Cenné papíry k prodeji - přehled, typy, účetní zacházení

Cenné papíry k prodeji jsou standardní kategorizací cenných papírů, do kterých se společnosti rozhodnou investovat za účelem prospěchu jejich finanční situace. Na rozdíl od obchodování s cennými papíry Obchodování s cennými papíry Obchodování s cennými papíry jsou cenné papíry, které společnost koupila za účelem realizace krátkodobého zisku. Společnost může zvolit spekulace s různými dluhovými nebo majetkovými cennými papíry, pokud identifikuje podhodnocený cenný papír a chce při příležitosti využít. „cenné papíry k prodeji nejsou nakupovány ani prodávány pouze za účelem realizace krátkodobého kapitálového zisku. Mohou být zakoupeny jako nástroje k diverzifikaci některých rizik, která v současnosti nese investiční portfolio společnosti. Například společnost se může rozhodnout investovat do dvou průmyslových odvětví, která vykazují negativně korelované výnosy, nebo investovat do nižší beta verze Beta (β) investičního cenného papíru (tj. Akcie) je měřítkem její volatility výnosů ve vztahu k celému trhu . Používá se jako měřítko rizika a je nedílnou součástí modelu oceňování kapitálových aktiv (CAPM). Společnost s vyšší beta má větší riziko a také vyšší očekávané výnosy. cenné papíry za účelem zajištění proti investičním rizikům.

K dispozici pro prodej cenných papírů

Cenné papíry k prodeji lze také zakoupit s úmyslem držet je v dlouhodobém horizontu, spíše než dosáhnout rychlého kapitálového zisku Výnos kapitálových výnosů Výnos kapitálových výnosů (CGY) je zhodnocení ceny investice nebo cenného papíru vyjádřené v procentech . Protože výpočet výnosu kapitálového zisku zahrnuje tržní cenu cenného papíru v čase, lze jej použít k analýze kolísání tržní ceny cenného papíru. Viz výpočet a příklad. Tato investiční strategie se bude spoléhat na nalezení podhodnocených cenných papírů, které mají velký potenciál pro růst. Cenné papíry k prodeji lze také použít k poskytnutí likvidity společnosti v případě, že je potřeba hotovost k financování jejích operací, splácení jejích investorů nebo k dalšímu rozvoji jejího investičního portfolia.

Druhy cenných papírů k prodeji

Cenné papíry k prodeji lze obecně rozdělit do následujících dvou kategorií:

Finanční nástroje

Finančními nástroji se rozumějí cenné papíry, které společnost emituje ve formě dluhopisů a nového vlastního kapitálu za účelem financování obchodních operací. Cenné papíry jsou v rozvaze společnosti zaznamenány jako závazky. Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál, protože se očekává, že společnost poskytne určitý výnos investorům, kteří nakupují cenné papíry.

U držitelů dluhopisů je společnost ze zákona povinna provádět výplaty kupónů a splatit držitelům dluhopisů nominální hodnotu dluhopisu při splatnosti. Pokud jde o akcionáře, očekává se, že společnost přijme provozní rozhodnutí, která povedou k oceněné ceně akcií, což akcionářům odškodní.

Investiční cenné papíry

Investiční cenné papíry jsou cenné papíry zakoupené společností za účelem případného kapitálového zisku nebo diverzifikace některých rizik stávajícího investičního portfolia společnosti.

Společnosti, které působí v daném odvětví, mohou mít oproti externím investorům znalostní výhodu týkající se faktorů, které mohou ovlivnit ceny akcií, což je další důvod, proč se společnosti mohou rozhodnout investovat.

Účetní zacházení

S cennými papíry k prodeji se zachází stejně, jako s obchodními cennými papíry v účetní závěrce společnosti Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy tvoří výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě, až na jeden rozdíl. Změny reálné hodnoty cenných papírů se zaznamenávají na účtu s názvem „Nerealizovaný zisk / ztráta v ostatním úplném výsledku“, který se nachází v části vlastního kapitálu v rozvaze společnosti, jak je uvedeno:

Cenné papíry k prodeji - rozvahaZ šablony rozvahy Finance Šablona rozvahy Tato šablona rozvahy vám poskytuje základ pro sestavení finančního výkazu vaší společnosti, který zobrazuje celková aktiva, pasiva a vlastní kapitál akcionářů. Rozvaha je založena na základní rovnici: Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál Pomocí této šablony můžete přidávat a odebírat řádkové položky pod ea

Položky deníku, které zaznamenávají změny reálné hodnoty cenných papírů, se také mírně liší od zápisů v obchodním portfoliu. Počítadlovým účtem „Nerealizovaný zisk (ztráta) z cenných papírů k dispozici k prodeji“ je účet „Férová úprava trhu k dispozici k prodeji“, ale oba fungují stejně jako účty zápisu do deníku pro obchodování s cennými papíry. Níže je uveden příklad:

Cenné papíry k prodeji - položky deníku

V příkladu výše uvedené rozvahy vidíme, že cenné papíry k prodeji ztratily pro společnost v průběhu účetního období 2018 hodnotu 2 miliardy USD.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Kurz rozpočtování a prognózování - finance
  • Kurz Základy účetnictví - Finance
  • Standardy IFRS Standardy IFRS Standardy IFRS jsou mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určují, jak se v účetní závěrce musí vykazovat transakce a jiné účetní události. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost ve finančním světě
  • Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích (oficiálně nazývaný Výkaz o peněžních tocích) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found