Funkce půjčky - různé typy a příklady CFI

Půjčky přicházejí s různými funkcemi, které mohou změnit zabezpečení půjčky, platby z půjčky a úrokovou sazbu půjčky. Mezi hlavní funkce patří zajištěné versus nezajištěné půjčky Půjčka Půjčka je částka peněz, kterou si jeden nebo více jednotlivců nebo společností půjčí od bank nebo jiných finančních institucí za účelem finančního řízení plánovaných nebo neplánovaných událostí. Tím dlužníkovi vznikne dluh, který musí splatit s úroky a v daném časovém období. „Odepisování versus neodepisovatelné půjčky Amortizace Amortizace označuje úkon splácení dluhu prostřednictvím plánovaných, předem stanovených menších plateb. Téměř ve všech oblastech, kde je termín amortizace použitelný, jsou tyto platby prováděny ve formě jistiny a úroků. Termín také úzce souvisí s konceptem amortizace. a půjčky s pevnou sazbou versus půjčky s proměnlivou sazbou (plovoucí) Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba označuje proměnlivou úrokovou sazbu, která se mění po dobu trvání dluhového závazku. Je to opak pevné sazby. .

Půjčky

Zajištěné vs. nezajištěné půjčky

Jedna funkce půjčky se zaměřuje na to, jak bezpečná je půjčka. V zajištěných půjčkách dlužník zastavuje svá vlastní aktiva (tzv. Kolaterál Collateral Collateral je aktivum nebo majetek, který jednotlivec nebo entita nabízí věřiteli jako záruku za půjčku. Používá se jako způsob získání půjčky, který slouží jako ochrana proti potenciální ztrátě pro věřitele, pokud by dlužník neplnil své platby.). Pokud dlužník nesplácí svůj úvěr Nesplácení dluhu Ke splacení dluhu dojde, když dlužník nezaplatí svůj úvěr v době jeho splatnosti. Doba, kdy dojde k prodlení, se liší v závislosti na podmínkách dohodnutých věřitelem a dlužníkem. Některé půjčky selhávají po zmeškání jedné platby, zatímco jiné selžou až po zmeškání tří nebo více plateb. , což znamená, že není schopen splácet své finanční závazky, může věřitel použít kolaterál jako platbu za to, že dlužník není schopen splácet úvěr. Zajištěné půjčky mají obvykle nižší úrokovou sazbu, protože jsou považovány za bezpečnější než nezajištěné půjčky, protože kolaterál může kompenzovat riziko selhání Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání (PD) je pravděpodobnost selhání dlužníka při splácení úvěru a je zvyklý vypočítat očekávanou ztrátu z investice. .

Nezajištěná půjčka je poskytována dlužníkovi, který je považován za důvěryhodného. Úvěrová způsobilost Jednoduše řečeno je bonita „hodná“ nebo zaslouží si úvěr. Pokud si věřitel věří, že dlužník včas splní svůj dluhový závazek, je dlužník považován za bonitního. a nevyžaduje, aby dlužník zastavil aktiva jako kolaterál. Nabízená úroková sazba je obvykle vyšší, protože riziko je pro věřitele obvykle vyšší (pokud dlužník dojde k prodlení, neexistují žádná zastavená aktiva, která by věřitele mohla splatit).

Příklad zabezpečené půjčky

Příkladem zajištěného úvěru může být hypotéka Hypotéka Hypotéka je úvěr - poskytnutý hypotečním věřitelem nebo bankou - který umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. kde je dům dlužníka využíván jako zástava a může být propadnut, pokud dlužník není schopen splácet hypotéku.

Hypotéka

Příklad nezajištěného úvěru

Příkladem nezajištěného úvěru by mohla být úvěrová linka, kde je dlužník schopen půjčit si peníze bez použití zajištění.

Další informace o zajištěných a nezajištěných půjčkách naleznete zde. Půjčka Půjčka je finanční částka, kterou si jeden nebo více jednotlivců nebo společností vypůjčí od bank nebo jiných finančních institucí za účelem finančního řízení plánovaných nebo neplánovaných událostí. Tím dlužníkovi vznikne dluh, který musí splatit s úroky a v daném časovém období.

Amortizing vs. Non-Amortizing

Další funkce půjčky zohledňuje platební strukturu půjčky.

Amortizing

Při amortizaci amortizace se amortizace týká aktu splácení dluhu prostřednictvím plánovaných, předem určených menších plateb. Téměř ve všech oblastech, kde je termín amortizace použitelný, jsou tyto platby prováděny ve formě jistiny a úroků. Termín také úzce souvisí s konceptem amortizace. půjčky, splátky jistiny Platba jistiny Platba jistiny je platba k původní částce půjčky, která je dlužena. Jinými slovy, splátka jistiny je splátka provedená z půjčky, která snižuje zbývající částku splatné půjčky, místo aby se vztahovala na splácení úroků účtovaných z půjčky. jsou rozloženy do několika období, což znamená, že částka jistiny z půjčky bude časem klesat. Platby se mohou rovnat každému období, které se označuje jako rovnoměrně umořitelné, nebo se mohou lišit v hodnotě. Harmonogram splátek je vypracován s úmyslem, aby byla půjčka splacena do určité doby.

Amortizační půjčka snižuje úrokové náklady Úrokové náklady Úrokové náklady vznikají ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo kapitálového leasingu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Plán by měl nastínit všechny hlavní části dluhu, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením doby trvání úvěru, protože zůstatek jistiny klesá, což vede k placení úroků z menší částky úvěru.

Příklad

Příkladem umořovací půjčky může být hypotéka. Jistina půjčky (celá částka, kterou jste si vypůjčili na koupi nemovitosti) se pomalu splácí každé období spolu s úrokovým výdajem (výdaj, který platíte za vypůjčení peněz).

Neodepisovat

Neumořitelné půjčky vyžadují pravidelné platby, ale platby nezahrnují zůstatek jistiny. Jistina je splacena v plné výši na konci výpůjční doby.

Neumořitelná půjčka vyžaduje nižší měsíční splátky, protože jistina není zahrnuta v běžných splátkách. Výsledkem je, že konečná platba je mnohem větší, protože jistina nebyla splacena.

Příklad

Příkladem neodepisovatelné půjčky může být kreditní karta. Vyžaduje se pouze minimální splátka, což znamená, že za vypůjčenou částku nebo naběhlý úrok neexistuje pevná platba. Zůstatek na výpisu z kreditní karty lze splatit v plné výši, což lze považovat za zůstatek jistiny.

Funkce půjčky - stejně amortizujícíObrázek 1: Půjčka se stejnou amortizací. Zdroj: Základy úvěru.

Obrázek 1 zobrazuje půjčku se stejnou amortizací, kde jsou úrokové náklady a část jistiny započítány do sloupce „Platba“. Je zřejmé, že platby se snižují s každým obdobím, protože úroků je spláceno méně jistiny.

Funkce půjčky - stejná platbaObrázek 2: Půjčka na stejnou platbu. Zdroj: Základy úvěru.

Obrázek 2 ukazuje jinou strukturu půjčky, kde se sloupec „Platba“ každé období nemění. Úrokové platby se časem snižují, zatímco splátky jistiny rostou.

Chcete-li se dozvědět více o amortizaci, klikněte sem. Amortizace Amortizace označuje úkon splácení dluhu prostřednictvím plánovaných, předem určených menších plateb. Téměř ve všech oblastech, kde je termín amortizace použitelný, jsou tyto platby prováděny ve formě jistiny a úroků. Termín také úzce souvisí s konceptem amortizace.

Fixní sazba vs. variabilní sazba (plovoucí)

Typ úrokové sazby aplikované na půjčku je také považován za rys půjčky. U půjček s pevnou úrokovou sazbou zůstává úroková sazba stejná a po dobu trvání půjčky se nemění. Naproti tomu půjčka s proměnlivou úrokovou sazbou, nazývaná také půjčka s pohyblivou úrokovou sazbou, sleduje referenční sazbu, která v čase kolísá.

Pevná sazba

Půjčky s pevnou úrokovou sazbou chrání dlužníka před růstem úrokových sazeb, protože pokud by se měla zvýšit referenční sazba, nebudou se upravovat směrem nahoru. Půjčky s pevnou úrokovou sazbou jsou navíc pro dlužníka horší, pokud úroková sazba poklesne. Například pokud je sazba 5% a referenční sazba klesá, dlužník musí nadále platit 5% namísto nižší sazby.

Funkce půjčky - pevná úroková sazbaObrázek 3: Pevná úroková sazba. Zdroj: Základy úvěru.

Jak ukazuje obrázek 3, půjčka s pevnou sazbou zůstává na 5% bez ohledu na změny referenční sazby.

Variabilní sazba (plovoucí)

Půjčka s variabilní sazbou chrání dlužníka před poklesem úrokových sazeb, protože úroková sazba půjčky se bude s referenční sazbou upravovat směrem dolů. Naproti tomu je tento typ půjčky pro dlužníka horší, pokud úroková sazba vzroste, protože jejich splátky úvěru se zvýší (kvůli zvýšení referenční sazby, což má za následek vyplacení vyšší úrokové sazby).

Funkce půjčky - variabilní (pohyblivá) úroková sazbaObrázek 4: Variabilní (pohyblivá) úroková sazba. Zdroj: Základy úvěru.

Obrázek 4 ukazuje, jak mohou variabilní sazby kolísat. Sazba je srovnávána s referenční sazbou Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba označuje proměnlivou úrokovou sazbu, která se mění po dobu trvání dluhového závazku. Je to opak pevné sazby. to je pak upraveno.

Funkce půjčky - variabilní (pohyblivý) úrokový grafObrázek 5: Graf variabilní (pohyblivé) úrokové sazby. Zdroj: Základy úvěru.

Obrázek 5 ukazuje, jak se může pohybovat proměnná rychlost, v závislosti na referenční rychlosti. Příkladem referenční sazby může být uznávaná srovnávací sazba, například základní sazba základní sazby. Termín „základní sazba“ (také známý jako základní sazba půjčky nebo základní úroková sazba) označuje úrokovou sazbu, kterou účtují velké komerční banky půjčky a produkty v držení jejich zákazníků s nejvyšším úvěrovým hodnocením. .

Dodatečné zdroje

Finance poskytují spoustu studijních materiálů, včetně certifikace Financial Modeling Valuation Analyst (FMVA) ® FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari. Neváhejte a podívejte se na následující zdroje!

  • Kurz Základy zápočtu
  • Typy úvěrů Typy úvěrů 3 hlavními typy úvěrů jsou revolvingový úvěr, splátky a otevřený úvěr. Kredit umožňuje lidem nakupovat zboží nebo služby za půjčené peníze.
  • Úvěrové riziko Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke které může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy, zejména
  • Půjčka Půjčka Půjčka je finanční částka, kterou si jeden nebo více jednotlivců nebo společností vypůjčí od bank nebo jiných finančních institucí za účelem finančního řízení plánovaných nebo neplánovaných událostí. Tím dlužníkovi vznikne dluh, který musí splatit s úroky a v daném časovém období.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found