Čistý domácí produkt - přehled, anaysis a příklady

Čistý domácí produkt (NDP) měří ekonomický výkon země. Představuje čistou účetní hodnotu všech hotových výrobků a služeb vyrobených v zemi geograficky během daného období. NDP je klíčovým ukazatelem hospodářského růstu země Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele, které čtvrtletně zveřejňuje Bureau of Economic Analysis (BEA).

Čistý domácí produkt

Ve srovnání s hrubým domácím produktem (HDP) zohledňuje NDP odpisy kapitálových aktiv země, včetně bydlení, vozidel, strojů atd. Odpisy se nazývají příspěvek na spotřebu kapitálu (CCA). Měří množství peněz, které země utratí za udržení své současné úrovně ekonomické produkce během určitého období.

Čistý pokrývá nejen účetní odpisy Účetní odpisy vs daňové odpisy Než začneme diskutovat o účetních odpisech vs. daňových odpisech, promluvme si nejprve o samotných odpisech. Odpisy jsou v zásadě metodou, ale zohledňují i ​​další příčiny poklesu hodnoty, například zastaralost a destrukci.

souhrn

  • Čistý domácí produkt (NDP) měří čistou účetní hodnotu veškerého konečného zboží a služeb vyrobených v zemi geograficky během daného období.
  • NDP = HDP - odpisy
  • Rostoucí rozdíl mezi HDP a NDP naznačuje ekonomickou stagnaci. Zmenšující se propast mezi HDP a NDP představuje lepší stav základního kapitálu země.

Čistý domácí produkt (NDP) vs. hrubý domácí produkt (HDP)

NDP a HDP jsou ukazatele úrovně ekonomické aktivity země a rychlosti růstu. HDP měří celkovou tržní nebo peněžní hodnotu všech hotových výrobků a služeb vyrobených uvnitř zeměpisných hranic země během určitého období.

NDP pokrývá stejné složky jako HDP, ale bere v úvahu také příspěvek na spotřebu kapitálu (CCA), který měří odpisy kapitálových statků země. Analýzou CCA mohou ekonomové potvrdit ekonomické trendy, ale samotný CCA je zaostávajícím ukazatelem.

Existuje několik přístupů k výpočtu HDP. Obecně se používá výdajový přístup. To shrnuje výdaje různých skupin účastnících se ekonomiky. Součásti zahrnují výdaje na soukromou spotřebu, výdaje na vládní spotřebu, soukromé domácí investice a čistý vývoz (vývoz - dovoz).

Hrubá investice se používá k výpočtu HDP, zatímco čistá investice Čistá investice Čistá investice je celková částka prostředků, které společnost utratí za nákup kapitálových aktiv, snížená o související odpisy aktiv. (hrubá investice - odpisy) se používá k výpočtu čistého domácího produktu. NDP lze vypočítat odečtením odpisů základního kapitálu země od jejího HDP.

Čistý domácí produkt (NDP) - analýza

Čistý domácí produkt je někdy považován za lepší ekonomický ukazatel než HDP, protože ten druhý také odhaluje výši investic vynaložených na zlepšení zastaralého zařízení k udržení úrovně výroby. Samotné zvýšení odpisů může zvýšit úroveň HDP, ale neznamená to zlepšení sociálního a ekonomického blahobytu v této zemi.

NDP proto může poskytnout lepší vhled do ekonomického zdraví země s ohledem na její čisté investice. Když je čistá investice pozitivní, ekonomika roste. Pokud je čistá investice záporná, nemůže investice ani pokrýt odpisy, aby se udržela současná úroveň produkce, což naznačuje pokles ekonomiky. Nulová čistá investice znamená, že základní kapitál země je konstantní.

Například země, která má investiční výdaje ve výši 5 bilionů dolarů na nová aktiva za jeden rok, ale zaznamenává také odpisy ve stejném roce ve výši 6 bilionů dolarů. Všech 5 bilionů dolarů se počítá do HDP jako hrubá investice. Čistá investice je však pouze - 1 bilion $ (5 bilionů $ - 6 bilionů $), což znamená, že z domácích investic v zemi nedochází ke skutečnému hospodářskému růstu.

Ve srovnání HDP a NDP země zvětšující se rozdíl mezi HDP a NDP naznačuje nárůst zastaralosti a zhoršení hodnoty základního kapitálu dané země. Může to být signál ekonomické stagnace Stagflace Stagflace je ekonomická událost, při které je vysoká míra inflace, zpomaluje se tempo ekonomického růstu a trvale vysoká nezaměstnanost. Tato nepříznivá kombinace se obává a může být pro vlády dilematem, protože většina opatření zaměřených na snížení inflace může zvýšit úroveň nezaměstnanosti.

Zmenšující se propast mezi HDP a NDP představuje lepší stav základního kapitálu země. Pokud země neinvestuje do obnovení hodnoty ztracené v důsledku amortizace, její HDP nakonec poklesne.

Čistý domácí produkt (NDP) vs. čistý národní produkt (NNP)

Protože NDP se počítá odečtením odpisů od HDP, lze NNP vypočítat odečtením odpisů od HNP. Vztah mezi HDP a NDP je podobný vztahu mezi HNP a NNP.

Hlavní rozdíl mezi ukazateli domácího produktu a národních produktů spočívá v tom, že ukazatele domácího produktu měří hodnotu hotových výrobků a služeb vyráběných uvnitř zeměpisné hranice země, zatímco ukazatele vnitrostátních produktů měří hodnotu hotových výrobků a služeb produkovaných občany dané země.

HDP a NDP zohledňují geograficky ekonomickou aktivitu země. Bez ohledu na to, zda produkty a služby vyrábí domácí společnost nebo zahraniční společnost. Dokud se vyrábějí v rámci hranic dané země, počítají se do HDP dané země.

HNP a NNP měří ekonomickou aktivitu národa prováděnou jeho občany. Produkty a služby poskytované jejími občany v cizí zemi jsou považovány za součást HNP a NNP dané země. Ekonomické činnosti, které probíhají uvnitř země, ale jsou prováděny zahraničními společnostmi, zde nejsou zahrnuty.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardní míra ekonomického zdraví země a ukazatel její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi.
  • Funkční zastarávání Funkční zastarávání (Real Estate) V oblasti nemovitostí se funkční zastarávání týká snížení užitečnosti architektonického návrhu tak, že jeho změna tak, aby vyhovovala současnému reálnému
  • Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt (HNP) je měřítkem hodnoty veškerého zboží a služeb produkovaných obyvateli a podniky země. Odhaduje hodnotu konečných produktů a služeb vyráběných obyvateli země bez ohledu na místo výroby.
  • Ekonomické odpisy Ekonomické odpisy Ekonomické odpisy jsou pokles ekonomické hodnoty aktiva v průběhu času. Může také odkazovat na spotřebu fixního kapitálu pro účely odhadu národních účtů. Ekonomické odpisy lze obecně přičíst nepřímým faktorům, jako je zhoršení kvality sousedních silnic

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found