Zisk kapitálu - definice, klasifikace a daňové záležitosti

Kapitálový zisk je zvýšení hodnoty aktiva nebo investice vyplývající z zhodnocení ceny aktiva nebo investice. Jinými slovy, zisk nastane, když aktuální nebo prodejní cena aktiva nebo investice přesáhne jejich nákupní cenu. Kapitálové zisky lze připsat všem druhům kapitálových aktiv, včetně, ale bez omezení, akcií Sklad Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. , dluhopisy, goodwill Goodwill V účetnictví je goodwill nehmotným aktivem. Koncept dobré vůle vstupuje do hry, když je společnost, která chce získat jinou společnost, ochotna zaplatit cenu výrazně vyšší, než je reálná tržní hodnota čistých aktiv společnosti. Prvky, které tvoří nehmotné aktivum dobré vůle a nemovitostí.

Kapitálový zisk

Klasifikace kapitálových zisků

Kapitálový zisk lze realizovat nebo nerealizovat. The uvědomil zisk je zisk z konečného prodeje aktiva nebo investice. Naopak nerealizované zisk nastane, když aktuální cena aktiva nebo investice přesáhne kupní cenu, ale aktivum nebo investice jsou stále neprodané. Upozorňujeme, že zdaněny jsou pouze realizované kapitálové zisky, zatímco nerealizované (kapitálové) zisky jsou pouze papírové zisky, které jsou obvykle předmětem účetního výkaznictví, ale nevyvolávají zdanitelnou událost.

Realizované kapitálové zisky jsou navíc obvykle klasifikovány jako krátkodobé zisky nebo dlouhodobé zisky. Krátkodobé (kapitálové) zisky nastanou, pokud bylo aktivum nebo investice držena po dobu kratší než jeden rok. Dlouhodobé (kapitálové) zisky jsou zisky z aktiv nebo investic, které byly drženy déle než jeden rok.

Kapitálové zisky a daně

Realizované kapitálové zisky se považují za zdanitelné události. Většina zemí ukládá zvláštní daně za realizované zisky vybírané jak od fyzických osob, tak od korporací. Korporace je právnická osoba vytvořená jednotlivci, akcionáři nebo akcionáři za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. .

Pro výnosy z investičních fondů, jako je podílový fond, vzájemné fondy, podílový fond je skupina peněz shromážděných od mnoha investorů za účelem investování do akcií, obligací nebo jiných cenných papírů. Podílové fondy jsou vlastněny skupinou investorů a spravovány profesionály. Dozvíte se o různých typech fondů, o tom, jak fungují, o výhodách a kompromisech investování do nich, daň ze zisků se ukládá investorům fondu.

Doba držení aktiva nebo investice obecně ovlivňuje daňovou sazbu použitelnou na kapitálový zisk. Například pokud je zisk krátkodobý (jak je definováno výše), je zdaněn běžnou sazbou daně z příjmu. Na druhé straně jsou dlouhodobé (kapitálové) zisky obvykle zdaněny nižší sazbou daně. Například pokud je běžná sazba daně 35%, lze kapitálový zisk zdanit sazbou 20%.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Účtování daní z příjmů Účtování daní z příjmů Daně z příjmů a jejich účetnictví jsou klíčovou oblastí podnikových financí. Konceptuální porozumění účtování daní z příjmů umožňuje společnosti udržovat finanční flexibilitu. Daň je složité pole pro navigaci a často matou i ty nejzkušenější finanční analytiky.
  • Kalkulačka výnosu kapitálových výnosů Kalkulačka výnosu kapitálových zisků Tato kalkulačka výnosů kapitálových zisků ukazuje, jak vypočítat výnos kapitálových zisků pomocí nákupní ceny a aktuální ceny akcie. Výnos kapitálových výnosů (CGY) je zhodnocení ceny investice nebo cenného papíru vyjádřené v procentech. Vzorec pro výpočet výnosu kapitálových zisků je: CGY = (curren
  • Nerozdělený zisk
  • Zdanitelný příjem Zdanitelný příjem Zdanitelným příjmem se rozumí jakákoli kompenzace fyzické nebo právnické osoby, která se používá k určení daňové povinnosti. Celková výše příjmu nebo hrubý příjem se používá jako základ pro výpočet toho, kolik jednotlivec nebo organizace dluží vládě za konkrétní zdaňovací období.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found