Proces kreditní analýzy - přehled a fáze hodnocení

Proces úvěrové analýzy se týká vyhodnocení žádosti o půjčku dlužníka, aby se určilo finanční zdraví účetní jednotky a její schopnost generovat dostatečné peněžní toky ke splácení dluhu. Zjednodušeně řečeno, věřitel provádí úvěrovou analýzu potenciálních dlužníků, aby určil jejich úvěruschopnost a úroveň úvěrového rizika. Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke kterému může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouva, v zásadě spojená s poskytnutím úvěru.

Proces kreditní analýzy

Během procesu úvěrové analýzy může úvěrový analytik používat různé techniky, jako je analýza peněžních toků, analýza rizik, analýza trendů, poměrová analýza Poměrová analýza Poměrová analýza se týká analýzy různých finančních informací v účetní závěrce podnikání. Používají je hlavně externí analytici k určení různých aspektů podnikání, jako je jeho ziskovost, likvidita a solventnost. a finanční projekce. Tyto techniky se používají k analýze údajů o finanční výkonnosti dlužníka k určení úrovně rizika spojeného s účetní jednotkou a výše ztrát, které věřitel utrpí v případě selhání.

Rychlé shrnutí

  • Úvěrová analýza je vyhodnocení žádosti o půjčku dlužníka s cílem určit, zda účetní jednotka generuje dostatek peněžních toků k vyrovnání svých dluhových závazků.
  • Proces úvěrové analýzy zahrnuje shromažďování informací od dlužníka, analýzu poskytnutých informací a rozhodování o tom, zda půjčku schválit či nikoli.
  • Úvěrový analytik používá k určení úvěruschopnosti dlužníka různé techniky, jako je poměrová analýza, analýza trendů, analýza peněžních toků a projekce.

Fáze procesu úvěrové analýzy

Proces kreditní analýzy je zdlouhavý a trvá několik týdnů až měsíců. Začíná to od fáze sběru informací až po fázi rozhodování, kdy se věřitel rozhodne, zda žádost o úvěr schválí, a pokud bude schválen, kolik úvěru poskytne dlužníkovi.

V procesu úvěrové analýzy jsou klíčové fáze:

1. Sběr informací

První fází procesu úvěrové analýzy je sběr informací o kreditní historii žadatele. Konkrétně se věřitel zajímá o minulé záznamy o splátkách zákazníka, reputaci organizace, finanční insolvenci a také jejich transakční záznamy s bankou a jinými finančními institucemi. Věřitel může také posoudit schopnost dlužníka generovat další peněžní toky pro účetní jednotku tím, že se podívá na to, jak efektivně využili minulé úvěry k růstu svých hlavních obchodních aktivit.

Věřitel také shromažďuje informace o účelu úvěru a jeho proveditelnosti. Věřitel má zájem vědět, zda je projekt, který má být financován, životaschopný a jeho potenciál generovat dostatečné peněžní toky. Úvěry analytika úvěru Analytik Úlohy úvěra analytika zahrnují širokou škálu pozic. Obecně je úvěrový analytik odpovědný za pomoc věřiteli nebo jiné finanční instituci - přidělená dlužníkovi je povinna určit přiměřenost výše půjčky k realizaci projektu až do konce a existenci dobrého plánu pro úspěšné provedení projektu.

Banka také shromažďuje informace o zajištění úvěru, které slouží jako zajištění úvěru v případě, že dlužník nesplní své dluhové závazky. Věřitelé obvykle upřednostňují splácení půjčky z výnosů z projektu, který je financován, a zajištění použijí pouze jako zálohu v případě, že dlužník dojde k prodlení.

2. Informační analýza

Informace shromážděné v první fázi se analyzují, aby se zjistilo, zda jsou informace přesné a pravdivé. Osobní a podnikové dokumenty, jako je pas, firemní listina, obchodní licence, podniková rozhodnutí, dohody se zákazníky a dodavateli a další právní dokumenty, jsou podrobně zkoumány, aby se zjistilo, zda jsou přesné a pravé.

Úvěrový analytik také hodnotí finanční výkazy, jako je výkaz zisku a ztráty, rozvaha, výkaz peněžních toků Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích (oficiálně nazývaný Výkaz o peněžních tocích) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost vygenerovala a použila během daného období. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování. a další související dokumenty k posouzení finanční schopnosti dlužníka. Banka rovněž bere v úvahu zkušenosti a kvalifikaci dlužníka v projektu, aby určila jejich kompetence k úspěšné realizaci projektu.

Dalším aspektem, který věřitel považuje, je účinnost projektu. Věřitel analyzuje účel a budoucí vyhlídky financovaného projektu. Věřitel má zájem vědět, zda je projekt dostatečně životaschopný na to, aby vyprodukoval dostatečné peněžní toky na pokrytí dluhu a úhradu provozních nákladů podniku. Ziskový projekt snadno zajistí úvěrové možnosti od věřitele.

Nevýhodou je, že pokud projekt čelí tvrdé konkurenci ze strany jiných subjektů nebo je na ústupu, banka se může zdráhat poskytnout úvěr kvůli vysoké pravděpodobnosti ztráty v případě selhání. Pokud je však banka přesvědčena, že úroveň rizika dlužníka je přijatelná, může rozšířit úvěr s vysokou úrokovou sazbou, aby kompenzovala vysoké riziko selhání.

3. Schválení (nebo zamítnutí) žádosti o půjčku

Konečnou fází procesu úvěrové analýzy je fáze rozhodování. Po získání a analýze příslušných finančních údajů od dlužníka věřitel rozhodne, zda je hodnocená úroveň rizika přijatelná či nikoli.

Pokud je úvěrový analytik přidělený konkrétnímu dlužníkovi přesvědčen, že posuzovaná úroveň rizika je přijatelná a že věřitel nebude čelit výzvě obsluhující úvěr, předloží úvěrovému výboru zprávu o doporučeních o výsledcích kontroly a konečné rozhodnutí.

Pokud však úvěrový analytik zjistí, že úroveň rizika dlužníka je příliš vysoká na to, aby se mu věřitel přizpůsobil, je povinen sepsat u úvěrové komise zprávu s podrobnostmi o zjištěních o úvěruschopnosti dlužníka. Výbor nebo jiný příslušný schvalovací orgán si vyhrazuje konečné rozhodnutí, zda půjčku schválí nebo zamítne.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Analýza komerčního úvěru Analýza komerčního úvěru Analýza komerčního úvěru je hodnocení schopnosti společnosti plnit své finanční závazky. Cílem analýzy je určit úroveň rizika spojeného s účetní jednotkou.
  • Analýza úvěrového skóre Analýza úvěrového skóre Analýza úvěrového skóre je proces, jehož prostřednictvím různé společnosti hodnotí kreditní skóre jednotlivce nebo společnosti, aby pomohly určit, jak je účetní jednotka bonitní. Úvěrové skóre je významné, protože bere v úvahu, kolikrát byl kredit použit a jak efektivně byl splacen.
  • Prémie za riziko selhání Pojistné za riziko selhání Pojistné za riziko selhání je ve skutečnosti rozdíl mezi úrokovou sazbou dluhového nástroje a bezrizikovou sazbou. Riziková prémie za selhání existuje, aby kompenzovala investory za pravděpodobnost, že účetní jednotka nesplní svůj dluh.
  • Poměry v kreditní analýze Poměry úvěrové analýzy Poměry kreditní analýzy jsou nástroje, které pomáhají procesu úvěrové analýzy. Tyto poměry pomáhají analytikům a investorům určit, zda jsou jednotlivci nebo společnosti schopné plnit finanční závazky. Analýza úvěru zahrnuje jak kvalitativní, tak kvantitativní aspekty.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found