Metoda Treasury Stock - definice, vzorec a vysvětlení

Metoda treasury stock je způsob, jak mohou společnosti vypočítat, kolik dalších akcií lze vygenerovat z nevyrovnaných peněžních rozkazů a opcí. Tyto nové další akcie lze poté použít k výpočtu zředěného zisku společnosti na akcii Vzorec zisku na akcii (EPS) EPS je finanční poměr, který dělí čistý zisk dostupný pro běžné akcionáře průměrnými nevyřízenými akciemi za určité časové období. Vzorec EPS naznačuje schopnost společnosti vytvářet čistý zisk pro běžné akcionáře. (EPS).

Metoda treasury stock znamená, že peníze získané společností z uplatnění opce v penězích jsou použity k odkupům akcií. Zpětný odkup těchto akcií je promění v pokladniční akcie, odtud název.

téma metody státní pokladny

Obecně přijímané účetní zásady (GAAP) nařizují, že společnosti musí poskytnout podrobnosti o svém zředěném EPS. Proto se tato metoda používá k výpočtu tohoto čísla pro finanční výkaznictví.

EPS je zředěn kvůli nevyrovnaným opcím v penězích Akciová opce Akciová opce je smlouva mezi dvěma stranami, která dává kupujícímu právo koupit nebo prodat podkladové akcie za předem stanovenou cenu a ve stanoveném časovém období. Prodejci opce na akcie se říká zapisovatel opce, kde se prodávajícímu vyplácí prémie ze smlouvy zakoupené kupujícím opce na akcie. a zatykače. Umožňují investorům, kteří je vlastní, koupit řadu kmenových akcií za cenu nižší než je aktuální tržní cena.

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše bezplatné kurzy účetnictví a financí!

Vzorec metody treasury stock:

Další nevyřízené akcie = akcie z realizace - zpětně odkoupené akcie

Další akcie v oběhu = n - (n x K / P)

Další akcie v oběhu = n (1 - K / P)

Kde;

N = akcie z opcí nebo opčních listů, které jsou uplatněny

K. = Průměrná cena realizační akcie

P = Průměrná cena akcie za období

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše bezplatné kurzy účetnictví a financí!

Implementace metody státní pokladny

Metoda treasury stock má určité předpoklady:

  1. Společnost odkupuje kmenové akcie za použití průměrné ceny diktované trhem s využitím kapitálu získaného při uplatnění opcí investory
  2. Při uplatnění opčních listů a opcí je předpokládaným datem uplatnění začátek vykazovaného období.

Příklad

Například společnost má vynikající souhrn peněžních opcí a zaručuje 15 000 akcií. Cvičná cena každé z těchto možností je 7 $. Průměrná tržní cena za sledované období je však 10 USD. Za předpokladu, že budou využity všechny opce a zbývající záruky, společnost vygeneruje výtěžek 15 000 x 7 $ = 105 000 $. Pomocí těchto výnosů může společnost nakoupit 105 000 $ / 10 $ = 10 500 akcií za průměrnou tržní cenu. Čistý nárůst nesplacených akcií je tedy 15 000 - 10 500 = 4500.

To lze také najít jednoduše pomocí posledního vzorce uvedeného výše. Čistý nárůst nesplacených akcií je 15 000 (1 - 7/10) = 4 500.

Případně použijte naši kalkulačku metody treasury stock k určení účinku tohoto příkladu na akcie v oběhu.

Screenshot kalkulačky metody státní pokladny

Stáhněte si šablonu metody metody Treasury Stock zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Vliv na zředěný EPS

Využití opcí a záruk v penězích je nejrozsáhlejší ze všech potenciálně rozmělňovacích akcí. Stručně řečeno, EPS se zjistí tak, že se vezme čistý příjem a vydělí se váženým průměrem akcií v oběhu nebo WASO.

Při použití metody treasury stock nemá žádný vliv na čistý zisk Čistý zisk Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. , protože se předpokládá, že veškerý výnos z odkupu je vyčerpán při zpětném odkupu státních akcií z trhu. Existuje však vliv na akcie v oběhu nebo na WASO.

Jelikož čistý příjem, čitatel, má podle metody treasury stock změnu nuly a vážený průměr zbývajících akcií, jmenovatel, roste, je zaručený pokles zředěného EPS.

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše bezplatné kurzy účetnictví a financí!

Další zdroje

Doufáme, že to byl užitečný průvodce metodou výpočtu akciových cenných papírů ve stavu nevyřízených akcií. Finance je oficiálním globálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Pokud máte zájem o postup ve své kariéře v oblasti podnikových financí, tyto články o financích vám pomohou na vaší cestě:

  • Co je finanční modelování? Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem prognózy finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model.
  • Typy finančních modelů Typy finančních modelů Mezi nejběžnější typy finančních modelů patří: 3 výkazový model, DCF model, M&A model, LBO model, rozpočtový model. Objevte top 10 typů
  • Proces IPO Proces IPO Proces IPO je místo, kde soukromá společnost poprvé vydává veřejnosti nové nebo existující cenné papíry. 5 kroků podrobně diskutovaných
  • Proces fúzí a akvizic Sloučení fúzí Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found