná.

Relativní hybnost se zaměřuje na srovnání výkonnosti různých cenných papírů a nákup těch, které vykazují vyšší míru hybnosti. Předpokládejme, že vlastníte akcie společnosti A s 12měsíčním výnosem 10% a akcie společnosti B s 12měsíčním výnosem 35%. Na základě strategie relativní hybnosti by obchodník zvýšil své akcie ve společnosti B a snížil své akcie ve společnosti A.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Ukazatele trhu Ukazatel trhu Ukazatel trhu je kvantitativní nástroj, který obchodníci používají k interpretaci finančních údajů za účelem předpovědi pohybů na akciovém trhu.
  • Momentum Investing Momentum Investing Momentum Investing je investiční strategie zaměřená na nákup cenných papírů, které vykazují vzestupný cenový trend, nebo na krátký prodej cenných papírů, které
  • Klouzavý průměr Klouzavý průměr Klouzavý průměr je technický ukazatel, který mohou tržní analytici a investoři použít k určení směru trendu. Shrnuje datové body
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found